Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Mål- och chanslöst då ÖSK mötte Sirius

ÖSK och Sirius spelade 0-0 då lagen idag på eftermiddagen möttes i en match i den så kallade U21-Allsvenskan. Så värst mycket allsvenskt var det dock inte över den här matchen. Båda klubbarna kom med blandande lag bestående av A-truppspelare som inte fått speltid i A-laget samt juniorer för att fylla upp. Mitt intryck var att ÖSK hade något mer rutinerade spelare i sin uppställning.

Matchen som sådan var märkvärdigt händelselös. Lagen tog – skulle man väl kunna säga – ut varandra. Sirius bästa chans kom efter en kvart då den ”gamle krigaren” Dragan Kapcevic fick ett utmärkt nickläge framför ÖSKs mål. Nicken gick dock lyckligtvis utanför. ÖSK skapade inte mer än ett antal halvchanser förrän mot slutet av matchen, då Sirius målvakt fick visa sig på styva linan några gånger. 0-0 och en poäng var ett rättvis resultat. Rättvisare hade dock varit om det inte blivit några poäng alls för insatsen.

Backlinjen var ÖSKs starkaste lagdel i matchen.

Axel Kjäll var efter matchen nöjd med sin målvakt Anton Fagerström, de två mittbackarna och tyckte även att Martin Trinh gjorde bra ifrån sig som högerback. Jag tyckte, att Jonathan Lundberg skötte jobbet bra på den centrala mittfältsroll han numera får spela på i de här matcherna. Axel höll med om det, men indikerade samtidigt, att det saknas en del i det defensiva arbetet för Jonis.

Jonathan Lundberg skötte sig bra och finns nog med i truppen mot AIK med tanke på frågetecknen för Mårtensson och Mbombo.

Av de A-truppspelare som var på plats för att visa att de bör få en chans i A-laget var det ingen som egentligen övertygade överhövan. I den här typen av matcher skall spelare med ambitioner på en plats i ett allsvenskt lag vara klart dominerande. Ingen av ÖSKs spelare – möjligen med undantag för Anton i målet – levde upp till den målsättningen.

  • Damien Plessis lät Arvid Brorsson stångas med Kapcevic och nöjde sig med att stå rätt och slå enkla passningar till närmaste medspelare. Arvid fick därmed en intressant uppgift i matchen och skötte sig bra.

Damien Plessis tog det rätt lugnt och lät Arvid Brorsson ta hand om det mesta.

  • Logi Valgardsson anföll friskt längs vänsterkanten och sprang till och med offside några gånger. Frågetecken precis som tidigare vad han klarar av defensivt.
  • Divine Naah blandar och ger. Han är tekniskt driven och klarar sig bra även i trånga situationer. Men jag saknar det längre spelet och dessutom tycker jag inte att han tar den plats på mittfältet som behövs. Han är helt klart beroende av att ha duktiga spelare kring sig, vilket han inte alltid har. Hans spel lyfter sällan laget.
  • Yannis Mbombo sprang en del, men fick lite uträttat. I den positionen är han beroende av sina medspelares framspelningar och jag såg inte så värst mycket av den varan. Några minuter in i den andra halvleken gick han oväntat och oplanerat av med en hand bakom ena höften. Att detta inte ingick i planerna framgick bland annat av att det tog några minuter för hans ersättare Isac Eklöf att göra sig spelklar. Visar det sig vara en allvarligare skada och inte bara en kramp eller något liknande kommer Alexander Axén bara att ha en utpräglad anfallare att tillgå när ÖSK möter AIK.

   Ett frågetecken för Yannis Mbombo som gick av tidigt och oplanerat.

  • Ferhad Ayaz, som väl borde vara den som ligger närmast en startposition i A-laget efter Johan Mårtenssons skada, verkade märkvärdigt ointresserad. Han borrade ner huvudet och sprang några gånger, men var nästan aldrig direkt involverad i något samspel med sina lagkamrater.
  • Alfred Ajdarevic var mer direkt i sitt spel än vad han brukar vara. Jag har ju klagat tidigare på att han tenderar att stanna upp och vika inåt i stället för att utmana och ta sig förbi sin försvarare. Idag gjorde han det bättre utan att ändå åstadkomma så värst mycket. Han verkar vara dedikerad frisparks- och hörnläggare. Något han skötte utan några egentliga framgångar. Han har inte Astrids tillslag eller överblick.

Matchfakta: Inte så mycket att orda om. Det blev inga mål. Sirius fick en spelare utvisad med ungefär en kvart kvar efter två rekordsnabba gula kort. Först drog han Alfred Ajdarevic i armen och sedan hamnade han i bråk med Alfred (möjligen provocerad därtill). ÖSKs antalsmässiga övertag mot slutet av matchen gav dock inte så värst mycket mer än att Sirius offensiv bedarrade.

Laguppställning: Anton Fagerström (k) – Martin Trinh, Arvid Brorsson, Damien Plessis, Logi Valgardsson – Alfred Ajdarevic, Jonathan Lundberg, Divine Naah, Ferhad Ayaz – Yannis Mbombo (49), Adam Bark

Ersättare: Gustaf Franck (mv), Isac Eklöf (51), Viktor Walldén, Oscar Sandberg och Viktor Franssila
Det var bara Isac Eklöf som byttes in. Detta på grund av Mbombos skadekänning. U19-juniorerna spelade match så sent som igår och var väl mest med för att täcka upp om det behövdes. Det innebar ju bland annat att A-truppspelarna fick sin 90+ minuter, vilket säkert gjorde dem gott.

IK Sirius: Mållöst för U21 i Örebro
NA (Betalvägg): Alfred Ajdarevic: ”Gäller att hålla huvudet högt”
Uppsala Nya Tidning: Sirius testade mittfältare

Serien fortsätter på följande sätt för ÖSK U21:

2017-05-22 17:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Athletic FC Eskilstuna – Örebro
2017-05-30 18:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Djurgården
2017-05-31 18:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Hammarby
2017-06-06 17:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra GIF Sundsvall – Örebro

 

Det ser onekligen lite underligt ut med de två matcherna precis efter varandra i slutet av maj. Hammarby-matchen var tidigare inplanerad den 20 juni. För att göra det ännu lite märkligare spelar ÖSKs A-lag hemma mot IK Sirius i allvenskan den 29 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.