Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Förlust trots bra spel mot Helsingborg

ÖSK hämtade upp ett 0-2 underläge till 2-2, men fick ändå se sig slagna efter ett övertidsmål av serieledarna från Helsingborg.

ÖSK U17 svarade för en riktigt bra insats då serieledarna från Helsingborgs Akademi besökte Örebro och Behrn Arena på lördagseftermiddagen. Hemmalaget höll i taktpinnen under större delen av matchen mot välorganiserade motståndare som var påfallande försiktiga i sitt presspel. De höll sina platser på planen, gjorde det svårt för ÖSK att komma i avslutslägen, samt verkade vänta på att deras chans skulle komma.

Helsingborg tar ledningen.
Första halvlek slutade mållös och jag funderade så smått på om gästerna skulle fortsätta sin lite passiva taktik även under andra halvlek. De behövde helt klart en seger för att inte riskera att dras in i en streckstrid om de två slutspelsplatserna som serien erbjuder. Nu behövde jag inte fundera speciellt länge. Innan ÖSK fått upp garden i inledningen av andra halvlek hade HIF tagit ledningen. Ett inspel genom straffområdet når en fri anfallare i 45-gradersläge bortanför bortre. Avslut, mål och underläge.

Efter en dryg timme gör Helsingborg sitt andra mål och matchen ser mer eller mindre avgjord ut. En missad brytning ger en Helsingborgsanfallare fri lejd mot ÖSKs mål och han kan lobba över Simon Gustafsson som kommit ut på halvdistans.

ÖSK kvitterar.
ÖSK gav dock inte upp utan jobbade sig ikapp. Först genom Arvid Brorsson som tog ett direktavslut på en snett-inåt-bakåt passning från Isac Eklöf. En bra prestation av ”Isse” som först hade vänt ut och in på en försvarare nere vid hörnflaggan. Några minuter senare bryter Adam Bark in centralt från sin vänsterkant och hans hårda skott går in tätt under ribban.

Plötsligt står det 2-2 och gästerna inser plötsligt allvaret i situationen. Det är två lag som båda går för vinst, fast för ÖSKs del hade det nog räckt med ett oavgjort resultat för att man skulle vara nöjda med hur matchen slutade. Det såg också ut som om det skulle bli oavgjort innan Helsingborg på övertid och med i princip matchens sista spark avgjorde till sin fördel. En av deras anfallare kom fri på ett instick mellan ytter- och inner-back och han avslutar kliniskt.

Trist resultat trots bra insats.
Ett trist resultat efter en i mitt tycke mycket väl genomförd match av ÖSK. Årets bästa mot motståndare på den här nivån av vad jag sett den här säsongen. ÖSK visade upp ett väldigt bra passningsspel med få onödiga bolltapp. Kanske att det oftast gick aningen för sakta för att de skulle kunna lirka upp ett väldrillat motståndarförsvar. En bidragande orsak till spelövertaget var nog att man lät Henrik Westher, nominellt anfallare i den här matchen, sjunka tillbaka och ta en mittfältsroll, då Helsingborg hade initiativet. Med fem man mot sig på mittfältet hade Helsingborg väldigt svårt att få till något ordnat anfallsspel.

Återbud ställde till det.
Sena återbud från anfallarna Adam Leijon och Odilon Sangwa samt en skada på målvakten Simon Bladh under uppvärmningen ställde nog till det en del för ÖSKs tränare. Dessutom är ju Martin Trinh i Finland med U16-landslaget. Men jag tyckte att man fick till det riktigt bra ändå.

Goda prestationer som vanligt av spelare som Isac Eklöf, Adam Bark och Arvid Brorsson. Jag väljer den här gången dock att lyfta de två ytterbackarna. Manne Ljunghaga tog rätt tidigt under säsongen steget från U16 till U17. Först som mittback, men nu på slutet som ytterback. En klockren insats från hans sida mot ett lag med några av pojkallsvenskans målfarligaste anfallare. Albin Zidaric, omskolad ytter, på den andra kanten ser väldigt bekväm ut i den ofta utsatta rollen som ytterback. Att han med sin drivna teknik och fotbollsmässiga klurighet även bidrar positivt i offensiven gör ju inte saken sämre.

Matchfakta:
46. 0-1 Filip Sjöberg
59. Varning Arvid Brorsson
62. 0-2 Max Mårtensson
72. 1-2 Arvid Brorsson (Isac Eklöf)
76. 2-2 Adam Bark
92. 2-3 Max Mårtensson

Laguppställning: Simon Gustafsson – Manne Ljunghaga, Joseph Spångberg, Edwin Lundkvist, Albin Zidaric – Isac Eklöf, Arvid Brorsson, Jonathan Aronsson (k), Adam Bark – Henrik Westher (72), Nadir Ayeva (U15)
Ersättare: Lucas Parkedal Stenfelt (72), Sebastian Ternevid, Gustav Pauly, John Kakraba, Simon Bladh (mv) och Gabriel Yildiz (U16)

ÖSKs återstående matcher.

2016-10-09 14:00 U17 Allsvenskan Södra Jönköpings Södra IF – Örebro SK FK
2016-10-14 18:00 U17 Allsvenskan Södra Örebro SK FK – IF Elfsborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.