Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Vinst mot Hammarby

Alexander Axén kunde avnjuta matchen från åskådarplats.

Alexander Axén kunde avnjuta matchen från åskådarplats.

Förutsättningarna.
ÖSK tog årets (blott) andra seger i U21-allsvenskan, när de besegrade Hammarby IF på Trängens härliga gräsmatta. ÖSK kom med en stark startuppställning i vilken det bakre försvaret höll allsvensk klass och där Robert Åhman Persson fick ta huvudrollen på mittfältet. I övrigt fyllde man på med yngre spelare på övriga platser. Jonathan Lundberg, som en av två anfallare, kan väl i och för sig klassas som halvrutinerad – några allsvenska inhopp har han ju fått göra. Adam Bark, som ännu inte fyllt 16 gjorde U21-debut. Arvid Brorsson, en annan debutant och 17-årig sedan någon månad tillbaka, startade centralt på mittfältet och som vänsterbräddare spelade Alfred Ajdarevic, Astrits lillebror som väntar på att fylla 18. Hammarby kom med ett lag som helt och hållet bestod av juniorspelare.

ÖSK dominerade första halvlek.
ÖSK fick en bra start på matchen med ett mål redan i den 9:e minuten. Brendan Hines-Ike slog in en andraboll efter hörna. Förstabollen togs av Robert Åhman Persson, men hans skott blockerades. Därefter hade ÖSK halvleken i ett stadigt grepp. Åhman Persson dominerade totalt på mittfältet, vilket i och för sig är vad man skall förvänta sig av honom mot den här typen av motstånd. Daniel Björnqvist körde pendeltåget längs högerkanten och kom gång på gång ner mot mållinjen varifrån han levererade snett-inåt-bakåt. Det borde nog ha blivit något mål som resultat av hans ansträngningar, men framför mål ville det sig inte riktigt för ÖSKarna – alltid var det något ben eller någon annan kroppsdel som kom i vägen för avsluten.

Trots spelövertaget såg det länge ut som om enmålsledningen skulle stå sig halvleken ut. Med fem minuter kvar kunde dock ÖSK väldigt välförtjänt öka på till 2-0. Ett rakt anfall där en boll från Adam Bark via Viktor Walldén nådde fram till Jonathan Lundberg. Jonis med lite mer fritt utrymme än vanligt vände ut och in på  några Hammarbybackar innan han retfullt enkelt flippade in bollen över målvakten. Snyggt och framför allt välförtjänt.

Jämnare i andra.
Andra halvlek blev sedan betydligt jämnare. Hammarby fick bättre grepp om matchen och oroade ÖSK med betydligt fler avslut mot mål. Två gånger blev det träff i målramen – ett hårt skott i ribban och en lurig frispark i insidan av stolpen. Dessutom fick Oscar Jansson en hel del att ta hand om. Visserligen skott avlossade från distans, men ändå. Halvlekens enda mål blev trots detta ÖSKs. Ebrima Jaithe hade bara varit inbytt någon minut när han jobbade fram ett skottläge. Hammarbys målvakt parerade, men för Jonathan Lundbergs uppföljning på andrabollen hade denne inget motmedel.

ÖSK vann alltså matchen med 3-0. Med tanke på chanser och möjligheter i både första och andra halvlek hade kanske 4-1 eller rent av 5-2 bättre speglat vad som utspelade sig på planen.

Blandade intryck.

Albert Ajdarevic

Alfred Ajdarevic

Alfred Ajdarevic.
Astrits lillebror spelade första halvlek som vänsterbräddare och huvuddelen av den andra till höger. Han behöver inte släpa runt en lika tung kropp som sin storebror utan är betydligt kvickare och smidigare. Gillar att utmana en mot en och kom också i allmänhet förbi (i och för sig mot en annan junior). Fick förtroendet att ta hörnorna både från höger och vänster. I allmänhet ok, men kanske lite väl höga. Var pigg och ordentligt på hugget under första halvlek, men verkade att tröttna i den andra. Bra passningsspel med riktigt distinkta passningar. Jag skulle kunna tänka mig att ÖSK är intresserade, men inte för A-laget än. Han har dock något år på sig – blir 18 senare i år. Att flytta som 18-åring är dock inte helt lätt med tanke på skolgång etc.

