Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Juniorerna var bättre

Efter en oavgjord och mållös första halvlek lossnade det ordentligt i den andra för ett ÖSK som då mer såg ut som U19 än som U21. Motståndarna blev väl trötta och tappade geisten när målen började trilla in.

ÖSK startade matchen med sex spelare från A-truppen och avslutade den med två – målvakten Anton Fagerström samt den till synes outtröttlige Filip Rogic. Båda två väldigt engagerade i matchförloppet till skillnad mot några av deras kolleger som tog sin mats ur skolan redan efter första halvlek. Jag kan förstå att det räckte med 45 minuter för comebackande Ferhad Ayaz, men borde inte spelare som Sebastian Ring och Alfred Ajdarevic spela 90 minuter i en så här pass lättsam träningsmatch?

Den första halvleken blev mållös, även om chanser inte saknades. Främst var det provspelande Isaac Boye som stod för aggressiviteten. Men han sköt hellre hårt än välriktat när tillfällena dök upp. Några gånger riktigt bra ändå. Bland annat en mottagning på bröstet följt av ett hårt skott på volley fastnade i minnet. Det skottet gick faktiskt på mål men tillräckligt nära målvakten för att denne skulle kunna tippa bolla över ribban.

Inför andra halvlek lämnade Brorsson, Ayaz, Ring och Ajdarevic samt Deprem matchen och de ersattes av Trinh, Sandberg, Hjort, Mutebi och Leijon. Dessutom bytte man till en nominell 4-1-4-1 uppställning med Aronsson som balanserande framför backlinjen. Rogic ”förstörde” nog en del av tanken med detta eftersom han ändå var med ”överallt”. Det är sällan man ser någon spelare från A-truppen stå för en så helgjuten insats i en U21-match.

Det första målet kom på straff efter det att Filip Rogic skjutit bollen på en försvarande hand innanför straffområdesgränsen. Regelöverträdelsen var nog ofrivillig men helt klar. ÖSK lät lagets yngste spelare nyinbytte Aklam Mutebi (-01) ta straffen. Inga problem för Aklam. Målvakten åt ena hållet och bollen in i det andra hörnet. Hur säkert som helst.

En kvart senare fick så Boye till slut sitt mål. Framspelad av Rogic höll han några försvarare borta från sig och från en trettiogradersposition rätt långt ut satte han sitt skott i mål vid bortre. En smart pass av Rogic, men även avslutet krävde en hel del med tanke på att han var mer eller mindre omgiven av motståndare

Knappt 10 minuter senare kunde han sedan öka på till 3-0 på ett långskott från typ 30 meter mot ena stolpen. Lidköpingsmålvakten slängde sig, men lurades nog av en studs som ställde honom. Ett välriktat och hårt skott som gick in med lite hjälp av en inte helt koncentrerad målvakt.

Matchen avslutades sedan med två snygga mål, då matchtiden och Lidköpingsorken var på upphällningen. ÖSK spelade sig effektivt fram i motståndarnas straffområde. Aklam Mutebis bakåtpassning gav Ebrima Jaithe tillräckligt med fri sikt för att han skulle kunna knorra in sitt skott vid bortre. Kul för Ibo som just är tillbaka från ett längre skadeuppehåll. Någon minut senare var det så Ibos nick som gav en djupledslöpande Viktor Walldén fri lejd mot Lidköpings mål. Viktor, som man gärna ser ta mer avslut, placerade bollen utom räckhåll från en fyra-fem meters avstånd.

Riktigt vad syftet med den här matchen var är lite oklart (för mig). Om man ser det ur ett A-truppsperspektiv var det positiva väl främst att man fick ytterligare en möjlighet att se Isaac Boye i aktion, att Ferhad Ayaz kunde göra sina första 45 minuter efter sin senaste skada samt att Filip Rogic fick en ordentlig genomkörare efter sin.

NA (Betalvägg): ÖSK-provspelaren Isaac Boye pangade in två mål: ”Jag vill spela i allsvenskan”

Lite tyckande.

