Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Målrikt mot Åtvid

Jonathan Lundberg har hittat målformen igen. Tre mål och en målgivande passning blev det på hans konto då ÖSK besegrade Åtvidaberg i U21-serien.

Jonathan Lundberg har hittat målformen igen. Tre mål och en målgivande passning blev det på hans konto då ÖSK besegrade Åtvidaberg i U21-serien.

ÖSK överraskade (mig) genom att komma till match med en oväntad uppställning av startelvan. Man frångick den sedvanliga 4-4-2 uppställningen till förmån för 4-1-4-1 med Brendan Hines-Ike i rollen som balanserande defensiv mittfältare och med Jonathan Lundberg som ensamvarg på topp. För att få plats med (antar jag) provspelaren Ivan Rako från Motala AIF som vänsterbräddare hade Mirza Turan lämnat över sin centrala mittfältsplats till Alfred Ajdarevic och själv tagit plats som högerback.

Redan i den 6:e minuten kunde ÖSK ta ledningen. Brendan Hines-Ike hittade en fri Jonathan Lundberg till vänster i höjd med ÅFF:s backlinje. Jonathan kom fri mot målvakten och kan se sitt skott gå in vid främre. Lite av en målvaktstavla, men bra gjort av Jonis att hitta hålet i målet. Resten av halvleken präglades av rätt tillknäppt spel. Gästerna hade mer boll än vad ÖSK hade, men de kunde egentligen aldrig penetrera ÖSKs försvarslinjer. Axel Kjäll var också nöjd med ÖSKs presspel under den första halvleken. Åtvidabergs bästa chans var ett långskott som tog i stolpen. ÖSK å sin sida hade ett mål som bortdömdes efter en hårfin offside (långboll från Carl Ekstrand Hamrén till Jonis som tog emot bollen på kroppen och vände upp i samma rörelse).

Inför andra halvlek var Ferhad Ayaz utbytt till förmån för Viktor Franssila. Något som gav upphov till en byteskedja. Alfred Ajdarevic var tillbaka på sin plats till vänster på mittfältet, Mirza Turan tog den centrala platsen bredvid Mikael Loön och Viktor tog över som högerback. Ferhad hade redan mitt i halvleken visat tecken på att han ville bli utbytt. Det gick till och med så långt att Rodin Deprem hunnit läsa på i pärmen vad han skulle göra vid fasta situationer. Ferhad valde dock att spela vidare halvleken ut. Det visade sig efter matchen att han haft problem med magen och därför inte kunnat prestera. Synd, tycker jag. I matchinledningen visade han vilken offensiv kraft han förfogar över. Blixtrande snabb (faktiskt) och dessutom med bra bollkontroll.

Efter att ha varit tillknäppt och snålt på målchanser (åt båda hållen) öppnade matchen upp sig rejält efter en knapp timme. Ett snabbt och framför allt långt utkast av Anton Fageström öppnade upp för provspelaren Ivan Rako som sprang ifrån ÅFF:s försvarare och enkelt kunde placera bollen i mål. Två minuter senare kan sedan Rako öka på till 3-0. Viktor Franssila bryter bollen ungefär vid avbytarbänkarna, hans passning når Brendan som i sin tur slår en längre passning ut till Alfred Ajdarevic på vänsterkanten. Alfred avancerar några meter och spelar inbollen centralt mot Jonis, som klackar den vidare till Rako som i princip har ett öppet mål att placera bollen i. Efter ytterligare några minuter leder ÖSK plösligt med 4-0. Viktor Franssila slår en passning från mittlinjen över mittfält och backlinje. Jonis får med sig bollen och har inga problem framför mål.

Efter ÖSKs målkavalkad gör ÅFF sitt första. Det är deras provspelare Måns Herrman som nickar in bollen vid bortre. Jag kommer ihåg Herrman från Elite Hotel Cup ett år, då Helsingborg hade ett riktigt starkt lag med bland andra Jordan Larsson. Herrman var då den bättre av de två. Han lämnade Helsingborg rätt tidigt för att bli ungdomsproffs hos Feyenoord i Holland. Det kontraktet avslutades sedan ett år i förtid och han är nu på jakt efter en ny klubb som han kan representera.

Efter ytterligare några minuter ökar Jonis på till 5-1. Den just inbytte Rodin Deprem slår en rak passning som skär mellan ÅFF:s mittbackar och Jonis kommer fri mot målvakten. De sista 20 minuterna blir sedan rätt röriga med mycket Hawaii-fotboll. Det blir ofta så i U21-matcherna i vilka det inte finns några begränsningar beträffande hur många spelare som får bytas in. Bäst på Hawaii-fotbollen var ÅFF som fick in två bollar till. Det första på straff efter det att Viktor Franssila ”råkat” fälla en anfallare ute vid straffområdesgränsen och det andra på nick centralt i straffområdet.

Axel Kjäll var nöjd med lagets spel under de första 70 minuterna. Han tyckte att det var synd att Ferhad Ayaz inte kunde spela mer på grund av sina magproblem. ”Han behöver alla minuter han kan få”, ansåg Axel. Beträffande uppställningen med 4-1-4-1 sade Axel att det var något man ville testa och att det passade bra i den här matchen med tanke på det spelarmaterial som stod till förfogande. Han tyckte, att Brendan Hines-Ike gjorde det bra på sin nya position även om det saknades en del offensivt. Men det verkade mest bero på att hans lagkamrater inte ville använda sig av honom i uppspelsfasen. Brendan hade trots allt en målgivande passning och låg bakom anfallet som så småningom resulterade i det tredje målet.

Det är möjligt/troligt, att ÖSK undersöker möjligheten att få in Brendan i en startelva samtidigt som man förstärker defensiven. Eftersom ÖSK inte har så värst mycket mer att spela för längre borde det vara läge att börja kolla detta i skarpt läge.

NA: Provspelaren tvåmålsskytt i ÖSK-segern: ”Skön känsla”
Åtvidabergs FF: U21-laget föll mot Örebro

Matchfakta:
06. 1-0 Jonathan Lundberg (Brendan Hines- Ike)
58. 2-0 Ivan Rako (Anton Fagerström)
60. 3-0 Ivan Rako (Jonathan Lundberg)
62. 4-0 Jonathan Lundberg (Viktor Franssila)
64. 4-1 Måns Herrmann (nick)
71. 5-1 Jonathan Lundberg (Rodin Deprem)
81. 5-2 Marijan Cosic (straff)
85. 5-3 Samuel Holm (nick)

Laguppställning (4-1-4-1): Anton Fagerström – Mirza Turan, Arvid Brorsson, Carl Ekstrand Hamrén (k), Oscar Sandberg – Brendan Hines-Ike – Ivan Rako (68), Alfred Ajdarevic, Mikael Loön, Ferhad Ayaz (46) – Jonathan Lundberg
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Viktor Franssila (46), Rodin Deprem (68.), William Gunnarsson, Oliver Kåhed och Ebrima Jaiteh

Laguppställning (4-1-4-1): Gustav Halvardsson – Gabriel Fromell Norberg – Lucas Holmkvist (77. Edlund) – Lucas Öhrn – Oliver Bohlin Westman – Marijan Cosic – Simon Marklund (71. Touma) – Fredrik Alm (64. Mohammed) – Samuel Holm – Måns Herrman (64. Lugonja)
Ej inbytt: Anton Aletorn (mv)

Återstående matcher för ÖSK.

2016-10-11 17:00 Folksam U21 B-slutspel grp 3 Örebro – Degerfors IF
2016-10-18 17:00 Folksam U21 B-slutspel grp 3 Jönköpings Södra IF – Örebro

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.