Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Blandad trupp åker till Sundsvall

Mozart Surville testas av ÖSK i U21-match.

Mozart Surville testas av ÖSK i U21-match.


Det blir som det brukar bli vid den här årstiden. Det blir en blandad trupp som får ta resan till Sundsvall för en U21-match mot Giffarna.

För A-truppens tränare som väl helst av allt vill hålla ihop truppen så mycket som möjligt för att kunna träna effektivt (dvs. med minst 22 spelare i träning) innebär de här U21-matcherna i princip 2 förlorade dagar, då de inte får tillgång till hela sitt spelarmaterial.

I U19-truppen tunnas leden oftast ut. Nittonåringarna har tagit studenten för någon månad sedan och funderar på vad de skall göra med resten av sina liv. De som inte ser någon möjlighet att få fortsätta hos ÖSK (vilket gäller de flesta ”äldre”) har ofta inte så stor motivation att stanna kvar i truppen säsongen ut.

Lokala talanger från de lägre serierna har redan hunnit vara fotbolls- och träningslediga sedan en tid tillbaka och är knappast i matchform. Och så vidare.

Till Sundsvall reser ÖSK med följande spelare enligt klubbens hemsida:
Från A-truppen: Christer Lipovac och Sebastian Ring
Från U-trupperna: Jonathan Lundberg, Carl Ekstrand Hamrén, Michel Yanez Hernandez, Mirza Turan, Andreas Klingström, Mikael Loön, Almin Masic och Harald Detlofsson (mv)
Testspelare: Mozart Surville (Örebro Syrianska), Diego Lopez (Pars FC), Kyle Garcia (PSC) och Josh Guydru (PSC).

ÖSK har inte delat upp spelarna på olika trupper utan det har jag gjort. Gränserna är delvis flytande. NA anser/anger att även Jonathan Lundberg och Carl Ekstrand Hamrén tillhör A-truppen. Det gör de väl i praktiken, men ÖSK har inte satt upp dem som medlemmar i A-truppen på hemsidan. De tränar väl/dock uteslutande med A-truppen och är i praktiken mer A- än U-spelare.

Det skulle vara intressant att veta på vilka positioner de två amerikanerna spelar på. Kan det möjligen vara så att den ena är målvakt och den andra mittback. I ÖSK-delen av matchtruppen finns det nämligen bara en ung målvakt (född 1999) och bara en dedikerad mittback. Nu är det iofs. tänkbart att det kan tillkomma någon eller några spelare. I den truppen som ÖSK lade ut är det bara 14 spelare och man kan ju vara 18 så det finns plats för några till.

Mozart Surville, som nu är Örebro Syrianskas ledande målgörare och seriens skytteligaledare, spelade hösten 2013 för ÖSK Söder som då höll till i botten av div 4. Han gjorde en hel del mål, men inte tillräckigt många för att klubben skulle klara sig kvar. År 2014 spelade han för Örebro Syrianska, men var då faktiskt bara trea i deras interna skytteliga. Både Zana Can och Fedja Jelecak gjorde fler. Inför den här säsongen gick BK Forward tidigt ut och meddelade att man värvat honom, men den övergången blev av någon anledning inte av utan han återfinns även i år hos Syrianderna som nu spelar i tvåan.

Diego Lopez från Pars vet jag inte så mycket om. Det är en 20-årig mittfältare som både gör en hel del mål och spelar fram till sina lagkamrater (5 + 8 på 12 matcher).

Lite förvånande är det väl att ingen av de två spelare som provtränat med ÖSK under den senaste tiden är med i truppen. Den kazakiske anfallaren Tokhtar Zhangylyshbay har kanske rest hem igen – deras liga pågår ju just nu. Men den amerikanske mittbacken Brendan Hines-Ike som tränat med ÖSK ett tag och som fått en hel del beröm borde väl ha varit med – speciellt med tanke på att den enda mittbacken i truppen är Carl Ekstrand Hamrén.

ÖSK: Intressanta spelare får chansen i kvällens U21-match
NA: Succéspelaren testas av ÖSK

Matchen spelas på Norrporten Arena och börjar kl. 17:00.


U21-serien är egentligen ingen riktig serie eftersom de deltagande klubbarna matchar lag som kan variera en hel del beträffande sammansättning. Något som den förmodligen återspeglar är dock spelstyrkan i respektive organisation som omfattar inte bara A-truppen utan även U-lagen etc. Med det synsättet tvingas man konstatera att ÖSK och GIF Sundsvall verkar tillhöra allsvenskans svagare del.

1 kommentar – kommentera

Torbjörn Andersson

En gissning angående Brendan Hines-Ike är väl att han har collegefotboll i höst som en backup-plan om han inte får kontrakt, och där är det väldigt känsligt att man inte får spela ”proffsmatcher” vilket man kan bli avstängd från hela collegefotbollen för. Nu är det väl gråzon om U21 kan räknas som detta men det är nog inget han vill gambla med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.