Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

IFAB: Nya regler om trippelbestraffning mm

IFAB (The International Football Assocation Board), den kommitté som fastställer de globala regler som styr fotbollen, beslutade för några dagar sedan i samband med sin ”årsstämma” om några regelförändringar. Bland annat har man beslutat att:

 • under en försöksperiod i vissa ligor införa videogranskningar av ”intressanta” situationer.
 • ändra på de regler som innebär en tredubbel bestraffning vid incidenter inom straffområdet (straff, utvisning samt avstängning). I fortsättningen kommer enbart ett gult kort att utdelas om domaren dömer straff efter en förseelse. Rött kort kan dock fortfarande utdömas om domaren anser att spelaren inte ens försökt att spela bollen (typ fasthållning). Det här kommer väl i första hand att göra det lite lättare för målvakter som misslyckas med en räddning och i stället fäller sin motståndare.
 • spelare som måste få behandling efter en regelöverträdelse som resulterat i ett gult eller rött kort för motståndaren kommer inte att behöva lämna planen innan han återinträder i spelet. Därigenom förhindras det felande laget från att få en antalsmässig fördel medan den skadade spelaren väntar på att få komma in igen.
 • det kommer fortsättningsvis att bli tillåtet att göra avspark bakåt och åt sidan. Hittills har sådana bara varit tillåtna framåt.
 • på försök kommer man att låta några ligor/turneringar tillåta ett fjärde spelarbyte då en match går till förlängning.

  Dessa regelförändringar kommer att genomföras från och med den 1 juni 2016. Därefter är det väl upp till SvFF att avgöra hur snabbt man kan genomföra dem i Sverige.

  IFAB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.