Arvid Brorsson - debuterade i U21.

Arvid Brorsson – debuterade i U21.

Arvid Brorsson.
”Arre” växte successivt in i matchen. Helt i skuggan av Robert Åhman Persson inledningsvis, men tog för sig allt mer allteftersom matchen framskred. I andra halvlek tog han ett lika stort jobb som RÅP även om han av naturliga skäl inte var lika framgångsrik i duellspelet.

Adam Bark - debuterade i U21.

Adam Bark – debuterade i U21.

Adam Bark.
Matchens Benjamin, ännu inte fyllda 16. Väger väl ännu lite för lätt i de här sammanhangen. Tog dock för sig mer och mer allteftersom matchen framskred. Tog till och med några avslut men hans hårda skott blockerades av försvarare. Är inte rädd föra att utmana och tar avslut då chanserna dyker upp. Bra debut med tanke på omständigheterna.

Daniel Björnqvist.
Ägde högerkanten. Nästan bra i tån nu, berättade han. Intressant att se, att han aldrig slog några inlägg utan alltid tog sig ända ner till kortlinjen och därifrån passade inåt-bakåt. Om detta berodde på att han enkelt kunde springa ifrån sin vänsterback eller om han tyckte att det var meningslöst att slå inlägg mot anfallsspetsen Viktor Walldén vill jag låta vara osagt. Bra om han kan fortsätta på samma sätt mot tuffare motstånd i allsvenskan.

Michael Almebäck.
Ställdes aldrig på några svårare prov defensivt. Är fortfarande väldigt, väldigt försiktig i uppspelsfasen. De allra flesta passningarna gick till mittbackskollegan Hines-Ike.

Oscar Jansson.
Rejält och stabil. Tog allt han skulle ta utan att släppa till några onödiga chanser eller returer.

Sebastian Ring.
Var den ende i backlinjen som har en passningsfot. Därför gick en hel del av uppspelen via honom. Var inte lika offensiv som sin kollega på högerkanten. Är inte lika snabb, vilket väl gör honom lite försiktigare i det offensiva spelet.

Jonathan Lundberg.
Bra mot motståndare på den här nivån. Speciellt när han får lite tid på sig.

Viktor Walldén.
Inte hans bästa plats att spela som anfallare, anser jag. Han är inte en naturlig målskytt och passar än så länge bäst som framspelare från någon av kanterna. Men där var det ju upptaget av andra spelare den här gången. Har inte riktigt den tyngd som krävs för att ta emot centralt och sedan vända upp.

Simon Bladh.
Satt som målvaktsreserv på avbytarbänken. Jacob Rinne syntes inte till (fast jag tittade inte så noga). De flesta av de spelare som inte var med idag var på plats.

Brendan Hines-Ike.
Gjorde mål igen. Hittar bra platser att stå på vid offensiva fasta. Sugen på att själv ta frisparkar – motade faktiskt bort Ajdarevic för att själv få slå en sådan från kanten. Men den blev rätt misslyckad.

NA: U21 rena A-laget när Hammarby besegrades
Hammarby: Förlust i Örebro för ungt Hammarby

Matchfakta:
09. 1-0 Brendan Hines-Ike
40. 2-0 Jonathan Lundberg (Viktor Walldén)
78. 3-0 Jonathan Lundberg (målvaktretur på skott av Ebrima Jaithe)

Laguppställning: Oscar Jansson – Daniel Björnkvist, Michael Almebäck, Brendan Hines-Ike, Sebastian Ring – Adam Bark (77), Arvid Brorsson, Robert Åhman Persson, Alfred Ajdarevic (85) – Viktor Walldén (77), Jonathan Lundberg
Ersättare: Simon Bladh (mv), Mirza Turan (77), Ebrima Jaiteh (77), Oliver Kåhed (85) och Viktor Franssila

2 kommentarer – kommentera

ÖSK

Känns lite underligt hur Hammarby med sitt unga lag får ta tag i andra halvlek…

Ficedula hypoleuca

Hammarby U19 är ett riktigt bra lag – tvåa i juniorallsvenskan för närvarande. ÖSK hade ett starkt och rutinerat försvar samt Åhman Persson på mitten, men i övrigt var det ungt och rätt orutinerat hos ÖSK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.