Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Storseger trots hård press

Matcherna mot Täby FK är alltid jobbiga. Förortslaget är alltid intensiva i sin höga press, vilken gör att deras motståndare trycks tillbaka och får svårt att få till det egna spelet. Vid bortamötet i våras lyckades deras taktik perfekt. Då blev det en ÖSK-förlust med 6-0.

Täby började (givetvis) lördagsmatchen på samma sätt. De satte på en gång ÖSKs backlinje under hård press. Den här gången lyckades dock ÖSK (två gånger om dessutom) ta sig ur deras pressen för bakom den finns det stora ytor. Något som först Rodin Deprem utnyttjade på Marcus Karlssons instick mellan mittback och ytterback. Några minuter senare gjorde Mirza Turan 2-0. Den gången var det Ebrima Jaite som fann gott om utrymme till höger och även om den förste ÖSKaren inte fick slag på hans snett-inåt-bakåt passning fanns Mirza på rätt plats för att avsluta.

Resten av halvleken domineras spel- och chansmässigt av Täby som dock inte får någon boll över mållinjen. Dålig skärpa i några avslutslägen samt ett stabilt och säkert spel av Gustaf Franck i ÖSK-målet håller resultatet intakt fram till halvtidssignalen. Med fem minuter kvar tvingas Gabriel Fernsten av planen med kraftigt näsblod efter att ha fått ett slag över näsan i en löpduell. Oscar Sandberg fick ta den för honom inte helt självklara uppgiften som mittback.

När andra halvleken började var Gabbe tillbaka i mittförsvaret och Oscar tog över som vänsterback efter Lucas Parkedal. Matchen avgjordes sedan redan i den 48:e minuten. Marcus Karlsson kontrollerar ett uppspel över mittfältet, skaffar sig läge framför målvakten och kan med en läcker lyftning öka på ledningen till 3-0. Där gick väl tåget för Täby som även om de fortsatte med sin höga och intensiva press inte såg riktigt lika övertygande ut. Det kostar väl på en hel del att spela som de gör och det tredje mål sög nog en del energi ur deras aggressivitet.

Efter en timmes spel är Gustaf Franck väldigt nära en utvisning. Utanför straffområdet griper han tag i en motståndare som är på väg att komma fri. Han räddas dock av Gabriel Fernsten som hunnit tillbaka tillräckligt djupt för att Jan Nielsen skall tycka att det räcker med ett gult kort. Mot slutet av matchen putsar ÖSK till siffrorna. Först genom Rodin Deprem på Kevin Johanssons boll genom straffområdet. Kevin bortanför bortre kan placera den högt vid främre. ÖSKs femte skapas av David Holm som hittar bakåtspelet till Kevin Johansson, som får gott om tid på sig i en position i höjd med straffpunkten.

”Täby är alltid väldigt jobbiga – och bra”, tyckte Rickard Torstensson efter matchen. ”Tur att vi mött dem tidigare så att vi visste vad som väntade oss. En bra laginsats, mittbackarna gjorde det jättebra, deras bästa match i år”, analyserade han. ”Extra kul också att se David komma in efter sin långa skadefrånvaro och bidra med en framspelning”.

För egen del ger jag ett plus till Gustaf Franck som höll ÖSK kvar i matchen med några kvalificerade räddningar i den första halvleken och som uppträdde lugnt, stabilt och säkert – med undantag för den där utrusningen efter en timme. Den bolltrygge och målfarlige Rodin Deprem som kom över från Rynninge under sommaren ger ÖSK alternativ på kanten som de inte har haft tidigare. Att han gjorde två mål i den här matchen var ingen slump. Att ett av dem kom från en position vid bortre var det inte heller. Han gillar att dyka upp där.

Nästa vecka kommer serieledarna från Brommapojkarna till Behrn Arena. Då kommer ÖSK verkligen att få lov att bekänna färg. Men innan dess har U19-truppen en U21-match i Åtvidaberg att klara av. Eftersom A-laget spelar måndag (Hammarby) och fredag (GIF Sundsvall) lär det bli en mer eller mindre ren U19-trupp som reser söderut.

Matchfakta:
04. 1-0 Rodin Deprem (Marcus Karlsson)
08. 2-0 Mirza Turan (Ebrima Jaithe)
11. Varning Gabriel Fernsten
40. Spelarbyte Gabriel Fernsten ut, Oscar Sandberg in
46. Spelarbyte Lucas Parkedal Stenfelt ut, Gabriel Fernsten in
48. 3-0 Marcus Karlsson
59. Varning Gustaf Franck
59. Spelarbyte Marcus Karlsson ut, Simon Danielsson in
72. Spelarbyte Ebrima Jaithe ut, David Holm in
73. 4-0 Rodin Depren (Kevin Johansson)
85. 5-0 Kevin Johansson (David Holm)

Laguppställning: Gustaf Franck – Viktor Walldén, Gabriel Fernsten, Axel Påhlsson, Lucas Parkedal Stenfelt – Kevin Johansson, Mirza Turan, Mikael Loön, Rodin Deprem – Marcus Karlsson, Ebrima Jaiteh
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Oscar Sandberg, Simon Danielsson, David Holm, Alex Hahne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.