Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

DM: Enligt Plan A

Startelvan i DM-matchen mot IFK Örebro (Foto: Örebro SK).

Startelvan i DM-matchen mot IFK Örebro (Foto: Örebro SK).

DM-matchen mellan ÖSK och IFK Örebro gick enligt plan. Hemmalaget bjöd på en väldigt grön och inbjudande gräsmatta, men inte så mycket mer. IFK hade valt att ta sina straffar innan matchen började och fick finna sig i att bara få två mål av tre möjliga med sig in i den ordinarie matchtiden. Jacob Rinne räddade två av bonusstraffarna och en slogs i ribban. Ett något bättre utgångsläge således för ÖSK än vad man hade haft anledning att förväntat sig. Emil Åstradsson som sett sin straff ta i ribban revanscherade sig dock snabbt, när han efter några minuters spel fick ett bra skottläge och såg sitt långskott hitta in i nätmaskorna i närheten av ena krysset. Pode-klass på det målet och Jacob Rinne var chanslös.

Därefter var det i stort sett ÖSKs match. Mycket bollrull och ofta lite för lågt tempo för att sätta hemmalaget på alltför svåra prov. IFK å sin sida koncentrerade sig på försvaret och lät en ensam Aras Yasin på topp försöka stå för farligheterna. Yasin hade faktiskt några lägen, vilka dock inte resulterade. Bland annat ett hårt skott i utsidan av ena stolpen innan ÖSK hade kopplat greppet i första halvlek.

ÖSK å sin sida malde som sig bör successivt ner sina motståndare. Det första målet kom också tillräckligt snabbt för att man inte skulle behöva bli för oroliga. En bra aktion av Christer Lipovac på högerkanten avslutades med en passning parallellt med mållinjen. Vid bortre är Jonathan Lundberg helt fri och kan fösa bollen över mållinjen. Efter en halvtimme kan ÖSK sedan knappa in ytterligare, när Kalle Holmberg nickstyr in en frispark från Nordin Gerzic.

Några minuter senare är det utjämnat. Michel Yanez Hernandez, som är den ende U19-spelaren som fått förtroende att starta, kombinerade fint med Patrik Haginge innan hans 45-gradare går i mål via den bortre stolpen. Att vara ikapp innan halvtidsmarkeringen passerats är alltid bra i de här matcherna.

Det fjärde ÖSK-målet, som väl stängde matchen, kom tidigt i den andra halvleken. Jonathan Lundberg kan se sitt långskott dala in över en till synes oförberedd målvakt. Bollen fick en lite underlig bana och förlorade höjd precis framför mål. Svårt att säga om detta var avsiktligt eller tursamt. Möjligen en kombination.

Efter en dryg timme började ÖSK byta ut delar av sitt lag. Ett byte som inte verkade helt planerat i förväg – i alla fall inte tidsmässigt – var när Nordin Gerzic gick av med någon slags känning. Såg ut som framsida lår, men det verkade å andra sidan inte vara något allvarligt. I Nordins ställe kom efter någon minuts förberedelse William Gunnarsson in på planen. Wille blir sedan den som sätter det avgörande målet efter en passningskombination i IFKs straffområde. Hans direktskott kommer snabbt och oväntat och IFKs målvakt hinner inte ner för att avvärja.

Även om ÖSKs seger inte kändes direkt hotad efter Jonathan Lundbergs ledningsmål hade IFK några bra chanser även under den andra halvleken. Vid ställningen 4-3 till ÖSK får IFK ett bra frisparksläge någon meter från straffområdesgränsen. Den slås riktigt bra, men lyckligtvis något för högt, varför det enda resultatet av den chansen blir en inspark för ÖSK. I slutminuterna vid ställningen 5-3 tvingar Yasin Jacob Rinne till en bra räddning, där Jacob får lov att sträcka ut ordentligt för att mota ut en markboll ur slagen snäv vinkel.

Bortsett från bonusstraffarna slutar matchen alltså 5-1 till ÖSK. Man gjordes vad som behövdes, men inte så mycket mer. Nordin Gerzic och Daniel Nordmark dikterade spelet så länge de var kvar på planen. Nordin var kanske lite väl ”yvigt” vid en del tillfällen, medan Nordmark var mera direkt i sitt passningsspel. Ytterbackarna Patrik Haginge (speciellt) och Sebastian Ring stötte gärna och ofta upp längs sina respektive kanter. Michel Yanez Hernandez som vanligt väldigt frejdig i sin sätt att spela, vilket alltid verkar att överraska motståndet.

I semifinalen kommer nu ÖSK att få möta segraren mellan Laxå och Vretstorp. Den matchen spelas dock först den 25:e augusti.

Matchfakta:
00. 1-0 Lagkapten Hampus Lilja (bonusstraff)
00. 2-0 Söderbekantingen Hiwa Mohammadi (bonusstraff)
05. 3-0 Emil Åstradsson
14. 1-3 Jonathan Lundberg (Christer Lipovac)
30. 2-3 Kalle Holmberg (frispark Nordin GErzic)
34. 3-3 Michel Yanez Hernandez (Patrik Haginge)
52. 4-3 Jonathan Lundberg (Kalle Holmberg)
77. 5-3 William Gunnarsson (Ebrima Jaithe?)

Laguppställning: Jacob Rinne – Patrik Haginge, Carl Ekstrand-Hamrén, Erik Moberg (k), Sebastian Ring – Christer Lipovac, Nordin Gerzic (66), Daniel Nordmark (63), Michel Yanez Hernandez (63) – Kalle Holmberg, Jonathan Lundberg (76)
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Mirza Turan (63), Felix Möller (63), William Gunnarsson (67), Ebrima Jaiteh (76), Albin Ödberg och Viktor Franssila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.