Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Förlust som vanligt

ÖSK förlorade gårdagens U21-match mot AFC Eskilstuna med 1-0. AFCs mål gjordes på en nick efter hörna i den 40:e minuten. Inte alls orättvist. Gästerna var trots allt det bättre laget även om inget av dem egentligen kan sägas ha varit speciellt bra.

Jag brukar ofta tycka, att ÖSK U21 har stora problem att få spelet att stämma och ansett att detta berott på att spelarna hämtats från flera olika trupper och därför inte känner varandra så väl. Det kan man definitivt inte skylla på när det gäller gårdagsmatchen. ÖSK startade med 9 spelare från A-tuppen och 8 av dem var fortfarande kvar då matchen spelats färdigt.

Hemmalaget överraskade med att möblera om ordentligt i sin backlinje. Eftersom inga dedikerade mittbackar fanns tillgängliga fick lagkapten Haginge samt Logi Valgardsson ta stegen in till mittförsvaret. Haginge har man ju sett där förut, men jag undrar om Logi spelat mittback tidigare. Som högerback spelade Albin Zidaric (-99) och till vänster i backlinjen Alfred Ajdarevic.

I övrigt såg väl laguppställningen ut ungefär som den brukar. Michael Omoh och Ferjad Ayaz började på var sin kant. Petteri Forsell i en Nordin-roll centralt understödd av Jonathan Lundberg. Viktor Sköld i anfallet tillsammans med provspelande Daniel Rocha från Scandinavian FC Örebro. I div 4 har Rocha gjort 34 mål på 21 matcher (om han spelat alla). Nästan hälften av Scandinavians mål. Otur för honom att kallas in till den här matchen där anfallsspelet bedrevs i ett vakuum och där den stackars Sköld var påtagligt på kant med sin bolltouch.

Jag tyckte som sagt aldrig att ÖSK fick till något egentligt spel. De två kantspelarna spelade mest för sig själva. Omoh verkar dessutom vara så där lagom road av att uppträda i U21-sammanhang. Det var bara när han fick en möjlighet att utmana en-mot-en som han glimrade till – tills dess att han blev av med bollen. AFC visste ju vad de kunde förvänta sig.

Tanken från ÖSK nog att låta så många som möjligt av de presumtiva A-lagsspelarna få så mycket speltid som möjligt. Det fick de också, eftersom det bara var Ferhad som – av naturliga skäl – blev utbytt. Ferhad som väl fortfarande befinner sig i någon slags halvrehabilitering efter sina skadeproblem. Bra fart och inställning men tyvärr alldeles för lite verkstad från hans sida.

Inbytt i halvtid i Ferhads ställe blev 16-årige anfallaren Nadir Ayeva. I övrigt fick övriga bänkspelare finna sig i en tillvaro på bänken matchen ut medan ÖSK förgäves och inte speciellt framgångsrikt jagade en kvittering.

Om jag skall plussa för någon i matchen blir det väl i första hand för målvakten Anton Fagerström, som aldrig verkar nedslagen över att spela i lagets B-lag. Fast å andra sidan – det har han vetat hela tiden sedan han skrev på kontraktet. Det tillhör liksom andremålvaktens vardag.

Logi Valgardsson överraskade med en bra insats som mittback. Att ta in andra spelare som mittbackar kan egentligen gå på två olika sätt. Antingen klarar de inte av positionsspelet och då går det oftast inte alls bra. Eller så klarar de av att stå och stöta på rätt sätt och i de fallen kan de dra nytta av sina andra färdigheter. Färdigheter som en vanlig mittback normalt inte besitter. Logi verkar tillhöra den andra kategorin.

Petteri Forsell är duktig med en utsökt bollbehandling och en underbar touch. Tyvärr var hans omgivning i den här matchen inte tillräckligt bra. Jag kan inte låta bli att tycka synd om Forsell. Det här är trots allt en spelare med landslagsmeriter som får finna sig i att vara inhoppare i ÖSKs lite skrangliga lagbygge. Petteri skall även han ha kredd för att han jobbade hårt matchen igenom och inte hängde med huvudet eller verkade ointresserad av att det bara var en B-lagsmatch. Det skulle vara kul att se honom från start någon gång.

Med tanke på hur lite speltid han får i år är det väl knappast troligt att han är intresserad av att förlänga kontraktet om ÖSK är intresserade. Fast det borde de väl inte vara med tanke på hur lite han använts.

De två ungdomarna i matchen klarade sina uppgifter bra utifrån sina förutsättningar. Albin Zidaric hade ibland lite problem i den alltid utsatta positionen som ytterback. Har man Omoh framför sig kan man ju inte räkna med speciellt mycket understöd från det hållet. Nadir Ayeva, som spelade andra halvlek, blev lite väl svältfödd på boll, men hade några fina ruscher som med lite tur hade kunnat resulterat. Han är inte blyg av sig.

Provspelande Da Rocha fick inte så värst mycket uträttat, men det var inte bara hans fel.

Matchfakta:
40. Varning Petteri Forsell
41. 0-1 Mauricio Albornoz (nick på hörna)
74. Varning AFC Amadou Kalabane

Laguppställning: Anton Fagerström – Albin Zidaric (U19), Patrik Haginge (k), Logi Valgardsson, Alfred Ajdarevic – Michael Omoh, Petteri Forsell, Jonathan Lundberg, Ferhad Ayaz (HT) – Victor Sköld, Daniel Da Rocha (provspelare)
Ersättare: Gustaf Franck (mv), Nadir Ayeva (HT), Oscar Sandberg, Adam Leijon, John Kakraba, Dennis Koss och Gabriel Yildiz

AFC Eskilstuna:
De 11 som startade: Tim Erlandsson (A), Henok Berhane (Eskilstuna City), Jernade Ronnel Meade (k, A), Ousmane Camara (?), Peyman Alkoyun (Eskilstuna City), Aaron Zahui Bazoukou (A), Mauricio Albornoz (A), Simon Alexandersson (A), Robert Åstedt (A), Amadou Kalabane (A) och Zourab Tsiskaridze (A)
Ersättare: Mamadouba Diaby, Jacob Lackell, Michael Kargbo, Izuchukwu Mayor Offor, Wille Jakobsson och Ishmeal Koroma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.