Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Stark avslutning gav vinst mot Norrköping

ÖSK mot Norrköping. Matcher då de två klubbarnas ungdomslag möts brukar vara jämna historier. För några år sedan slutade de här mötena oftast med seger för östgötarna, men jag har en känsla av att ÖSK under de senaste åren hämtat in försprånget och kanske till och med segat sig förbi i takt med att ÖSKs akademistruktur utvecklats och samarbetet med ÖSK Ungdom fördjupats.

Idag var det dags att stämma av var klubbarna står. Skall man vara krass får man nog lov att konstatera att Norrköping var det bättre laget, men att ÖSK ändå gjorde fler mål. Så på så sätt blev ju ÖSK bäst ändå. Norrköping dominerade matchen spelmässigt under de första 60 minuterna. ÖSK hade svårt att få grepp om sina motståndare som med ett utmärkt passningsspel tog sig fram till bra lägen.

Lyckligtvis var deras skärpa framför mål inte lika bra som deras spel på planen så trots ett spelmässigt övertag under större delen av matchen lyckades de inte göra något spelmål. Men ÖSKarna fick jobba hårt för att freda sitt mål och sitt straffområde. Dessutom var det väl minst vid två tillfällen som en av ÖSKs mittbackar tvingades mota boll mer eller mindre på mållinjen.

Hemmalaget skapade även de en del målchanser. Främst genom långa bollar över mittfältet mot anfallarna Nadir Ayeva och Odilon Sangwa. De gav Norrköpings trebackslinje en hel del problem och de borde nog ha gjort ett eller (med lite flyt) två mål i första halvlek.

Det såg länge ut som om ÖSK skulle lyckas hålla ställningarna fram till halvtidsvilan. Men en lite oklar straffsituation mot slutet av halvleken gav Norrköping en chans de inte kunde missa. En väl tagen straff, högt och nära ena krysset gav en gästerna den ledning de jobbat ihop till.

Tidigt norrköpingsmål i andra.
Andra halvlek hann sedan knappt börja innan det stod 0-2. Och på nytt tack vare en straff till Gästerna från Norrköping. Säkert i mål till en tvåmålsledning innan ÖSK väl ens hunnit börja göra vad man kommit överens om att göra under halvtidspausen. (Bloggen förutsätter att man alltid kommer överens om saker under pausen).

ÖSK hade ju haft några chanser under den första halvleken och fortsatte att till och ifrån skapa även i den andra. Utdelningen kom då Dennis Koss i sin första match efter övergången från Forward kunde reducera. Dennis hade från sin position på det centrala mittfältet tagit sig in i Norrköpings straffområde. Där hittade Odilon Sangwas passning från kanten fram till honom och Dennis kunde med ett distinkt skott ge hemmalaget bättre häng.

Ett mål betyder ofta mycket för energibalansen i en fotbollsmatch och det gjorde det den här gången också. ÖSK kände medvind och för Norrköping blev det väl lite tyngre. Men det tog ändå fram till den 79:e minuten innan det blev kvittering. Nadir Ayeva frispelade smart med en klackspark inbytte Abbubakar Abduwalli som tog sig in i straffområdet och blev fälld. Nadir Ayeva tog hand om straffen och satte den lågt vid ena stolpen. Målvakten gick åt rätt håll men hann inte ner.

Efter målet var det ÖSK som gick för segern och de radade upp en del chanser innan en hörna avgjorde det hela. Nadir Ayeva hade fått se sitt skott räddat av Norrköpings målvakt, men den efterföljande hörnan blev matchavgörande. Marcus Kanto slog den och Helmer Andersson nickade in den.

Nöjd tränare.
Rickard Torstensson var givetvis nöjd med matchen (och framför allt resultatet) efteråt. ”Det finns ingenting som är så surt som att tappa en 2-0 ledning och det var kul att det var vi som kunde vända den här gången”, tyckte han. Han berömde moralen i laget, att de inte vek ned sig trots norrköpingsdominansen i första halvlek. ”Vi ger oss inte och att vi fick in trean på slutet var ingen tillfällighet”.

Bloggens plus den här gången går till de tre landslagsspelarna från U16. Roligt också att se nyförvärvet Dennis Koss ta för sig ordentligt i närkamperna och dessutom göra ett snyggt mål.

Lagets hemsida: Matchreferat Örebro SK U17 – IFK Norrköping U17

På sin hemsida skrev Norrköping följande om matchen:
Dagens träningsmatch på fina Berhn Arena slutade 3-2 till ÖSK. Vi tog ledningen med 2-0 genom Buster Blosse och Casper Frisk på varsin väl förvaltade straffspark. En bra träningsmatch mot bra motstånd tycker vi när vi summerar dagens prestation.

Matchfakta:
38. 0-1 Buster Blosse (straff)
46. Byte Oscar Sandberg ut, Carl Henning in
46. Byte Joel Nilsson ut, Lucas Parkedal-Stenfelt in
46. 0-2 Casper Frisk (straff)
57. 1-2 Dennis Koss (Odilon Sangwa, Nadir Ayewa)
60. Byte Odilon Sangwa ut, Abbubakar Abduwalli in
67. Byte Dennis Koss ut, Max Häll in
79. 2-2 Nadir Ayeva (straff)
80. Byte Malcolm Stolt ut, Samuel Nielsen in.
87. 3-2 Helmer Andersson (Marcus Kanto, hörna)

Laguppställning: Simon Gustafsson – Oscar Sandberg (U19), Manne Ljunghaga, Helmer Andersson, Joel Nilsson – Malcolm Stolt, Marcus Kanto, Dennis Koss, Gabriel Yildiz – Nadir Ayeva, Odilon Sangwa
Avbytare: Martin Andersson (mv), Lucas Parkedal-Stenfelt, Carl Henning, Abbubakar Abduwalli, Max Häll. Samuel Nielsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.