Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Lugnetspöket bortjagat

DSC_0040_1

Hannah Uhlan, Stina Koskilampi och Emma Östlund såg till att alla tre poängen blev kvar i Örebro.

ÖSK Söders damer har aldrig vunnit på Lugnets (i och för sig rätt nyanlagda) konstgräs. I dag var det äntligen dags. Efter att förra veckan ha gjort sig kvitt Premiärspöket var det den här veckan dax att avliva Lugnetspöket. I en jämn och intensiv match fällde till slut Hannah Uhlans straff med 10 minuter kvar att spela avgörandet. Olivia Puhls blev fälld efter en liten uppvisning i hur man dribblar sig in i motståndarens straffområde. Hannah tog sedan saken och straffen i egna händer. Att ta straffar var nog egentligen inte tänkt som hennes uppgift den här matchen, men hon tog den ändå. Sedan slog hon bollen tillräckligt hårt och tillräckligt långt åt höger för att inte Älvsjös målvakt som ändå gick åt rätt håll skulle kunna nå den.

Matchvinnare och poängräddare utöver Hannah var i första hand Emma Östlund med ett tidigt mål och Stina Koskilampi som med en klassisk futsalräddning stängde till framför sitt mål när en Älvsjöanfallare kommit helt ren i ett fyrtifemgradersläge. Stina, normalt med plats på avbytarbänken, hade fått hoppa in efter det att ordinarie förstamålvakten Ida Lindell sjukanmält sig. Inga problem för Stina, som såg hur lugn och samlad ut som helst.

Efter att förra året gått mållösa både borta och hemma mot Älvsjö tog det i år inte mer än sex minuter innan även det spöket var bortjagat. Joline Jakobsson frispelade Emma Östlund som på sin gamla hemmaplan hur behärskat som helst placerade in bollen vid bortre ur ett halvsnävt läge. Ett Thierry Henry-mål brukar jag kalla det. Det här var den unga (blir 16 i år) ÖSK-talangens första mål i seniorseriesammanhang. Det lär nog bli fler även om hon inte får spela anfallare som hon lite överraskande fick göra den här gången.

Emma Östlunds snabba mål gav ÖSK Söder en bra grund att jobba på.

Emma Östlunds snabba mål gav ÖSK Söder en bra grund att jobba på.

ÖSK var också det lag som startade matchen bäst. Älvsjö hade kanske mer av boll, men det var ÖSK som skapade de hetaste chanserna. Närmast en utökad ledning var nog Olivia Puhls som plötsligt kom fri (Emma Östlund genomskärande passningsläggare), men i ivern sköt högt över när hon nästan hade kunnat rulla in bollen. Så småningom fick dock Älvsjö bättre grepp om mittfältet och spelet flyttades mer och mer över till ÖSKs planhalva. Efter en halvtimme trodde nog alla att det var utjämnat, men en helt fri Älvsjöspelare en meter (typ) från mål lyckades träffa ribban, då hela ÖSK-målet låg tillspillogivet framför henne. Ett bortamål skulle det dock bli. Med ca. fem minuter kvar av halvleken kommer det till en motläggssituation i ÖSKs straffområde och bollen går i en försmädlig båge över utmärkta Stina Koskilampi i Söders mål.

Inför andra halvlek tvingas sedan ÖSK byta ut Emma mot Emma. Östlund ut efter att ha fått en smäll mot slutet av halvleken och en spelsugen Tivemo in i hennes ställe. Hemmalaget var det lag som verkade ha varit bäst på att använda halvtidspausen till omdispositioner. Spelet jämnades ut och även om Älvsjö fortsatte att fylla på med mycket folk och se allmänt hotande ut så skedde det mesta av spelet tillräckligt långt från mål för att det skulle kännas någorlunda lugnt. Med tio minuter kvar tyckte vi som stod vid kanten, att oavgjort nog kändes rätt så rättvist ändå och att det var ett resultat som både lagen borde vara lika nöjda (eller missnöjda) över. Nu blev det inte så. Den hårt jobbande och irrationella Olivia Puhls dribblade sig in i straffområdet och blev fälld. Domaren tvekade inte utan pekade direkt mot straffpunkten och Hannah Uhlan tog hand om straffsparken. Trots ett inte helt lyckat försök till slutforcering lyckades inte Älvsjö utjämna en andra gång. Det var nästan, men bara nästan, man kunde säga att ÖSK Söder spelade av matchen.

Bra träff på sina utsparkar - det har hon verkligen, Stina Koskilampi.

Bra träff på sina utsparkar – det har hon verkligen, Stina Koskilampi.

Det var många bra prestationer den här dagen. Mina plus går i första hand till den superstabila backlinjen med två mittbackar som verkar att älska att glidtackla. Stina Koskilampi, som också fyller 16 i år, uppträdde säkert och med pondus matchen igenom och hennes utsparkar korsar dessutom mittlinjen, när hon får ned dem lite grand.

Plus även till en helkvinnlig domartrio från Stockholms omnejder. De tog hand om matchen på ett bra sätt.

ÖSK Söder Dam: Andra raka
NA: Gjorde en Zlatan – då vann ÖSK Söder
Älvsjö AIK: Tung förlust mot Örebro

Matchfakta:
05. 1-0 Emma Östlund (Joline Jakobsson)
40. 1-1 Malin Eriksson
Halvtid. Spelarbyte: Emma Östlund ut, Emma Tivemo in
74. Spelarbyte: Joline Jakobsson ut, Agnes Andersson in
80. 2-1 Hannah Uhlan (straff efter det att Olivia Puhls blivit fälld)
83. Spelarbyte: Jenny Börjesson ut, Klara Thorsén in

Laguppställning: Stina Koskilampi – Caroline Zandén, Hannah Uhlan, Lisa Lindahl, Elin Börjesson – Silvia Erkisi (k), Joline Jakobsson, Jenny Börjesson – Emma Östlund, Josefine Zandén, Olivia Puhls
Ersättare: Emma Tivemo, Agnes Andersson, Klara Thorsén, Hanna Persson, Lova Händel och Anna Meijer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.