Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Oavgjort mot Djurgården

ÖSK var det lag som inledde bäst då Djurgården besökte Behrn Arena i U21-serien. Båda klubbarna hade den här gången valt att ställa upp med rätt många A-truppsmeriterade spelare, vilket bidrog till att göra matchen extra intressant. Hemmalaget tog ledningen redan efter fem minuters spel. Almin Masic, centralt i höjd med mittlinjen, slog en väl avvägd passning ut mot Viktor Walldén på högerkanten. Viktor gör det han är bäst på och löper ner mot kortlinjen innan han slår en snett-inåt-bakåt passning mot Alhassan Kamara. Crespo nyper till på volley efter studs och hans hårda skott nära bortre krysset är otagbart för Kenneth Höie i Djurgårdsmålet.

Efter hand kom Djurgården bättre in i matchen och när en dryg halvtimme spelats kunde de kvittera. Haris Radetinac, som är på väg tillbaka efter långvariga skadeproblem, hade lekstuga i den vänstra delen av ÖSKs straffområde innan han spelade fram bollen till Mihlali Mayambela, som kunde pressa in bollen mellan målvakt och mittback. ÖSKs försvarsspel såg inte direkt övertygande ut vid det tillfället.

Efter målet tog Djurgården över det mesta av spelet och ÖSKs huvuduppgift blev i första hand att försvara det oavgjorda resultatet. Närmare än ett lågt stolpskott kom dock inte Djurgården (fast jag tror att Oscar Jansson hade koll på den). Sekunderna senare fick Oscar för övrigt rädda ett skott vid den andra stolproten.

I halvtid bytte ÖSK ut Robert Åhman Persson och Jonathan Lundberg medan hos Djurgården Radetinac och utmärkte Jesper Karlström (också på väg tillbaka efter skada) också spelat klart. Ersättare för RÅP och Lundberg blev Mirza Turan och Kevin Johansson. ÖSK passade i det sammanhanget på att ändra till ett femmannamittfält, där Mikael Loön fick uppgiften att agera balansspelare mellan backlinje och det egentliga fyramannamittfältet. En uppgift som jag tycker att han skötte på ett utmärkt sätt.

Som vanligt i de här matcherna blev andra halvlek betydligt rörigare. Nya och i allmänhet inte lika erfarna spelare byts in och det tar ett tag innan spelet sätter sig. ÖSKs drag med ett femmannamittfält blev faktiskt rätt lyckat. Spelet stabiliserade sig och de två lagen var ungefär lika bra/dåliga under andra halvlek.

Man kan ju spekulera vad som låg bakom den nya uppställningen. Om det var en idé ÖSK ville testa för att kunna täta sitt med ÖSK-mått väldigt läckande allsvenska försvar. Eller om det bara var så, att man med ett mittfält där Turan och Loön var åldermän med sina 19 år helt enkelt behövde förstärkning mot ett tyngre och mer erfaret Djurgården. Hur som helst var det ett lyckat drag.

Med några minuter kvar av matchen tvingades Brendan Hines-Ike gå av planen med någon typ av skada. Han satte sig i straffområdet, Ulf Gustavsson kom ut och kollade läget. Brendan (och Ulf) gick av och Viktor Franssila fick spela mittback några minuter mot slutet av matchen.

Prestationsmässigt får man väl konstatera, att Alhassan Kamara fortfarande har en bit kvar till den målform han visade upp hösten 2014. Han gjorde ett väldigt snyggt mål på volley, men där slutade på sätt och vis hans positiva bidrag till matchen. Inte för att det enbart eller ens huvudsakligen var hans fel. Han fick mest försöka jobba med långa uppspel mot kroppen, felvänd och med en backlinje i ryggen. Egentligen skall han väl i första hand ha löpbollar bakom en högt stående backlinje, men i gårdagens lag fanns det ingen som kunde eller ville slå de bollarna.

Av de två mittbackarna lyckades Carl Ekstrand Hamrén bättre än Brendan Hines-Ike. Den senare hade problem, när bollen kom längs marken och han blev bortlurad några gånger. Carl har tuffat till sig ytterligare sedan förra året och är dessutom en duktig huvudspelare. Kanske det är dags nu att testa honom i skarpt länge. Igår hade mittbackarna Djurgårdens kenyanska landslagsanfallare Michael Olunga mot sig och denne krävde onekligen en hel del övervakning.

Sebastian Ring förlorade senast sin startplats i A-laget till Logi Valgardsson och gjorde inget i den här matchen för att ta tillbaka den. Sebbe tappade flera gånger boll på olämpliga ställen (oprecist passningsspel) och hade sedan uppenbara problem med att hinna med tillbaka för att delta i försvarsarbetet.

Ungdomarna på höger- och vänsterkanten skötte sig bra utifrån sina förutsättningar. Viktor Walldén slog en väldigt bra passning till Kamara för ledningsmålet, men är ofta lite för försiktig för att han skulle kunna blomma ut på allvar. Almin Masic däremot är definitivt inte för försiktig utan utmanar hela tiden både spelmässigt och fysiskt. Det krävdes faktiskt gula kort för att skilja honom och Djurgårdens hårdföra ytterback Stefan Karlsson från varandra  mot slutet av matchen, när känslorna tagit överhanden. Det är ju bra att man är aggressiv, men det gäller också att kunna hålla sina aggressioner på en någorlunda kontrollerad nivå. Almin hade faktiskt kunna bli utvisad efter en tvåhandsknuff på Karlsson efter det att spelet var avblåst.

Slutligen ett plus även till Oscar Jansson som gjorde en riktigt bra match. Djurgården var utan tvekan det lag som skapade mest målchanser och speciellt några räddningar framför fötterna på mot- och medspelare imponerade på mig.

ÖSK: Crespo målskytt när ÖSK kryssade mot Djurgården
Djurgården: Oavgjort för U21
Djurgården: Intervjuer och målen från U21-matchen mot Örebro

Matchfakta:
05. 1-0 Alhassan Kamara (Viktor Walldén)
32. 1-1 Mihlali Mayambela
ht. Spelarbyte ut Robert Åhman Persson, in Mirza Turan
ht. Spelarbyte ut Jonathan Lundberg, in Kevin Johansson
62. Spelarbyte ut Alhassan Kamara, in Ebrima Jaither
75. Varning Almin Masic
75. Varning Stefan Karlsson (DIF)
82. Spelarbyte ut Carl Ekstrand Hamrén, in Michel Yanez Hernandez
85. Spelarbyte ut Brendan Hines-Ike, in Viktor Franssila
88. Spelarbyte ut Vktor Walldén, in Adam Bark

Laguppställning: Oscar Jansson – Patrik Haginge (k), Carl Ekstrand Hamrén, Brendan Hines-Ike, Sebastian Ring – Viktor Walldén, Mikael Loön, Robert Åhman Persson, Almin Masic – Alhassan Kamara (62), Jonathan Lundberg
Ersättare: Gustaf Franck (mv), Mirza Turan, Kevin Johansson, Michel Yanez Hernandez, Viktor Franssila och Adam Bark

Djurgårdens laguppställning: Kenneth Höie – Stefan Karlsson, Jacob Une Larsson (k), Alexander Abrahamsson, Wille Nilsson – Haris Radetinac (Joseph Ceesay, 46), Jesper Karlström (Fabrizio Lizarazou Roca, 46), Tino Kadewere (Filip Tasic, 80), Amadou Jawo – Michael Olunga, Mihlali Mayambela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.