Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Förlust igen

ÖSK U21 spelade sin sista match i U21-allsvenskans grundserie igår. Det blev ytterligare en förlust för ÖSK som haft väldigt svårt att ta poäng i den här serien.

Efter en rätt hyfsat genomförd första halvlek med jämnt spel och en hel del chanser som företrädesvis Viktor Sköld misslyckades att konvertera, så tog Norrköping över i den andra halvleken och vann rättvist om än kanske något mål för stort. 0-3 blev det till slut.

Norrköping tog ledningen redan efter 10 minuter då en smart passning skar upp ÖSKs mittförsvar och en anfallare som kom i full fart i djupled sprang sig fri och ensam med Anton Fagerström i ÖSK-målet.

Något liknande borde väl Viktor Sköld ha gjort vid något av de tre-fyra lägen han fick framför Norrköpings målvakt. Men hans avslut, som i och för sig inte kom till i riktigt lika fria lägen, tog oftast på målvakten för att sedan rulla (eller studsa) ut till hörna. Men det verkar inte vara hans år i år.

Andra halvleken hann sedan knappt börja innan det stod 2-0 till gästerna. Vad som förmodligen var menat som ett inlägg från kanten tog på en ÖSK-försvarare och gick i en båge över ÖSKs målvakt för att sedan landa vid bortre stolpen.

Det målet verkar ha sänkt moralen hos hemmalaget som aldrig lyckades ta sig in i matchen igen. Efter en dryg timmes spel kunde sedan Simon Skrabb fastställa slutresultatet till 3-0 efter ett prydligt kombinationsspel genom ÖSKs straffområde. Skrabb tog sitt skott från en 45-graders position utom räckhåll för Fagerström eller täckhåll för någon av försvararna.

ÖSKs bästa målchans i andra halvlek var en nästan riktigt fin frispark av Viktor Sköld. Hårt och klockrent i ena stolpen – den var i alla fall värd ett bättre öde.

Som vanligt – är jag frestad att skriva – såg ÖSK-laget ut som ett hopplock. Någon egentlig tråd kring hur man sätter ihop de här lagen verkar inte finnas. Spelarna kommer från olika trupper och delvis från olika spelfilosofier. I vissa matcher deltar spelare från A-truppen – i andra inte. Spelarna från U19- (och i vissa fall U17) vill man oftast inte använda fullt ut eftersom de har sitt egen seriespel att ta hänsyn till med matcher varje vecka.

I gårdagens match mot Norrköping vände man på backlinjen för att man skulle få en möjlighet att testa Sebastian Ring som högerback. Skadan på Martin Lorentzson i den senaste matchen, samt osäkerhet kring Patrik Haginges möjlighet att ta sig igenom en hel match utan att drabbas av någon ny skada gör väl att man vill undersöka vilka alternativ man har till sitt förfogande.

På mittfältet startade man med Filip Rogic och provspelaren Gustaf Norlin från Lidköping. Det blev nog en alltför krävande uppgift för Norlin, som redan efter en kvart hamnade ute på kanten på den plats som ursprungligen tilldelats Jonathan Lundberg. Jonis är väl inte någon mittfältare, men han lyckade i alla fall täta till det lite bättre än vad Norlin gjort. Denne såg faktiskt ut att komma in bättre i spelet ute på kanten. Det blev väl inte lika intensivt som inne i mitten med massvis av Norrköpingsspelare överallt. Rogic gick av efter en kanpp timmes spel och det märktes.


Vad jag tyckte om spelarna från A-truppen.

Anton Fagerström.
Anton befinner sig i den lite underliga situationen att vara chanslös på att ta förstaplatsen från Oscar Jansson. Samtidigt som han bara är ett gult kort från att få göra sin allsvenska debut. Jag känner ingen större oro om han skulle få göra det. Han gör ett tryggt och säkert intryck och skulle nog kunna göra en tillräckligt bra insats om Oscar skulle bli avstängd.

Sebastian Ring.
Såg väl lite obekväm ut på fel kant. Lite väl passiv och kom sällan fram längs kanten. Fick inte speciellt mycket hjälp av Ajdarevis.

Damien Plessis.
Återbördad till backlinjen beroende på en akut mittbacksbrist. Han lär ju inte riktigt tycka att det är hans uppgift att delta i U21-matcherna. Spelade med en ”härtill är jag nödd och tvungen” attityd. Gjorde inte bort sig på något sätt, men slog bort lite väl många långa uppspel.

Alfred Ajdarevic.
Spelade även han på ”fel” kant. Rätt aktiv i första halvlek, försvann som de flesta andra i den andra. Hans framstötar längs kanten mynnar i allmänhet ut i just ingenting. Antingen viker han tillbaka och låter motståndarförsvaret samlas. Eller så blir han stående tills någon tar bollen ifrån honom.

Filip Rogic.
Verkar alltid gå in hundraprocentigt även när det är U21-matcher. Han gillar att spela fotboll oavsett förutsättningarna. Var nära att bli gulkortsutvisad, men domaren lät nåd gå före rätt efter en grov kapning. Blev strax därefter utbytt och såg besviken ut över att inte ha fått spela mer.

Jonathan Lundberg.
Som vanligt en habil insats utan att glänsa. Centralt mittfält är inte hans position – frågan är vilken som är det. Egentligen borde han väl få spela släpande anfallare någon gång. Men det fanns anfallare som gick före honom den här gången. Både Sköld och Boye behöver ju speltid.

Victor Sköld.
Tog sig till många lovande lägen bakom Norrköpings backlinje – speciellt i första halvlek – som han sedan brände. Jobbar, sliter och är irriterar säkert motståndarna en hel del med sin ettriga spelstil. Men utan mål räcker det tyvärr inte om det inte finns andra målgörare att tillgå.

Isaac Boye.
Jag tycker att det ser bra ut med Boye. Han jobbar hårt och är villig att ta avslut när chanserna kommer. Han skott är hårda om än inte alltid välriktade. Definitivt en spelare som man redan nu kan ”slänga in” i slutet av en match om man vill spetsa anfallet i slutminuterna.

Bra domare: Jag gillar Petter Seger Undén. Han höll en bra nivå och hade inte påfallande många ”fel”. Det verkar som om han flyttat till Göteborg, vilket är tråkigt.

ÖSK: Ojämn prestation ledde till 0-3-förlust mot IFK Norrköping
ÖSK: Kjäll om U21-matchen mot IFK Norrköping (video)
IFK Norrköping: IFK Norrköping vann över Örebro SK
NA (Betalvägg): Ring blir högerback med Lorentzson skadad: ”Det är ett alternativ – därför testade vi i kväll”
Norrköpings Tidningar: Falch höll nollan i IFK-debuten
Folkbladet: Falch debuterade i Örebro

Matchfakta:
10. 0-1 Pontus Almqvist
19. Varning Filip Rogic
47. 0-2 Alfons Sampsted
55. Varning Damien Plessis
64. 0-3 Simon Skrabb

Laguppställning: Anton Fagerström – Sebastian Ring, Oskar Sandberg, Damien Plessis, Martin Trinh (65) – Alfred Ajdarevic, Gustaf Norlin (79), Filip Rogic (55), Jonathan Lundberg – Victor Sköld, Isaac Boye
Avbytare: Gustaf Franck (mv), Kevin Johansson (55), Adam Bark (79), Rodin Deprem (65), Isac Eklöf och Ebrima Jaiteh

ÖSK kommer nu att spela ett B-slutspel tillsammans med lag från Superettan. Men den serien är inte lottad/sammanställd ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.