Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Det är inte slut förrän det är slut

Målgörarna mot IFK Nyköping.

Målgörarna mot IFK Nyköping.

Det blev en märklig match med en dramatisk avslutning på Grönpepparparkens IP, när ÖSK Söder Dam mötte IFK Nyköping. Gästerna, som är i ett akut poängbehov, såg länge ut att – som det brukar heta på fotbollsspråk – kontrollera matchen. Detta gör man som bekant bara till dess att man inte gör det längre. I det här fallet fram till den 85:e minuten.

Efter en i stort sett jämn första halvlek där inget av lagen skapade så värst många klara målchanser hade Nyköping trots allt lyckats ta en 2-0 ledning. Lite i överkant, tyckte jag som i och för sig hade accepterat 1-0 till något av lagen. Men inte 2-0. Det såg faktiskt länge ut att bli mållöst innan, med ca. fem minuter kvar, en av Nyköpingssnabba anfallare vann en löpduell och kunde skicka in en boll vid bortre. Inte blev det bättre – sett med Söderögon – när de sedan även nickade in en hörna med två minuter kvar av halvleken.

Om det hade varit jämnt spel i den första halvleken så var det inte det i den andra. ÖSK Söder kom ut med stor beslutsamhet, pressade tillbaka Nyköping. 20 minuter in i halvleken kunde Söder reducera genom Josefine Zandén, som nicklobbade in en boll från straffområdesgränsen. Den gick i en snygg båge över Nyköpings lite för korta målvakt. Jag var inte riktigt med på förspelet där, men någon gav assisten till Hannah Uhlan, så det bör ha varit någon slags rensning.

Söder fick givetvis ännu mera energi av sitt reduceringsmål och fortsatte att pressa på. Närmast en kvittering var Joline Jakobsson, men med lite för snäv vinkel tog hennes skott i utsidan av stolpen. Nyköping svarade med några snabba motattacker och vid en sådan blir en av deras spelare fälld i Söders straffområde. Nyköping rycker ifrån till 3-1 och det var bara 12 ordinarie minuter kvar att spela. Dags att ge upp och skylla på otur? Nej, inte det här laget inte. Med fem minuter får Emma Tivemo bra träff på ett långskott som seglar in strax under ribban vid bortre krysset. (Emma som har ett så fint tillslag borde pröva den typen av skott lite oftare).

Söder pressar på och med någon minut kvar kommer kvitteringen. Elin Börjesson, som hela andra halvleken, plågat Nyköpings högerförsvar med sina löpningar och inspel, slår in bollen i ”gröten” i Nyköpingsstraffområde. I en rörig situation kan sedan Silvia Erkisi forcera in bollen med någon slags nick eller i alla fall huvudträff. Vild glädje hos hemmalaget som just räddat en poäng från ett till synes omöjligt utgångsläge.

Sedan händer det som inte får hända (för Nyköping). De låter Söder behålla initiativet. De hade bytt ut sina duktiga anfallare och tagit in två div 1-debutanter.  Med spelet fortsatt förlagt till Nyköpings planhalva kunde Silvia Erkisi mer eller mindre kunde kopiera Emma Tivemos mål – Ett långskott utanför straffområdsgränsen hittar in i närheten av ena krysset. Inget av lagen verkade tro att det var sant, men det är klart att hos Söder var man betydligt gladare. Efter det att domaren blåst igång spelet igen blev det bara några passningar till innan det hela var över.

Söders tränare Niklas Christensson var väldigt glad över segern efter matchen. Han tyckte inte att det var riktigt välförtjänt med tre poäng efter en dålig första halvlek (men en bättre andra). ”Det är synd att det skall ta så lång tid att komma in i matcherna”, tyckte Niklas som sett laget göra starka andrahalvlekar även tidigare i år. ”Idag hade vi faktiskt varit nöjda med en poäng som matchen utvecklade sig”.

Bloggens extraplus går givetvis till målgörarna, men även till Elin Börjesson som under den andra halvleken oförtröttligt drev på laget med sina löpningar och inspel från vänsterkanten. Lika mycket ytter som vänsterback.

ÖSK Söder Dam: Stolthet, hjärta och passion!
NA: Kaptenen frälste ÖSK – med galen övertidsdubbel

Vinnarskallar

Vinnarskallar

Matchfakta:
39. 0-1 Ellen Cederin
43. 0-2 Frida Ahlerup
ht. Spelarbyte Emma Östlund (ut), Joline Jakobsson (in)
59. Varning Lisa Lindahl
60. Spelarbyte Sara Sandberg (ut), Olivia Puhls (in)
65. 1-2 Josefine Zandén (Hannah Uhlan?)
78. 1-3 Alma Sjödahl (straff)
85. 2-3 Emma Tivemo
88. Varning Joline Jakobsson
89. 3-3 Silvia Erkisi
92. 4-3 Silvia Erkisi

Laguppställning: Ida Lindell – Sophie Pettersson, Lisa Lindahl, Hannah Uhlan, Elin Börjesson – Jenny Börjesson, Silvia Erkisi (k) Emma Östlund – Sara Sandberg, Emma Tivemo, Josefine Zandén
Ersättare: Stina Koskilampi (mv), Lova Händel, Joline Jakobsson och Olivia Puhls 60’

Anm. Hur de egentligen ställer upp på mittfältet och i anfallet är alltjämt en gåta för mig. Men eftersom de skiftar plats så ofta spelar den exakta placeringen inte så stor roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.