Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Vinst igen

Dagen före cupfinalen mellan IFK Göteborg och ÖSK tog ÖSK U17 emot göteborgarna för en match i pojkallsvenskan. ”Tack för matchen – ni vann rättvist”, tackade änglarnas tränare ÖSKs Rikard Torstensson efter matchen. ”Jag vet inte det”, svarade Rikard helt sanningsenligt. För ett oavgjort resultat hade varit betydligt rättvisare.

Även om ÖSK gjorde matchens första mål redan efter sex minuter var gästerna det bättre laget under första halvlek. Ledningsmålet nickade Ebrima Jaithe in på ett inlägg från Kevin Johansson efter det att bollen dröjt sig kvar i Göteborgs defensiva tredjedel efter en hörna. Ibo, som ju har längden på sin sida, placerade bollen prydligt diagonalt mot bortre utom räckhåll för målvakten. Glädjen över den lyckade matchinledningen blev dock kortvarig. Redan några minuter senare hade Göteborg kvitterat – även denna gång på nick efter ett inlägg. Målen var faktiskt rätt lika varandra med undantaget att IFKarna inte behövde någon hörna för att komma till inläggsläget.

IFK var sedan det starkare laget under den första halvleken – deras höga press mot ÖSKs backlinje gjorde det väldigt svårt för ÖSK att få igång några ordnade anfall och deras egna anfall testade ÖSK-försvaret. Närmast ett ledningsmål var de genom ytterligare några nickar samt vid ett tillfälle då ÖSKs utmärkte målvakt Harald Detlofsson genom en snabb fotparad kunde freda målet.

Andra halvlek såg sedan till att börja med ut ungefär som den första – känslan var väl närmast att IFKarna skulle lyckas mala ner ÖSK-försvaret. En påtaglig scenförändring blev det dock efter en timmes spel då en väldigt spelsugen Marcus Karlsson kom in efter att ha varit lårskadad och frånvarande under ett antal veckor. Marcus tog plats på topp bredvid Ibo och Viktor Walldén tog över som högerbräddare – den plats som väl passar honom allra bäst i dagsläget. Marcus med sin energi och rörlighet gjorde att ÖSK kunde flytta fram positionerna och de var nu det lag som låg närmare ytterligare ett mål.

Det målet kom till slut tack vare ett lyckat samarbete mellan Marcus och Ibo. Den senare bakåtnickskarvade ett uppspel till Marcus som kom fri mot mål ur halvsnäv vänstervinkel. Det såg nog ut som om han tänkte försöka lobba över IFKs målvakt som hoppade för att försöka avvärja den befarade lobben. Istället blev det en boll efter marken som tunnlade målvakten och hittade in i målet. Det såg nog ut som en halvmiss, men vad gör det när det blir mål. Nickskarv och löpningen mot mål var det definitivt inget fel på.

Rikard Torstensson såg efter matchen rätt lättad ut. Efter kollapsen mot Malmö FF och den sura förlusten borta mot Skiljebo behövde laget en vinst och de fick den idag mot ett av topplagen i serien. Han var extra nöjd med försvarsspelet – att bara släppa in ett mål mot seriens målfarligaste lag var ett gott betyg. Han tyckte att det var skönt att ha Marcus Karlsson tillbaka i laget och ansåg att Ibrahim Jaithe fortsätter sin positiva utveckling. Den senare kom ju till ÖSK från Hällefors först förra året och har väl inte haft samma möjligheter till fotbollsmässig skolning som de flesta andra har haft. Även målvakten Harald Detlofsson gjorde sig förtjänt av lite extra beröm. Stabil och säker matchen igenom och med två fina fotparader som grädde på målvaktsmoset. ”Det där räddningen påminner ju om Manuel Neuer”, tyckte ÖSK Söders Tommy Åström, som höll mig sällskap under andra halvlek.

ÖSK: Kämpaseger mot IFK Göteborg

Matchfakta:
06. 1-0 Ebrima Jaiteh (Kevin Johansson)
10. 1-1 Haris Dizdar
84. 2-1 Marcus Karlsson (Ebrima Jaithe)

Laguppställning: Harald Detlofsson – Gabriel Fernsten, Alex Hahne (k), Viktor Franssila, Samuel Brunnberg – Lukas Hjort (62), Kevin Johansson, Oliver Kåhed (88), Albin Zidaric (86) – Ebrima Jaiteh, Viktor Walldén
Ersättare: Jacob Nilsson (mv), Marcus Karlsson (62), Hampus Lundgren (86), Mattias Sjöberg (88), Beroa Rahman

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.