Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Seger mot Degerfors

U21-matcherna blir sällan jämna. Idealiskt skulle man vilja se fem överåriga utespelare från A-truppen samt klubbens fem bästa juniorer (plus en målvakt) i en sådan här match. Men så blir det sällan. Kraven från A-truppernas matchning och träning väger oftast tyngre, vilket iofs. även kan gälla för juniorlagets del.

Den här gången var det som så ofta gästerna som kom med ett ungt lag, medan ÖSK av olika anledningar valt att satsa mer rutinerat – framför allt på sina offensiva positioner. Degerfors hade sin A-lagsmålvakt Jesse Öst (som är frilägesavstängd i nästa match) samt A-truppspelarna Erik Sachs, Oliver Nilsson och Ronny Sabo med i sitt lag. Dessutom Muhammed Faisal Sharif, en provspelande nigerian som höll bredden till höger. Sahrif skall enligt Nya Wermlandstidningen ha fyra U23-landskamper på sin meritlista. I övrigt var det ”vanliga” juniorer i degerforslaget.

ÖSK valde att ge både Ferhad Ayaz och Michael Omoh 90 minuter. Vilket resulterade i att Alfred Ajdarevic flyttades in på Mirza Turans plats på det centrala mittfältet och Mirza spelade högerback. Till att börja med ställde hemmalaget upp i något som såg ut som en 4-4-1-1 uppställning med Jonathan Lundberg som släpande forward bakom den provspelande belgiska anfallaren Yannis Mbombo.

Det här var en match som ÖSK skulle vinna och det gjorde de också utan alltför stort besvär. ÖSK tog ledningen efter en kvart. Mikael Loön slog en fantastisk passning utifrån kanten från en position i höjd med spelarbänkarna mot luckan mellan Degerfors mittbackar. Mbombo fick med sig bollen (bra bollkontroll där), kom fri och ensam mot Öst i Degens mål och kunde behärskat rulla in ÖSK-målet utan att förta sig eller använda onyttigt mycket kraft – ett målgörarmål helt enkelt.

Lite nerv blev det i matchen när Degerfors efter en dryg halvtimme kunde kvittera, men Mbombo dödade effektivt eventuella energiutbrott hos gästerna genom att bara en minut senare göra 2-1. Mirza Turan hade bra fart längs högerkanten, spelade lågt in framför mål och Mbombo mötte vid första stolpen.

I inledningen av andra halvlek tog matchen i princip slut efter det att Ferhad Ayaz gjort 3-1. Ett snabbt utkast av Anton Fagerström ger Ayaz en stor yta att avancera på. Ayaz, som är duktig på att driva bollen under kontroll i hög fart, tar sig ända ner till motståndarmålet där han drar Öst och ur rätt snäv vinkel kan placera i mål. En väldigt bra individuell prestation av Ayaz. Anton Fagerströms snabba igångsättande av spelet skall dock inte glömmas. Det var faktiskt andra matchen i rad som jag kunde sätta upp honom för en assist.

ÖSKs målkavalkad för kvällen avslutades sedan av Jonathan Lundberg som frispelades av Alfred Ajdarevic och fick se sitt avslut segla i mål via ett hopslag med Öst i Degerforsmålet.

Det blev lite av en-dag-på-jobbet-karaktär på den här matchen. ÖSK borde vinna eftersom de ställde upp med ett mer rutinerat lag som vägde tyngre på de flesta positioner. Vann gjorde de också helt enligt plan.

Intressantast inför matchen var väl hur provspelande Yannis Mbombo skulle klara sig. Rätt bra utifrån förutsättningarna får man väl säga. Han hade inte varit i Sverige 24 timmar än, hans spelade med ett lag där han inte kände sina medspelare, spelidén var ny för honom liksom förmodligen även konstgräsunderlaget. Axel Kjäll var väl inte helt nöjd med hur han positionerade sig i anfallsspelet (gick ner för att hämta boll, vilket inte var hans uppgift), men tyckte samtidigt att prestationsmässigt sett var det en bra insats av provspelaren. Mbombo blir kvar ett ta och kommer att få ytterligare möjligheter att bekanta sig med medspelare och spelidéer och tanken är väl att han även skall var med i nästa U21-match (J-Södra borta). Det kan väl inte gärna finnas mer än en anfallsplats ledig inför nästa säsong så Mbombo måste nog övertyga ordentligt under sina dagar i Örebro för att han skall knipa den platsen.

