Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Meriterande seger då Ligacupen inleddes

ÖSKs startelva mot Elfsborg (Foto: ÖSK).


ÖSK U19 tog emot Elfsborgs U19-lag då ligacupen inleddes för det äldsta U-laget på söndagseftermiddagen. En meriterad motståndare som ÖSK brukar ha problem med. I fjol tog sig Elfsborg till final i både pojkallsvenskan (U17) och juniorallsvenskan (U19), så det fanns anledning att förvänta sig ett tufft motstånd.

Matchen inleddes med ett högt och intensivt pressande motståndarlag. Inget av lagen kom till några egentliga farligheter under inledningen. ÖSK klarade av motståndarpressen utan att tappa boll i onödan, men hade svårt att skapa något eget. Elfsborg hade väl egentligen inte så mycket mer än sin press. Jag skulle tro att de räknade med att kunna erövra bollen och gå till motanfall.

Efter en knapp kvart kom den första antydningen om att det var ÖSK som skulle komma att bli det dominerande laget i den här matchen. En boll genom straffområdet missas först av två spelare innan den hamnar hos Adam Bark. Adam blev lite klumpigt fälld på rätt sida straffområdesgränsen och ÖSK tilldöms en straffspark. Kevin Johansson tar hand om straffen efter en mindre diskussion med Ebima Jaithe. Kevin slår den högt, hårt med tyvärr även i ribban.

ÖSKs lagkapten reparerade dock till en viss del skadan genom att friställa Adam Bark knappa fem minuter senare. Adam utan uppvaktning i en 45 graders position fick tid på sig att sikta och då blir det ofta mål. Så även denna gång – skottet hittade fint in i mål i det bortre hörnet.

Efter en halvtimmes spel pekade domaren ånyo mot straffpunkten. Den här gången var det Viktor Walldén som bryskt blivit fälld på den andra sidan av straffområdet. Rodin Deprem tog straffen, väntade ut målvakten och rullade in straffen i det andra hörnet. Behärskat!

I slutet av halvleken krockade Ebrima Jaithe med en medspelare, blev liggande och dessutom utbytt med fyra minuter kvar. Adam Leijon kom in i hans ställe.

Ingen större fara dock för den kraftfulle anfallaren som kunde bytas in igen tio minuter in i andra halvlek. Några minuter senare hade han dessutom ökat på ÖSK-ledningen till 3-0. En smart passning av Rodin Deprem gav honom det utrymme han behövde. Visserligen var det rätt långt till mål och visst fanns det några försvarare som försökte stoppa honom. Han trängde sig förbi dem, kom ensam med målvakten och rullade in bollen i mål.

Några minuter efter ÖSKs tredje mål kunde Elfsborg lite tursamt reducera. Ett skott på en andraboll efter hörna ändrar riktning på en försvarare och ställer duktiga Gustaf Franck i hemmamålet.

Trots baklängesmålet hade ÖSK vid det här laget matchen helt under kontroll. Elfsborg tryckte på, men skapade väldigt lite framåt. ÖSK fick gott om plats med Rodin Deprem som en konstruktiv länk mellan mittfält och anfallsspetsar. Rodin började som vänsterbräddare men bytte redan under den första halvleken plats med Adam Bark. Ett platsbyte som jag tycker passade båda spelarna bra.

Med någon minut kvar ökar Viktor Walldén efter några missade möjligheter på ÖSK-ledningen till 4-1. Den här gången kom han centralt, frispelades med ett instick av Rodin och kom ensam mot målvakten rakt framifrån.

Innan matchen var slut hann sedan Elfsborg göra ett andramål. Ett skott långt utifrån hittade en bra plats i närheten av ena krysset. En bra prestation som dock möjliggjordes av att ÖSK för en gångs skulle inte satte någon press på bollhållaren som tilläts driva in och skaffa sig en bra skottposition.

En riktigt bra lagprestation med bra spel från alla lagdelar. Försvaret var solitt, mittfältet jobbade hårt och ibland även konstruktivt. Anfallsmässigt hotade ÖSK både från kanterna (Walldén och Bark) och centralt (Jaithe). Rodin Deprem såg väldigt bekväm ut med bollen och hade blick och fötter att sätta sina lagkamrater i lovande lägen.

Nästa vecka åker laget till Göteborg för att möta GAIS och veckan därpå kommer Häcken till Behrn Arena.

Matchfakta:
18. 1-0 Adam Bark (Kevin Johansson)
33. Varning Mattias Özgün (IFE)
33. Varning Noel Jonsson (IFE)
34. 2-0 Rodin Deprem (straff, efter att Viktor Walldén blivit fälld))
63. 3-0 Ebrima Jaiteh (Rodin Deprem)
67. 3-1 Anton Thorsson
81. Varning Adrian Zeka (IFE)
87. 4-1 Viktor Walldén (Rodin Deprem)
90. 4-2 Anton Thorsson

Laguppställning: Gustaf Franck – Martin Trinh (87), Viktor Franssila, Arvid Brorsson, Albin Zidaric (80) – Viktor Walldén (87), Kevin Johansson (k, 90+1), Isac Eklöf, Rodin Deprem – Adam Bark, Ebrima Jaiteh (ut 41, in 57)
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Adam Leijon (in 41, ut 57, in 87), Oscar Sandberg (80), Lukas Hjort (87), Jonathan Aronsson (90+1), John Kakraba och Henrik Westher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.