Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Mycket kamp och lite verkstad gav seger i Örebroderbyt

Freja Olofsson, som väl gjorde den näst sista matchen för ÖSK Söder innan övergången till KIF Örebro, gjorde det viktiga kvitteringsmålet.

Freja Olofsson, som väl gjorde den näst sista matchen för ÖSK Söder innan övergången till KIF Örebro, gjorde det viktiga kvitteringsmålet.


Förutsättningarna var väl inte de allra bästa. GPPs gräsmatta är ju som den är, det var kallt (i alla fall på publikplats) och det småregnade hela tiden. Inte direkt upplagt för något skönspel och det blev det inte heller. Men tjejerna från ÖSK Söder och Rynninge verkade att trivas ändå. Det var hårt arbete ända in i kaklet från båda lagens sida. Prestige, en obruten svit och tre poäng stod på spel för ÖSK Söder del. För Rynninge var det det första derbyt på div 1-nivå.

Första halvlek var inte bra. Lagen turades mest av allt om att tappa boll på mittfältet till sina motståndare. Söder var väl de som tappade mest och efter Rynninges ledningsmål på nick efter hörna fanns det inte så mycket som tydde på att det skulle bli någon hemmaseger. Vi stod rätt men passade fel, skulle man väl kunna sammanfatta Niclas Collgårds analys efter matchen.

I andra halvlek blev det så småningom bättre. Coachning, några positionsförändringar och smarta byten gav laget det momentum som behövdes för att man skulle kunna vända matchen. Ett tag var det en kamp mellan Söders anfallare och den tappra (och duktiga) Fanny Nordström i Rynningemålet. Hon höll utan tvekan kvar sitt lag i matchen trots några frilägen och bra chanser. Till slut kunde dock inte Rynnninge hålla emot längre.

I den 79:e minuten gick Söder ner på en trebackslinje när Joline Jakobsson bytte av Hannah Uhlan. Söder ökade pressen ytterligare och hemmalaget fick till slut betalt. Typiskt för matchens karaktär var att både Söders kvittering och det sena vinstmålet kom på andrabollar som mer eller mindre forcerades in efter fasta situationer. Det första i den 82:a minuten efter en frispark där Freja Olofssons fot var den sista på bollen. Och med fyra minuter kvar att spela håller sedan Sabina Håkansson sin svit (mål i varje match) vid liv. Söderdamernas twitterkonto sammanfattar målsituationen:


Fast min klocka hade inte hunnit längre än till 86 minuter – mål var det hur som helst.

En riktig kämpaseger (som det brukar heta på gammaldags idrottsspråk). Det tog visserligen närmare en timme för laget att komma igång ordentligt, men när lagmaskinen väl började mala malde den på ordentligt. Tungan på vågen utöver målgörarna var nog Söders vänsterkantsspelare Elin Börjesson. Till att börja med vänsterback, men uppflyttad som vänsterbräddare när slutforceringen började, rev hon stora hål i det tröttkörda Rynningeförsvaret. Niclas Collgård var givetvis mycket nöjd över lagets prestation och hoppades att det här var vändningen – inte bara i matchen utan även i serien där det gått lite tungt. Prestationsmässigt tyckte han att Elin Börjesson var helt outstanding – en av seriens absolut bästa spelare. Han gladde sig åt att Lisa Lindahl kommer i en allt bättre form efter hennes skadebekymmer (var det väl) under försäsongen. Sara Sandberg växte matchen igenom och tog revansch på sig själv efter en mindre lyckad insats förra helgen. Tyckte Niclas.

NA: ÖSK derbyvinnare – efter jättedrama
ÖSK Söder Dam: Viktig seger i derbyt
NA: Nordström: ”Vi vek ned oss”
Rynninge IK: Uddamålet igen

Matchfakta:
13. 0-1 (självmål, Lisa Lindahl får bollen i ansiktet)
82. 1-1 Freja Olofsson
86. 2-1 Sabina Håkansson

Laguppställning: Ida Lindell – Hannah Uhlan (75), Lisa Lindahl, Lisa Sundell, Elin Börjesson – Sara Sandberg, Marie Ståhlberg (68), Silvia Erkisi (k), Freja Olofsson – Sabina Håkansson, Emma Tivemo (52)
Ersättare: Stina Koskilampi (mv), Emelie Lundqvist (52), Bianca Sjöberg (68), Joline Jakobsson (75), Olivia Puhls, Amanda Nordenby och Anna Meijer

När Emelie byttes in gick Lisa Lindahl ut som vänsterback, Elin Börjesson flyttades fram ett snäpp i banan och Sara Sandberg tog Emma Tivemos plats. När Marie Ståhlberg byttes ut tog Freja hennes plats och Bianca fick högerkanten. När Hannah Uhlan byttes ut gick Söder ner på en trebackslinje och Joline spelade offensivt mittfält.

Tufft för Rynninge som gör en riktigt bra match så länge de orkade stå emot. Sedan håller deras målvakt dem kvar i matchen ett tag till innan Söder till slut kan forcera in sina två mål. Steget från div 2 till div 1 är rätt stort och det tar sin tid att anpassa sig till de nya förhållandena. Förhoppningsvis kan de göra en bättre höst och se till att Örebro även fortsättningsvis har två lag i den här serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.