Isaac Boye.
Förstärkte det intryck han gav i U21-matchen mot Djurgården. Stark, snabb, hög arbetskapacitet och rätt aggressiv i sitt presspel samt med ett hårt skott. Känns inte riktigt mogen för A-lagspel från start än, men skulle nog kunna bli det efter en inkörningsperiod. Definitivt mer potential hos honom än till exempel hos Mbombo eller Ajdarevic (d.y.).

Ferhad Ayaz.
Lite som vi vant oss att se honom. Snabb och svårstoppad med bollen vid fötterna, men inte direkt någon samarbetsman.

Alfred Ajdarevic.
Jag tyckte att han var bättre än vad jag sett i tidigare matcher. Tog till och med en del ambitiösa defensiva löpningar. Men bromsar alltför ofta upp offensiven genom att inte släppa bollen direkt då det tar stopp framför en försvarslinje. Men varför spelade han bara 45 minuter?

Anton Fagerström (k).
Engagerad som vanligt i de här sammanhangen. Har bra koll på sina lagkamrater – även de som kommer från U-truppen. Ett utmärkt val som lagkapten.

Filip Rogic.
Gillar uppenbarligen att spela fotboll. Även om det bara är en U21-match mot ett div 2-gäng. Tog ett antal maxlöpningar och visade bra interaktioner med sina lagkamrater (lagkapten utan armbindel). ÖSKs bästa spelare i matchen. Gillar att han tog sig tid att snacka lite extra med Aklam Mutebi. Det gillade nog Aklam också.

Oliver Kåhed.
Honom kan man placera var som helst och han gör inte bort sig. I den här matchen spelade han först högerback, sedan centralt på mittfältet för att avsluta som mittback.

Rodin Deprem.
Det har skrivits en del om Rodin nu på slutet på grund av alla mål han gör i juniorallsvenskan. Men i den här matchen var han rätt anonym under den halvlek han spelade.

Motståndarna.
Var inte tillräckligt bra för att kunna hota på allvar.

Damien Plessis.
Missade en U21-match för andra gången i rad.

Richard Nilsson.
Intresserad åskådare under ca. en timme. Ett lån till Forward på gång månntro? Skulle kunna vara aktuellt för Ajdarevic eller möjligen Boye – om ÖSK skriver kontrakt med denne. Fast han tyckte att Ajdarevic inte tog jobbet fullt ut utan boll.

Aklam Mutebi.
Kul att se att den 16-årige före detta Forwardspelaren fick en halvlek med ”de stora pojkarna”. Fick ta straffen och gjorde det bra. Överraskade med ett påfallande moget passningsspel när tillfälle gavs.

Sebastian Ring.
Kom väl aldrig till sin rätt offensivt. Möjligen på grund av att Ayaz framför honom stängde kanten lite väl mycket. Annars var det här den typ av match i vilken han borde ha dominerat hela vänsterkanten.

Axel Kjäll.
Coachade laget på ett bra sätt. U19 spelar redan i morgon och det tog han hänsyn till i matchningen.

Som vanligt bra domare: Namik Idrizovic

Matchfakta.
51. 1-0 Aklam Mutebi (straff)
67. 2-0 Isaac Boye (Filip Rogic)
74. 3-0 Isaac Boye (långskott med studs)
88. 4-0 Ebrima Jaithe (Aklam Mutebi)
89. 5-0 Viktor Walldén (Ebrima Jaithe)

Laguppställningar.
Första halvlek. Anton Fagerström (k) – Viktor Walldén (23.Oliver Kåhed), Arvid Brorsson, Viktor Franssila, Sebastian Ring – Alfred Ajdarevic, Filip Rogic, Jonathan Aronsson, Ferhad Ayaz – Isaac Boye, Rodin Deprem

Andra halvlek. Anton Fagerström (k) – Martin Trinh, Oskar Sandberg, Viktor Franssila (68. Viktor Walldén), Lukas Hjort – Jonathan Aronsson (68. Ebrima Jaithe), – Adam Leijon, Oliver Kåhed, Filip Rogic, Aklam Muteb- Isaac Boye

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.