Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2016: Varför så många högerbackar?

När nu Martin Lorentzson skrivit kontrakt med ÖSK för det här året och dessutom även för nästa har ÖSK för tillfället 3 dedikerade högerbackar. Daniel Björnqvist med ett kontrakt som går ut efter årets säsong samt Lorentzson och Patrik Haginge som är kontrakterade till och med 2017.

Från ÖSKs sida förklarade man, när Lorentzson dök upp, att man tyckte att man behöver en uppbackning när både Patrik Haginge och Logi Valgardsson är skadade. (ML klarar sig förmodligen minst hjälpligt till vänster också). Det är ett argument som man kan köpa. Om Björnqvist eller Sebastian Ring faller ifrån av någon anledning ser det rätt tunt ut. Men den situationen motiverar knappast ett kontrakt på ett och halvt år. Så länge kommer de väl inte att vara skadade.

Man kan tänka sig flera olika förklaringar till att det blev ett så pass ”långt” kontrakt.

1. Lorentzson ville inte skriva kort. Han har ju haft halvårskontrakt i både Åtvidaberg och Coventry och vill kanske ha något som är lite längre. Om ÖSK var tillräckligt sugna på att knyta honom till sig var det möjligen skäl nog att ge honom vad han vill ha. Speciellt om man ser att han kan användas på fler positioner.

2. Björnqvist vill inte förlänga. Hans kontrakt går ut efter säsongen och det kan möjligen vara så att han vill pröva på något nytt. Han är pålitlig och slitstark, men jag har svårt att se att han kan ta sig speciellt mycket högre upp i fotbollens näringskedja. Han fyller 28 nästa år och därmed minskar hans attraktivitet skulle jag tro för i alla fall de svenska storlagen och klubbar på samma nivå i Europa.

3. Haginge lägger av. Patrik Haginge åkte på en skada som håller honom borta under resten av året. Han har fått väldigt lite speltid i år (3 inhopp – sammanlagt 26 minuter). Han kan mycket väl anse, att det inte är lönt att underkasta sig ett hårt rehabiliteringsprogram för att komma i form igen så att han kan få göra några ströinhopp nästa år. Haginge har fyllt 31 i år, vilket gör att han efter nästa säsong knappast är speciellt het på spelarmarknaden. Om han har något annat som väntar på honom i form av arbete eller studier kanske han känner att det räcker redan nu.

4. Ingen förlängning för Ring. Sebastian Rings kontrakt går ut efter den här säsongen. ÖSK kanske inte vill förlänga och ser Lorentzson som en uppbackning till Valgardson eller tvärt om. Jag tror dock inte att man redan nu har bestämt sig för om Ring får fortsätta eller ej. Han får nog hösten på sig att bevisa att han är värd en plats även i nästa års trupp.

5. Valgardsson på väg bort. Logi Valgardsson kan vara på väg att förlora sin startplats till Sebastian Ring. Om Logi inte får spela, tycker han möjligen att det inte är värt att stanna kvar i Örebro och kommer därför att lämna ÖSK ett år i förtid. I så fall behövs en uppbackning för vänsterbacksplatsen, vilket ML kan ge (kanske). När det gäller uppbackning för vänsterbacken finns ju alltid möjligheten att låta Björnqvist spela till vänster och ML till höger.

Så det finns en del förklaringar. Det enda som är klart är väl att det nästa år kommer det inte att behövas fem ytterbackar.

1 kommentar – kommentera

Empe

Håller med om att det var överraskande att Lorentzson kontrakterades även över 2017. Trodde också på ett kontrakt året ut. Att Lorentzson plockas in kan säkert delvis motiveras av skador på Logi (och Haginge). Men att han får kontrakt över 2017 motiveras knappast av händelser på vänsterbackspositionen. ÖSK går efter devisen två spelare på varje position när det gäller försvaret. Och Lorentzon är ingen vänsterbacksvärvning. Punkterna 4-5 tror jag därför mindre på som orsaker. Svaret till det längre kontraktet finns nog i stället i någon av punkterna 1-3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.