Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Tungarbetat i Åtvid

ÖSK fick med sig alla tre poängen hem till Örebro – en poängskörd som alla svartvita säkert var väldigt nöjda med. Hemmalaget Åtvidaberg å andra sidan grämde sig nog över både en räddad och en missad straffspark samt att man släppte till det avgörande målet när man var en man mer. Dessutom spelade de under större delen av matchen den bättre fotbollen.

Åtvidaberg började klart bäst och dominerade den första halvleken med bra flyt i passningsspelet mot ett ÖSK-försvar som tidvis hade svårt att hänga med. I den 11:e minuten tilldömdes hemmalaget en straff efter att en av deras spelare dragits omkull. Kalle Westdahl gjorde dock en bra räddning och höll kvar sitt lag i matchen. Dock bara i ytterligare två minuter. I den 13:e minuten kan nämligen ÅFF ta ledningen, när en ”bortglömd” spelare djupt inne i ÖSKs försvarsområde kan nicka ett inspel från ÖSKs högerkant i mål. Inget att göra för Kalle på det målet.

Under första halvlek hade ÖSK påtagliga problem med att få det egna spelet att stämma. Felslagna passningar och bolltapp gav gång på gång tillbaka initiativet till ÅFF, medan de egna anfallsförsöken mest av allt bestod av misslyckade långbollar över mittfältet mot ÖSKs två isolerade anfallare. Helt mot matchbilden lyckas dock ÖSK efter en halvtimme utjämna efter det att man för en gångs skull fått till ett anfall på det sätt som man vill se dem. En djupledsboll längs marken slagen av Michel Yanez Hernandez tas om hand av David Holm ute till höger. David tittar upp och ser Marcus Karlsson på väg mot mål. Han serverar Marcus en perfekt passning som denne med sin första touch kan placera bredvid målvakten.

Andra halvlek börjar sedan ungefär på samma sätt som den första. Alltså med att Åtvidaberg tilldöms en tidig straff. Efter 5 minuter görs en av deras spelare ner i ÖSKs straffområde. Den här gången behöver Kalle inte ens rädda eftersom straffen slås högt över (och förmodligen utanför också). Åtvidaberg skulle dessutom ha haft ytterligare en straff i slutet av den första halvleken, men den gången friade domaren eller så såg han inte vad som hände.

Efter hand som halvleken går tar ÖSK till slut hand om mer av spelet och kan egentligen för första gången i matchen få press mot motståndarmålet. Då – med ungefär 25 minuter kvar att spela – blir Kevin Johansson utvisad. Svårt att säga varför, eftersom det verkar ha varit något som skett vid sidan av spelet. Jag tyckte det verkade som om han sade något direkt olämpligt efter att ha blivit förfördelad utan att sedan få något domslut med sig. Något som sedan uppsnappades av linjemannen som påkallade domarens uppmärksamhet. Det finns några ord som ger upphov till ett direkt rött kort.

Rikard Torstensson, som helt klart var ute efter en trepoängare, behöll dock två spelare i anfallet och lät Marcus Karlsson ensam ta hand om hela vänsterkanten. En chansning som skulle visa sig vara den rätta. Med en kvart kvar blir David Holm (helt onödigt) fälld i straffområdet ute vid straffområdesgränsen. Han omsätter själv straffen till en 2-1 ledning. Målvakten gick åt rätt håll men straffen var så pass hårt slagen att målvakten inte kommer åt den.

Direkt efter ledningsmålet tar Rikard Torstensson ut sin målskytt som jobbat hårt matchen igenom och återgår till en normal försvarsuppställning genom att byta in Oscar Sandberg som vänsterback. Det blir Simon Danielsson som ensam får jaga på topp under resten av matchen.

Med sin ledning kan ÖSK under resten av matchen inrikta sig på försvarsspelet och gör detta riktigt bra. Åtvidaberg skapar inte speciellt mycket och de skottmöjligheter de trots allt vaskar fram blockeras effektivt och uppoffrande av ett lågt spelande ÖSK-försvar. Hörnor och andra typer av inspel tar Kalle Westdahl hand om på ett effektivt sätt. Att komma ut och greppa hörnor har väl inte alltid varit Kalles bästa gren, men den här gången gör han det riktigt bra och ÅFF skapar ingenting alls på de hörnor de tilldöms eftersom Kalle alltid tar bollen för dem.

Matchen slutar alltså lite orättvist sett till spel- och chansfördelningen med en 2-1 vinst för ÖSK. Extraplus hos ÖSK den här kvällen går till Kalle Westdahl, Michel Yanez Hernandez, slitvargen Mikael Loön på det centrala mittfältet samt till tvåpoängaren David Holm i anfallet.

Matchfakta:
11. ÅFF straff. Kalle Westdahl räddar
13. 1-0 Eldin Lugonja
30. 1-1 Marcus Karlsson (David Holm)
50. ÅFF straff. Högt över
68. Utv. Kevin Johansson
75. 1-2 David Holm (straff)

Laguppställning: Karl Westdahl – Michel Yanez Hernandez, Carl Ekstrand Hamrén, Axel Påhlsson, Albin Ödberg (81) – Felix Möller (k, 60), Mikael Loön, Kevin Johansson, Viktor Walldén – Marcus Karlsson, David Holm (76)
Ersättare: Simon Danielsson (60), Oscar Sandberg (76), Oliver Kåhed (81), Lukas Hjort (88) och Hampus Lundgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.