Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Poäng mot Täby

Adam Barks mål gav ÖSK poäng i mötet med topplaget Täby FK.


En poäng mot Täby FK hade för några år sedan inte varit så mycket att glädja sig över. Men tiderna förändras lagens styrkeförhållanden med dem. Täby kom till Örebro som utmanare i juniorallsvenskans topp – obesegrade och med lika många poäng som serietvåorna från Brommapojkarna och med minst antal insläppta mål av alla lag i serien.

Fast jag måste nog erkänna, att jag har lite svårt att riktigt förstå hur de kunnat gå så bra i år. Deras spel var oftast rätt primitivt med långa bollar mot anfallare ivägskickade med en förhoppning om att vinna andrabollsduellerna. En taktik som inte fungerade speciellt bra mot ÖSKs mittförsvar med den placeringssäkra ersättarduon Oliver Kåhed och Edwin Lundqvist.

Eftersom jag häromdagen skrev att laguppställningen 4-1-4-1 är något som man inte så ofta ser hos ÖSK så tvingades jag konstatera att den nu även verkar ha fått fotfäste hos U19. Jonathan Aronsson hade i den här matchen fått balansansvaret och slapp den kant där han det här året i allmänhet fått vistas.

Det här är en förändring som jag tror gynnar laget med tanke på hur årets spelartrupp ser ut. En man mer på mittfältet innebär dock att det blir en spelare mindre i anfallet. Denne var den här gången den ofta väldigt ensamme Marcus Karlsson i gulkortsavstängde Rodin Deprems frånvaro.

Första halvlek blev en rätt slätstruken historia. Inget av lagen verkade få grepp om matchen eller motståndare utan det mesta utspelades utanför respektive straffområde. Den bästa målchansen hade Täby som i halvlekens slutminut hade ett volleyavslut från nära håll. Skottet tog på Gustaf Franck som täckte av bra vid första stolpen. Jag frågade Gustaf efter matchen om det var en räddning eller om han blev träffad. Gustaf log lite snett och sade att han gjorde sig stor. Lite av handbollsmålvakt över den räddningen alltså. ÖSKs bästa chans i halvleken kom efter en halvtimme då Oscar Sandberg med en väl avvägd smart passning mellan ytter- och innerback. Marcus kom för ett ögonblick fri mot mål, men precis innan han skulle trycka av kom det en förlängd fot i vägen som petade ut bollen till hörna.

Andra halvlek blev sedan ÖSKs (spelmässigt). Viktor Walldén och Adam Bark kom fram bra på kanterna och ÖSK lyckades fylla på bättre på offensiv planhalva. Adam hade tre bra skott som vållade Täbys målvakt en hel del besvär (hörna, tappad boll etc.). Täby hade i princip ingenting förutom en misslyckad nick framför ÖSKs mål. Fram till den 73 minuten då de gjorde mål på ett snygg långskott som skruvades in vid bortre. Inget att göra på det skottet för Gustaf i ÖSKs mål. Målet som sådant får nog främst tillskrivas en alltför dålig press mot bollhållaren som fick tid och plats att sikta och skjuta. Målet utlöste glädje av den vildare typen hos Täby, som kände att de trots allt skulle kunna hålla Hammarby och BP inom slagläge.

Trots det målmässiga underläget kunde ÖSK bibehålla sitt spelmässiga övertag. Betalt fick de också. Precis som Adam Bark fått ta anfallsrollen efter en krampande Marcus Karlsson drev Isac Eklöf upp bollen över Täbys planhalva. Han fick fram bollen till Adam som rätt omringad av Täbyförsvarare ändå fick skottläge och kunde placera bollen vid ena stolpen. Fel stolpe dessutom sett ur Täbymålvaktens perspektiv.

Jag tycker, att ett av avstängningar försvagat ÖSK (Franssila och Deprem) och utan någon hjälp från Arvid Brorsson och Alfred Ajdarevic, gjorde en riktigt bra match. De neutraliserade Täby på ett utmärkt sätt i den första halvleken och var det farligare laget i den andra. Plus den här gången till det centrala försvarsblocket med Gustaf Franck, Oliver Kåhed och Edwin Lundqvist. I anfallet var det kantbreddarna Adam Bark och Viktor Walldén som vållade mest problem. Ytterbackarna Oscar Sandberg och Martin Trinh gjorde sig också förtjänta av en litet omnämnande. Oscar för sin defensiv och Martin för det offensiva inslaget i hans spel.


Matchfakta.
28. Varning Isac Eklöf
73. 0-1 Tom Helling
75. Varning Marcus Karlsson
79. 1-1 Adam Bark (Isac Eklöf)

Laguppställning (4-1-4-1): Gustaf Franck – Martin Trinh (82), Oliver Kåhed, Edwin Lundkvist, Oscar Sandberg – Jonathan Aronsson – Viktor Walldén, Kevin Johansson (k), Isac Eklöf, Adam Bark – Marcus Karlsson (79)
Avbytare: Martin Andersson (mv), Albin Zidaric (79), Lukas Hjort (82), Malcolm Stolt (U17) och John Kakraba.

U19:s matcher fram till Sommaruppehållet.

2017-06-03 15:00 U19 Allsvenskan Norra AIK – Örebro SK FK
2017-06-13 19:00 U19 Allsvenskan Norra Örebro SK FK – Assyriska FF
2017-06-18 14:00 U19 Allsvenskan Norra Sollentuna FK – Örebro SK FK
2017-06-22 15:00 U19 Allsvenskan Norra Örebro SK FK – GIF Sundsvall

 

2 kommentarer – kommentera

Lasse

Tjo
Täby vinner sina matcher hemma på naturgräs,ÖSK u19 2016 torsk 6-0 i Täby
Mvh Lasse

Ficedula hypoleuca

Ja, fast då var det väl nästan orkan också. Bra jobbat av ÖSK den här gången, hur som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.