Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Medvind i motvinden

Olivia Puhls låg bakom mycket av Söders anfallsspel med sin till synes outtömliga energi.

Olivia Puhls låg bakom mycket av Söders anfallsspel med sin till synes outtömliga energi.


En kraftig västlig vind i planens längdriktning såg ut att kunna bli den avgörande faktorn då ÖSK Söders damer mötte Boo IF FF på lördagseftermiddagen. Det var väl sommarvädret som blåste bort antar jag och frågan var om även de tre poängen som stod på spel skulle blåsa med till Stockholm.

Söder hade turen på sin sida och fick välja spelriktning, vilket innebar att de kunde räkna med en vädermässig assistans under den första halvleken. Inte för att den assistansen räckte till för att ge ett övertag. Det var i stället gästerna från Boo som grep initiativet och med sitt stundtals flytande passningsspel skapade de flesta målchanserna. Ida Lindell höll dock tätt i målet och de två gånger hon var på väg att bli överspelad fanns det en mittback till hands som kunde rensa bort/täcka ut farligheten.

Söders målchanser var ännu mer lätträknade. Hannah Uhlan hade en kraftfull nick på hörna som nog hade gått in om den inte hamnat inom motståndarmålvaktens räckvidd. Med ungefär fem minuter kvar av halvleken försöker sig någon (Anna Meier tror jag det var) på ett inspel från halva kanten. En riktig ballongboll som såg ut att dala in mellan ribba och mållinje. Boos målvakt får dock en hand på bollen som via ribban blir ospelbar.

Första halvlek avklarad och jag fruktade det värsta. Hur skulle det här gå när Boo dessutom fick medvind i ryggen. Rätt bra skulle det visa sig eftersom det var ett betydligt aggressivare hemmalag som tog sig an uppgiften. Spelet jämnades ut och även om den mesta tiden fortfarande tillbringades på Söders planhalva, så kändes Boos anfall ändå inte riktigt farliga. Men en boll kan ju ändå lätt slinka in – det vet alla som sett en fotbollsmatch. Närmast var Boo nog vid en rörig situation ca. 10 minuter in i halvleken. Söder hade då svårt att få iväg bollen från sitt straffområde och var för någon minut var rejält tillbakapressade, men det redde till slut upp sig utan något baklängesmål.

Ny i gänget. Wilma Franssila har anslutit under sommaren och gjorde nu sin första seriematch på GPP IP.

Ny i gänget. Wilma Franssila har anslutit under sommaren och gjorde nu sin första seriematch på GPP IP.

Matchavgörandet kom med en kvart kvar. Olivia Puhls anföll längs Söders vänsterkant, skar in framför sin försvarare och blev fälld – helt enligt handboken om hur man skaffar sig frisparkar. Elin Börjesson sveper in bollen med sin fina vänsterfot. Lisa Sundell duellerar med målvakten, som inte kan greppa bollen utan lämnar den retur som en helt fri Hannah Uhlan kan placera i mål. Kliniskt! Sedan blev det givetvis försök till forcering med trebackslinje etc. från Boos sida. Ida Lindell gör ytterligare några fina ingripanden – bland annat en farlig frispark som hon motar över ribban. Med 10 minuter kvar blir Sophie Pettesson sittande i straffområdet. För att få tiden att gå, misstänkte jag. Men nej, det handlade om en översträckning i knäet, trodde hon efter matchen. Lyckligtvis hade Söder kvar ett byte och därför blev det Emma Östlund som avslutade som högerback. Ingen av de yngre spelarna fanns med i dagens startelva – förmodligen för att spara dem inför söndagens DM-final.

En väl genomförd match trots att laget tidvis pressades rätt hårt av duktiga motståndare. Överbetyg främst till det bakre försvaret med målvakt och backlinje. Lisa Sundell och Hannah Uhlan hann med att både avvärja baklängesmål och tillsammans jobba fram det matchavgörande trepoängsmålet.

Det här blev fjärde segern på rad för ÖSK Söder, som verkar ha hittat höstformen. Något som kan behövas även till den kommande helgen då det blir en stockholmsresa till Sätra SK som tog över andraplatsen efter Booförlusten.

ÖSK Söder Dam: Skön hemmaseger mot Boo FF
NA: ÖSK Söders matchjälte om tårarna:”Tufft beslut”

Matchfakta:
45. Spelarbyte: Emelie Lundqvist (ut), Joline Jakobsson (in)
58. Spelarbyte Anna Meijer (ut), Emma Tivemo (in)
75 1-0 Hannah Uhlan (Lisa Sundell)
79. Varning Elin Börjesson
81. Spelarbyte Sophie Pettersson (ut), Emma Östlund (in)

Laguppställning: Ida Lindell – Sophie Pettersson (81), Lisa Sundell, Hannah Uhlan, Elin Börjesson – Silvia Erkisi (k), Emelie Lundqvist (45), Klara Thorsén – Anna Meijer (58), Olivia Puhls, Wilma Franssila
Ersättare: Stina Koskilampi (mv), Joline Jakobsson (45), Emma Tivemo (58), Emma Östlund 81, Hanna Persson och Agnes Andersson

1 kommentar – kommentera

Eric

Boo IF …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.