Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Förlust mot AIK

Det blev en bra och en mindre bra halvlek då ÖSK mötte AIK i U21-serien. För ÖSKs del var det den första halvleken som var bra och den andra rätt misslyckad. För AIK var det tvärtom. ÖSK startade matchen klart bäst och under den första kvarten fick AIK knappt låna bollen. Jonathan Lundberg hade två bollar i mål, men första gången blev det (korrekt) underkänt för offside. Andra gången skedde allt enligt regelboken. En perfekt passning i djupled från Brendan Hines-Ike mer eller mindre friställde Jonis som rundar målvakten och placerar bollen i mål.

Det hade kanske gått lite för lätt. AIK tar sig nämligen in i matchen efter ledningsmålet. I den 22:a minuten kvitterar de genom tunge (i mer än ett avseende) Eero Markanen efter en serie av ÖSK-missar. Markanen får ett instick genom ÖSKs backlinje och avslutar säkert mot bortre med Oscar Jansson på mellanhand. Efter kvitteringen tar ÖSK tillbaka initiativet igen, men inte tillräckligt mycket för att på nytt kunna ta ledningen. 1-1 i halvtid alltså efter en helt godkänd första halvlek av ÖSK.

En av de intressantare frågorna inför matchen var om lagställningen i U21-matchen skulle ge någon hint om vad tränarna tänker inför matchen mot Hammarby på måndag. Då finns det ju ett RÅP-format hål på mittfältet som skall fyllas på ett eller annat sätt. Mot AIK vald ÖSK att starta med Patrik Haginge som högerback, Brendan Hines-Ike som mittback medan det var Daniel Nordmark som fick uppdraget centralt på mittfältet (tillsammans med Mikael Loön). Både Nordmark och Valgardsson byttes sedan ut efter en timmes spel så det mesta tyder på att båda två finns med i måndagens startelva. När Nordmark gick av passade Axel Kjäll för övrigt på att låta Brendan Hines-Ike ta över Nordmarks plats på mittfältet. Så tankarna att eventuellt låta honom spela i RÅP-rollen finns nog trots allt.

Några minuter senare tar AIK ledningen på en hårt slagen frispark halvsnett från straffområdesgränsen. Det var Eero Markanen som både blev fälld (av Jonathan Lundberg) och som slog frisparken. På vägen in i mål var den en touch i muren och möjligen ytterligare en riktningsändring på vägen in i mål. Några minuter senare är det dock utjämnat. Brendan Hines-Ike attackerar Hammarbys målvakt i en närkamp. Hammarbys målvakt fäller sedan Alhassan Kamara när han försöker få kontroll över andrabollen. Crespo tar själv straffen, lurar ner målvakten med sin specialfint och rullar sedan in bollen i det andra hörnet. Snyggt, men kan bli besvärligt för honom den dag han ställs mot en straffläggare som läst på i förväg.

Efter straffmålet tog AIK över vad som var kvar av matchen. Vasalundslånet Aaron Zahoui Bazoukou slalomsprang genom ÖSK-försvaret och gjorde 2-3. Kamara och Lundberg byttes ut efter 77 minuter. Walldén flyttades upp i anfallet, Almin Masic fick byta kant och inbytte Kevin Johansson blev högerbräddare. Rätt rörigt med andra ord och inte helt organiserat spel. Matchens sista gjordes AIK med ca. 10 minuter kvar. ÖSK tappar bollen efter en egen hörna och AIK kan göra sitt fjärde mål. Markanen som är fri vid bortre konverterade ett inspel från kanten och gör enkelt sitt tredje för kvällen.

En helt ok första halvlek och en sämre andra, delvis beroende på flera byten och på att lagets spelstyrka och rutin successivt tunnades ut i takt med bytena. Axel Kjäll var nöjd med Hines-Ikes insats som mittback och ville även plussa för Almin Masics för en gedigen insats över 90 minuter.

Jag tyckte även att Daniel Nordmark sköttes sig bra, men det skall i och för sig vara en självklarhet i en match av den här karaktären med tanke på det motstånd han ställdes mot. Alhassan Kamara var aktiv, ville ha boll men fick väldigt lite boll och då blir det inte så mycket från hans sida. Han är väldigt beroende av att det finns någon som kan spela fram honom.

Ytterbackarna märktes inte så mycket – de gjorde vad som behövdes när det behövdes, men tog egentligen inga egna initiativ. Haginge fick spela 90 minuter, vilket säkert var bra för honom men samtidigt indikerar att han i Axéns planering knappast är den förste som skall bytas in.

I AIK imponerade Markkanen som nog tog ett steg mot startelvan. Han visade sig vara betydligt bättre än vad jag trodde han skulle vara.

NA: Comebacksuccé för Crespo: ”Skönt göra mål”
Fotbolldirekt: Het Markkanen sköt AIK till seger med hattrick i Örebro

Matchfakta:
08. 1-0 Jonathan Lundberg (Brendan Hines-Ike)
22. 1-1 Eero Markkanen
61. Spelarbyte. Daniel Nordmark ut, Viktor Franssila in
61. Spelarbyte. Login Valgardsson ut, Michel Yanez Hernandez in
64. 1-2 Eero Markkanen (frispark)
68. 2-2 Alhassan Kamara (straff)
73. 2-3 Aaron Zahoui
77. Spelarbyte. Alhassan Kamara ut, Ebrima Jaithe in
77. Spelarbyte. Jonathan Lundberg ut, Kevin Johansson in
81. 2-4 Eero Markkanen

Laguppställning: Oscar Jansson – Patrik Haginge (k), Brendan Hines-Ike, Axel Påhlsson, Logi Valgardsson (61) – Almin Masic, Mikael Loön, Daniel Nordmark (61), Viktor Walldén – Alhassan Kamara (77), Jonathan Lundberg (77)
Ersättare: Gustaf Franck (mv), Michel Yanez Hernandez (61), Viktor Franssila (61), Ebrima Jaiteh (77), Kevin Johansson (77), Mirza Turan och Simon Danielsson

AIKs startelva: Gustav Nyberg – Marko Marković, Godard Kabali, Strahinja Golic, Patrick Kpozo – Martin Kayongo-Mutumba, William Jan, Gabriel Aphrem, Roman Tello Olivares – Aaron Zahui, Eero Markkanen

1 kommentar – kommentera

ÖSK-anfallaren

Jag såg matchen och en otimad crespo ständigt på väg åt fel håll eller misslyckas med mottagningar. En nordmark som inte kan slå en passning längre än tio meter. Jag såg ett antal ungdomar som både kan o vill.släpp fram dom…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.