Mbombo står under kontrakt med Standard Liege säsongen ut, vilket i hans fall betyder fram till slutet av juni 2017. För ÖSKs del betyder det nog att man skulle kunna låna honom under hans återstående kontraktstid och sedan ge honom ett kontrakt som Bosman-spelare om man vill behålla honom och om man kommer överens.

I övrigt skötte sig de flesta bra. Det lite klena motståndet gjorde nog att det blev lättare att vara bra. Anton Fagerström i målet sattes inte på några större prov utom vid ett tillfälle då han tvingades till en snabb positionsförändring för en blockering vid ena stolproten. Det gjorde han riktigt bra. Han styr i princip allt som sker på den egna planhalvan med hög och tydlig röst. Hans instruktioner hördes faktiskt bättre än Axel Kjälls. Dessutom är han duktig på att snabbt få bollen i spel, vilket som sagt resulterat i två utkastassist under de senaste två matcherna.

Carl Ekstrand Hamrén höll som vanligt ihop sin backlinje på ett bra sätt. Det borde väl snart vara dags att testa honom i allsvenskan. 97:orna Mirza Turan och Mikael Loön som vanligt företagsamma. Mirza åter som högerback och jag undrar om det kanske trots allt är där han skall spela. Mikael Loön hade mer än normalt att bestyra på mittfältet eftersom Alfred Ajdarevic inte verkar inskolad på den positionen. De blir oftast för omständligt och luddigt när Alfred har bollen. Bättre och mer direkt i andra halvlek dock. Jag antar att Axel hörde av sig under pausen.

Av yttrarna tog Omoh det lugnt och var möjligen något förvirrad över att spela till höger. Hans position är vänsterbräddarens, men där spelade ju Ayaz som nog ser vassare ut. Jonathan Lundberg förde en rätt anonym tillvaro om man jämför med matchen mot Åtvidaberg då han gjorde tre mål. Det blev trots allt ett den här gången. Efter det målet såg framspelaren Ajdarevic minst lika glad ut som målskytten.

NA: ÖSK:s provspelare Yannis Mbombo slog till direkt: ”Är mitt jobb” (text och video)
Nya Wermlandstidningen: Landslagsmeriterad ytter provspelar i DIF

Matchfakta:
16. 1-0 Yannis Mbombo (Mikael Loön)
35. 1-1 Andreas Jansson (Muhammed Faisal Sharif)
36. 2-1 Yannis Mbomba (Mirza Turan)
50. 3-1 Ferhad Ayaz (Anton Fagerström)
62. Spelarbyte Yannis Mbomba ut, Kevin Johansson in
76. 4-1 Jonathan Lundberg (Alfred Ajdarevic)
81. Spelarbyte Jonathan Lundberg ut, Ebrima Jaither in
83. Spelarbyte Oscar Sandberg ut, Axel Påhlsson in

Laguppställning: Anton Fagerström – Mirza Turan, Carl Ekstrand Hamrén, Viktor Franssila, Oscar Sandberg – Michael Omoh, Alfred Ajdarevic, Mikael Loön, Ferhad Ayaz – Jonathan Lundberg, Yannis Mbombo
Ersättare: Gustaf Franck (mv), Axel Påhlsson, Kevin Johansson, Ebrima Jaiteh, Rodin Deprem

1 kommentar – kommentera

Ösk

Verkar inte hjälpa med bra prestationer om och om igen i u21 för att få chansen i A. Tänker på det du skriver om Carl och att snart borde det ges lite möjlighet till Allsvenskt spel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.