Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2016/17: Rogic först in genom vinterfönstret

Filip Rogic presenteras som ÖSK-spelare på dagens presskonferens.

Filip Rogic presenteras som ÖSK-spelare på dagens presskonferens.

ÖSK kunde idag presentera det första vinternyförvärvet inför nästa års allsvenska. Filip Rogic, 23-årig mittfältare från de nyuppflyttade allsvenskarna AFC Eskilstuna, blev först in.

Ett okänt namn för de flesta som följer Örebro skulle jag tro.  Följt honom är dock något som ÖSK har gjort. Axel Kjäll, som hade honom i sitt lag i Ettans talangmönstring Morgondagens Stjärnor för några år sedan (2012), hade inte glömt Matchens Lirare i sitt lag utan har fortsatt att följa hans fortsatta utveckling. Då spelade han i Eskilstuna City, men han skrev inför år 2013 ett treårskontrakt med Östersund FK. Där gick det trögare för honom och det blev bara åtta matcher som inhoppare och en match från start.

Det var väl därför som Östersund inför säsongen 2014 lånade ut honom till div 1-laget AFC United. Hade det gått trögt i Östersund gick det desta bättre med AFC. Filip startade i samtliga matcher som vänsterbräddare och bidrog till att laget kunde ta steget upp till Superettan. Inför säsongen 2015 köpte AFC loss honom från Östersund och han blev AFC-spelare på riktigt.

I AFC var han under de två åren i Superettan en given startspelare med 29 starter år 2015. År 2016 utsågs han till lagkapten och spelade då 28 matcher för klubben. Han verkar bara ha fått stå över på grund av avstängningar. När klubben flyttade till hans hemstad valde han att inte följa med utan flyttar för egen del vidare till Örebro. Ett tufft beslut förstås, men han ser väl utvecklingsmöjligheterna som bättre i ÖSK.

Rogic är sambo med Felicia Karlsson, dotter till den förre ÖSK-spelaren Magnus Munken Karlsson. Hon har tidigare spelat för Eskilstuna United men tillhörde under den gångna säsongen Piteå IF. Där lyckades hon bra och blev lagets bästa målgörare. (Någonting för KIF Örebro att jobba på, verkar det väl som).

Att ÖSK tar in Rogic för en uttalad roll på det centrala mittfältet innebär väl rimligen att vi inte kommer att få se Robert Åhman Persson i den roll han hittills haft i ÖSK. Återstår att se om han lämnar ÖSK eller om han tar steget ned till backlinjen för att spela mittback.

Jag tycker att Rogics bakgrund och de omdömen man ser om honom ser positivt ut. Återstår att se om han klarar av att ta steget från Superettan till Allsvenskan på ett bra sätt. Det är inte alla spelare som lyckas lika bra när allt plötsligt skall gå lite fortare. Men har man varit lagkapten i ett lag som tagit steget upp till Allsvenskan finns säkert de nödvändiga egenskaperna.

ÖSK: Filip Rogic klar för ÖSK
NA: Henrik Brändh intervjuar Filip Rogic, Magnus Sköldmark och Axel Kjäll. (video)
Eskilstuna-Kuriren: Filip Rogic klar för Örebro
Eskilstuna-Kuriren (161118): Filip Rogic har fått konkret bud – av annan klubb
SR P4 Sörmland (141202): Rogic framtid oklar
Östersunds FK (130401): Filip Rogic har skrivit på för ÖFK

Statistik för Filip Rogic (Fotbolltransfers.com)

Statistik för Filip Rogic (Fotbolltransfers.com)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.