Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Vinst till slut

Det är näst intill målgaranti när David Holm och Marcus Karlsson är med på planen.

Det är näst intill målgaranti när David Holm och Marcus Karlsson är med på planen.

Älvsjö AIK kom till Behrn Arena med en statistik som indikerade att de hade seriens sämsta försvar. 27 insläppta på 8 matcher är inte direkt någonting att skryta med. Den här dagen såg det länge ut som om de skulle kunna ändra på det. Med två lågt liggande täta fyror blockerade de effektivt ÖSKs försök att penetrera deras försvar. ÖSK skapade visserligen en hel del resultatlösa hörnor och en eller annan missad målchans, men på det hela taget såg det förvånansvärt stabilt ut i gästernas defensiva avdelningar.

Deras uppställning fick förvisso till följd, att de inte hade så mycket att komma med offensivt. Det blev mest chansbollar framåt och en och annan förvirrad anfallare som inte visste var kompisarna var någonstans. Någonting som ÖSKs mittbacksförsvar, som den här dagen bestod av Alex Hahne och Gabriel Fernsten, inte hade några som helst problem att kväsa.

Men framåt gick det trögare för de svartvita. Ända tills dess att timmen passerats och ÖSK fick en frispark, centralt ca. 1 meter från staffområdesgränsen. Älvsjös målvakt ställde upp sin mur och när allt var klart så slog Felix Möller bollen – på samma sätt som Nordin Gerzic gör i sina bästa stunder – direkt i mål. En behärskad lyftning över muren, inte så hårt men utom räckhåll för en något felplacerad målvakt.

ÖSKs ledningsmål innebar givetvis att Älvsjös matchplan havererat (om de nu hade någon sådan). De tvingades öppna upp sitt igelkottsförvar och ge ÖSK ytor att angripa. ÖSKs vänsterkant med Hampus Lundgren och Albin Ödberg var de som plågade gästerna mest och det var inte deras fel, att inte något av alla deras inspel resulterade. På högerkanten var det tommare. I enlighet med ÖSKs nuvarande spelfilosofi drog sig högerbräddaren (som alltså inte var någon högerbräddare) Felix Möller in centralt så fort möjlighet gavs och överlämnade därmed hela högerkanten till Michel Yanez. Micha är ju offensivt lagd, men ensam är det inte lika lätt att åstadkomma något.

Med ungefär 20 minuter kvar att spela tvingades ÖSK sedan till ett målvaktsbyte. Gustaf Franck, duktig och orädd i ÖSK-målet, fick en ordentlig smäll i samband med ett ingripande framför fötterna på en motståndare. Mot huvudet vad det verkade och det tog faktiskt några minuter innan Gustaf återhämtat sig så pass att han kunde ta sig tillbaka till omklädningsrummet. Bara det inte är knäet brukar jag tänka när en spelare blir liggande omotiverat länge. Det var det inte den här gången, men en smäll mot huvudet är inte heller något man önskar sig, även om de negativa effekterna går över snabbare.

Med en ettmålsledning lever ett fotbollslag alltid rätt farligt, så Marcus Karlssons solomål med dryga fem minuter kvar kom förknippad med en viss lättnad. Marcus slalomkörde över halva plan genom ett av attackförsök utglesat hemmaförsvar och satte sedan säkert bollen vid bortre. Välförtjänt inte bara med tanke på ÖSKs spelmässiga överläge utan lika mycket för att målskyttens energi både i det offensiva och det defensiva spelet till slut kunde få sin belöning via en notering i målprotokollet.

På övertid gjorde sedan David Holm det han är bäst på – två gånger om dessutom. David, tillbaka efter ett skadeuppehåll sedan U21-matchen mot GIF Sundsvall, är på mångt och mycket den perfekta måltjuven. Ge honom en halvchans och det blir i allmänhet en helchans. Den här gången kom chanserna två gånger på tilläggstid med Gabriel Fernsten, som avslutade matchen som ytterback, lite ovanligt som framspelare.

”Första 20 gör vi det relativt bra”, tyckte Rickard Torstensson efter matchen. ”Sedan drar vi ned på tempot och krånglar till det. Vi stod på hälarna mest hela tiden när vi behövde hårdare passningar och hårdare bolltempo. I andra blir de trötta och vi fick större ytor. Att Hampus utmanade på vänsterkanten gjorde att det öppnade upp sig lite. En frustrerande match, men det är skönt att vi vinner även när vi inte spelar på topp. Men vi jobbar på i 90 minuter och det gav till slut resultat”.

Matchfakta:
60. 1-0 Felix Möller (frispark)
84. 2-0 Marcus Karlsson
89. Varning Marcus Karlsson
91. 3-0 David Holm (Gabriel Fernsten)
93. 4-0 David Holm (Gabriel Fernsten)

Laguppställning: Gustaf Franck (Douglas Bjäresten 73) – Michel Yanez Hernandez, Alex Hahne, Gabriel Fernsten, Albin Ödberg – Felix Möller (k, Axel Påhlsson 76), Oliver Kåhed (Viktor Franssila 71), Mirza Turan, Hampus Lundgren – Ebrima Jaiteh (David Holm 62), Marcus Karlsson (Oscar Sandberg 89)
Avbytare: Douglas Bjäresten (mv), David Holm, Viktor Franssila, Axel Påhlsson, Oscar Sandberg, Lukas Hjort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.