Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fem funderingar efter Kalmar borta

1. Är cirkeln sluten för Ring?
Sebastian Ring har på det hela gjort en bra säsong efter det att han förmodligen helt oplanerat fått en startplats i laget efter skadan på Logi Valgardsson. Men igår i Kalmar var han inte bra. Hans normalt goda precision i det offensiva spelet lös med sin frånvaro och han blev förbispelad för ofta. Han var även den första att bli utbytt redan i den 56:e minuten.

Att försvarsspelare byts ut är inte något man ser hända särskilt ofta. Det görs i allmänhet av en av tre anledningar.

 • En skada tvingar fram ett oplanerat byte.
 • En dålig prestation tvingar fram ett byte.
 • För att bereda plats för en spelare som är på väg tillbaka efter en skada.

  Det mesta tyder väl på, att vi kommer att få se Logi Valgardsson som vänsterback mot Hammarby. Under resten av säsongen tror jag att Sebastian och Logi kommer att dela på jobbet som vänsterback. Båda har för- resp. nackdelar.

  2. RÅP avstängd – finns det någon Plan B.
  Att Robert Åhman Persson skulle bli gulkortsavstängd kan knappast komma som en överraskning för någon. Att ta gula kort hör liksom ihop med hans rätt ovarsamma (för att uttrycka det snällt) spelstil. Det skall bli intressant att se hur man från ÖSKs sida tänker ersätta honom. Det finns inte direkt någon spelare av hans typ i truppen. En roll som jag tror att Ayanda Nkili hade kunnat fylla på ett utmärkt sätt. Men Nkili fick inte fortsätta – om det berodde på kvalitetsmässiga eller ekonomiska överväganden vill jag låta vara osagt.

  Det finns som jag ser det tre alternativ.

 • Daniel Nordmark är normalt förste inhoppare på mittfältet. Men inte i RÅP-rollen. Jag har sett honom i några U21-matcher och det är ingen tvekan att klarar uppgiften löpmässigt.
 • Patrik Haginge har ibland prövats i en liknande roll. För några år sedan gjorde han en fantastisk insats mot AIK i just den rollen. Men Patrik verkar inte ha något förtroende hos Alexander Axén. Han har bara fått tre minuter av Axén under de första sju matcherna.
 • Brendan Hines-Ike är den spelare som rent fysiskt påminner mest om RÅP. Han är dock helt oprövad på den här nivån och med den här positionen.

  Det skall bli intressant att se hur tränarna löser det här problemet. Tur i oturen ändå, att inte Nordin Gezic drog på sig en varning i matchen. Då hade nämligen ÖSK stått utan båda sina ordinarie mittfältare.

  3. Varför blev Kalle Holmberg utbytt?
  En av lagets ledande anfallare och målgörare blev utbytt vid ställningen 2-2 och med ca. 10 minuter kvar. Han ersattes av mittfältaren Daniel Nordmark. Var Alexander Axéns tanke att säkra den poäng som laget trots allt hade inom räckhåll eller fanns det andra överväganden? Kalle gjorde helt klart inte någon av sina bättre matcher, men bytet kändes ändå inte helt motiverat.

  4. Truppbredden.
  En av lagets ledande (om än fortfarande nästan mållöse) anfallare får stanna hemma på grund av en magåkomma. Han plats i truppen tas av en ung mittback som framför sig i meritordningen har Brendan Hines-Ike och förmodligen Patrik Haginge. Det här var ett tecken på hur tunn ÖSKs trupp är och även hur lite det finns som uppbackning underifrån. Själv tycker jag nog att Ebrima Jaithe är den som väl ligger närmast Alhassan Kamara sett till individuella kvaliteter. Dessutom tillräckligt bra för att kunna få in ett slumpmål på ett eller annat sätt. Men det kanske inte fungerade registreringsmässigt att låta Ibo åka med till Kalmar. Han har förmodligen sin spelarregistrering hos ÖSK Fotboll FK.

  5. Snart dags att vila Almebäck?
  Michael Almebäck återinträde hälsades av många som en kanonvärvning. Det blir ofta så när tidigare spelare återvänder sin gamla klubb. Efter att han lämnade ÖSK har Almebäck hunnit med att misslyckas både i Belgien och i Danmark. Och inte ser det bättre ut i Sverige. Här har Alexander Axén ett stort restuareringsjobb framför sig innan man kan få tillbaka mittbacken till den form (och förmåga) han visade upp innan han blev utlandsproffs.

  Det är kanske dags att testa någon av truppens andra två dedikerade mittbackar i skarpt läge. Kanske inte mot Hammarby på måndag, men i alla fall senare under vårsäsongen.

 • 4 kommentarer – kommentera

  Kal Ström

  Håller med om alla fem.

  Minus delen om Ebrima som jag inte har koll på. Men ja, truppen är smal.

  Gissar på att det blir Nordmark som får ta RÅP:s roll, men det blir knappast samma sak.

  Såg inget av Logis helt bortsopade passningar igår, men heller inte så många försök.

  Emanuel

  Dina egna tankar och analyser kring ÖSK hör som vanligt till de mest välgrundade. Vi är många som gärna skulle läsa mer av dem.

  Hemvändarn

  Jag håller med Emanuel här. Det är inte bara rapporteringen av allt som händer som uppskattas, även dina analyser och åsikter är intressanta.

  Gällande RÅPs plats så avslutade BHI ÖFK matchen som centralmittfältare med Nordmark i den släpande Astritrollen. Något att kika på på träningarna tror jag.

  En fråga är om du har någon koll på försäsongsfavoriten Viktor Walldén? Jag har inte sett honom på träningar heller.

  Ficedula hypoleuca

  Viktor har nog varit skadad/sjuk under en period. Han var dock på plan igen i den senaste U19-matchen. Vi får se om han spelar med U21 i morgon mot AIK. Jag ser honom som en utpräglad kantspelare och han är därför inte ett alternativ som kan ersätta Kamara.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.