Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Stora siffror till slut mot Norrköping

Vinstsiffrorna 6-2 från ÖSKs seger mot IFK Norrköping i pojkallsvenskan säger väl inte hela sanningen om matchen. Det var faktiskt jämnt med chanser åt båda hållen fram tills dess att ungefär en timme spelats. Efter två snabba mål då hemmalaget gick från 2-2 till 4-2 tappade östgötarna sugen och kunde sedan inte hitta den igen. Ett överlägset och anfallsglatt hemmalag kunde därför öka på till 6-2 och det hade kunnat bli mer om inte en duktig målvakt stått i vägen några gånger.

Första halvlek var definitivt jämn och båda lagen skapade en del. Norrköping hade inte så många avslut mot Simon Bladh i ÖSK-målet, men var snubblande nära vid några tillfällen att komma loss i ÖSKs straffområde. Lyckligtvis fanns det alltid ett ÖSK-ben till hands som fick undan bollen och därmed farligheten, men nära var det nog några gånger.

På andra sidan hade ÖSK fler direkta chanser, främst genom inlånade U15-spelaren Nadir Ayeva (nybliven landslagsman för P15), som kunde tränga sig före några gånger utan att riktigt få till det framför mål. Oftast kom han lite för nära målvakten för att få rätt vinkel på avsluten. Men helt klart en positiv insats av den unge anfallaren. ÖSKs ledningsmål kom med bara någon minut kvar att spela av halvleken. Adam Barks passning hittade fram till Isac Eklöf som funnit en bra plats mellan lite väl glesa mittbackar i Norrköping. Även om dessa snabbt försökte stänga ner anfallet hade Isac tillräckligt bra bolltäckning för att kunna skaffa sig ett friläge som han sedan förvaltade på rätt sätt. En inte helt rättvis ÖSK-ledning i halvtid, tyckte jag då.

Norrköping började andra halvlek bäst och hade rätt bra tryck under de första fem minuterna. Just när ÖSK var på väg att slingra sig ur deras grepp gör gästerna sedan 1-1. Efter ett bolltapp på mitten slår någon från mittfältet in en lyra mot straffområdet som en anfallare kan springnicka in i mål. Det tar dock inte mer än en minut innan ÖSK har tagit eldningen igen. En uppvisning i bollkontroll av den högre skolan av Isac Eklöf som lurar några motståndare ordentligt inne i straffområde innan han från nära håll kan lyfta bollen över målvakten och in i mål.

Norrköping kom dock igen en andra gång bara två minuter senare efter det att de faktiskt spelat sig till ett läge i ÖSKs straffområde. Lite av en handbollsliknande upprullning där som ÖSKs försvarare inte kan vara nöjda med. Nu gjorde det inte så mycket eftersom det ännu en gång bara tog en minut innan ÖSK var i ledningen igen. Ett snabbt skott mot första från Adam Bark verkade överraska gästernas keeper som släppte in ett lågt studsande skott som inte såg alltför märkligt ut. Solen i ögonen förvisso, men ändå.

Dags för en ny kvittering? Nej nästa mål blev även det ÖSKs. Den här gången var det Odilon Sangwas tur att bjuda på en liten uppvisning. Han tog emot en långboll på huvudet, lurade bort en markerande mittback när bollen nått marken och avslutade sedan som det brukar heta behärskat från rätt nära håll. Jag visste inte att Odilon kunde göra sådana saker, men det kan han (numera). Det visade han även vid ÖSKs sista mål då han i straffområdet skaffade sig ett skottläge trots att det fanns två försvarare som han behövde överlista. Dessemellan hade Arvid Brorsson ordnat 5-2 efter det att Isac Eklöf fått kontroll på Adam Barks långa hörna. Isac serverade sin fria medspelare som äntligen efter några tidigare misslyckade försök kunde se sitt skott gå i mål.

Det här var som sagt en match där det länge stod och vägde. En mer eller mindre intappad boll efter det att Norrköping två gånger kvitterat var nog det som fick matchen att definitivt svänga över i ÖSKs favör. Sista halvtimmen var ÖSK magnifika, men frågan är om de varit lika dominerande om resultatet varit jämnare – jag tror inte det. Många bra insatser idag. Ett solitt försvar med som vanligt placerings- och bollsäkra mittbackar. Isac Eklöf dominerande i anfallet med två mål, många väl avvägda passningar och en förmåga att finna bra ytor att göra sig spelbar på. Adam Bark fick gott om plats att anfalla på mot Norrköpings trebackslinje och han var ett ständigt gissel för motståndarnas högerförsvar när han kom med fart och boll.

Närmast på programmet för laget är nu två svåra bortamatcher mot Halmstads BK resp. Malmö FF.

Matchfakta:
43. 1-0 Isac Eklöf (Adam Bark)
55. 1-1
56. 2-1 Isac Eklöf
58. 2-2
59. 3-2 Adam Bark (Isac Eklöf)
65. 4-2 Odilon Sangwa
75. 5-2 Arvid Brorsson (Isac Eklöf)
79. 6-2 Odilon Sangwa (Isac Eklöf)

Laguppställning: Simon Bladh – Albin Zidaric (64. Manne Ljunghaga, 86. John Kakraba), Joseph Spångberg, Edwin Lundkvist, Manne Ljunghaga (46. Martin Trinh) – Sebastian Ternevid (69. Gabriel Yildiz), Arvid Brorsson, Jonathan Aronsson (k), Adam Bark – Nadir Ayeva (46. Odilon Sangwa), Isac Eklöf
Ersättare: Martin Andersson (mv), Martin Trinh, Odilon Sangwa, Gabriel Yildiz, John Kakraba och Henrik Westher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.