Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Tredje raka då Trelleborg besegrades

Gabriel Yildiz gav ÖSK det viktiga förstamålet, som laget sedan kunde bygga vidare på.

Två lag i poängbehov möttes i U17-matchen på Behrn Arena. ÖSK U17 som börjat säsongen rätt villrådiga kom till match stärkta av två segrar i de två senaste matcherna. Jag skrev igår efter att ha sett U16-matchen, att det inte hör till vanligheterna att ÖSKs akademilag spelar 4-1-4-1. Jag får nog lov att revidera mig på den punkten. U17 har börjat göra precis samma sak – för deras del med den från sjukdom och skador återbördade Jonathan Forsberg som balansspelare framför backlinjen.

För U17:s del ett lyckat drag. Försvarsspelet ser betydligt stabilare ut än vad det gjort tidigare. En utmärkt insats av Simon Gustafsson i målet bidrog dessutom till detta. En mot en har Simon alltid varit orädd och bra, men nu plockade han även ner ett antal svåra höjdbollar utan några problem, vilket inte alltid varit fallet tidigare.

Tidigare under året har defensiva fasta varit ett stort problem för ÖSK U17. I den här matchen blev istället offensiva fasta grunden för segern. 2-0 målet gjorde Manne Ljunghaga då han nickade in på Nadir Ayevas frispark. Detta efter att ”Nadde” blivit fälld någon meter från kortsida och straffområdesgräns. Trean nickades sedan in av Helmer Andersson på Malcolm Stolts högerhörna. Båda mittbackarna kom alltså med i målprotokollet, vilket inte hör till vanligheterna.

ÖSKs tredje mål – som alltså var det första – gjordes av av Gabriel Yildiz. Den just inbytte Lucas Juhler bröt ett TFF-anfall på deras egen planhalva, passade Odilon Sangwa som frispelade en djupledslöpande Gabriel. Denne placerade säkert bollen under en lite passiv motståndarmålvakt.

Tvåmålsledningen i paus blev som sagt till tre mål i inledningen av den andra. När sedan Trelleborg fick en spelare utvisad efter en onödigt tuff fällning av Nadir Ayeva, när denne var på väg att springa sig fri såg det mesta rätt bra ut för ÖSK. Jag kan nog i och för sig tycka att det kanske var i tuffaste laget med en utvisning för den förseelsen eftersom det inte hunnit bli någon egentlig målchans än. Det hela skedde några meter utanför straffområdet.

Men med en kvart kvar att spela fick sedan gästerna chansen att ta sig in i matchen igen. Den här gången var det ÖSK som drabbades av en utvisning och de fick dessutom en straff emot sig. Carl Henning drog på sig sitt andra gula kort efter det att han hindrat en TFF-anfallare i ÖSKs straffområde. Även det ett lite tufft domslut, men visst var han på och störde honom. Efter den säkert slagna straffen fick Trelleborgarna plötsligt en väldig massa energi och belägrade ÖSKs försvarsområdet under några intensiva minuter. Hemmalaget lyckades dock rida ut stormen och en bit in på åttiotalet hade spelet jämnat ut sig igen. I slutminuterna verkade TFF ha insett att det skulle bli väldigt svårt att komma ikapp och deras press bedarrade.

Den tidigt inbytte Lucas Julher stod för en utmärkt insats. Första som Kanto-ersättare på centralt mittfält och sedan som vänsterback efter Carl Hennings utvisning.

Rickard Torstensson ville inte framhäva någon särskild spelare efter matchen utan plussade för en gedigen defensiv laginsats. ”Hade det här varit tidigare på säsongen hade vi kunnat ligga under med två bollar i halvtid. Men nu jobbar vi hårdare och sätter laget före jaget. Det har varit en del hårda ord och många videoanalyser av försvarsspelet och nu börjar vi se resultatet av detta”.

För egen del sätter jag gärna ett plus för Lukas Julher som kom in tidigt i matchen som ersättare för en krasslig Marcus Kanto. Backlinjen skötte sig bra med en stabil Simon Gustafsson bakom sig och en positionssäker Jonathan Forsberg framför. I anfallet var Nadir Ayeva ett ständigt hot mot Trelleborgs försvar genom sina kraftfulla djupledslöpningar. Det var inte någon tillfälligt att han låg bakom ÖSKs andra mål och dessutom ”fick” en TFF-spelare utvisad. Något mål själv borde han kanske ha gjort. Jag tänker främst på en bredsidesvolley som gick över i oträngt läge. Men man kan ju inte alltid lyckas med allting.

Lagets hemsida: Referat ÖSK U17 – Trelleborg U17
Matchfakta:
29. 1-0 Gabriel Yildiz (Odilon Sangwa)
33. 2-0 Manne Ljunghaga (Nadir Ayeva, frispark)
38. Varning Carl Henning
51. 3-0 Helmer Andersson (Malcolm Stolt, hörna)
63. Utvisning TFF: Ibrahim Nukic
74. Varning Carl Henning
74. Utvisning Carl Henning
75. 3-1 Samuel Fröjdh (straff)

Laguppställning (4-1-4-1): Simon Gustafsson – Lucas Parkedal Stenfelt, Manne Ljunghaga, Helmer Andersson (k), Carl Henning – Jonathan Forsberg – Odilon Sangwa, Gabriel Yildiz, Marcus Kanto (26), Malcolm Stolt (69) – Nadir Ayeva /75)
Avbytare: Martin Andersson (mv), Lukas Julher (26), Samuel Nielsen (69), Abbubakar Abduwalli (in 75, ut 83), Aklam Mutebi (83)

Återstående matcher fram tills sommaruppehållet.

2017-05-27 14:00 U17 Allsvenskan Södra Örgryte IS FF – Örebro SK FK
Juni
2017-06-06 16:00 U17 Allsvenskan Södra Örebro SK FK – Malmö FF
2017-06-10 16:00 U17 Allsvenskan Södra Mjällby AIF – Örebro SK FK
2017-06-16 17:00 U17 Allsvenskan Södra Örebro SK FK – IFK Göteborg
2017-06-21 20:00 U17 Allsvenskan Södra IFK Norrköping FK – Örebro SK FK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.