Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Knapp förlust mot AIK

En bra insats av Michael Seaton som var delaktig i båda ÖSK-målen.

En bra insats av Michael Seaton som var delaktig i båda ÖSK-målen.


ÖSK och AIK bjöd på en rätt trevlig fotbollsunderhållning den här måndagskvällen på Behrn Arena. ÖSK började bäst och Michael Seaton hade första bollen i mål redan efter fyra minuter. Det var Anton Westerlund (inlånad för en halvlek från BK Forward) som hittade fram till anfallaren i straffområdet. Seaton kan trots att han har några motståndare ”runt om kring sig” få bollen över mållinjen. Det var början på en positiv match för nyförvärvet som äntligen verkar finna sig bättre tillrätta. Han kom till Sverige med förhoppningar knuta till sig som en stand-in för den skadade Alhassan Kamara. Idag demonstrerade han en bredare repertoir än att bara vara genombrottsspelaren som ligger i linje med backlinjen och väntar på ett instick. Han visade flera gånger upp en fin passningsfot kombinerat med bra speluppfattning. Jag hade väl egentligen redan skrivit av honom som ännu en misslyckad sista-minuten värvning, men i dagens match visade han att det förmodligen finns en anledning till att han redan fått göra tiotalet A-landskamper för Jamaica.

Om Seaton var en positiv överraskning så får väl motsatsen sägas om hans anfallskollega Jonathan Lundberg. Jonis såg rätt sliten ut efter att ha matchats hårt i både U19- och U21-lagen. ÖSK lät båda anfallarna, Sebastian Ring samt Christoffer Wiktorsson spela hela matchen, medan Daniel Nordmark och Samuel Mensah bara fick en halv matchranson. Byte redan i halvtid även för Carl Ekstrand Hamrén och Anton Westerlund. Om man skall läsa in något i den taktiken vill jag låta vara osagt.

Det blev alltså fyra byten i halvtid, då ÖSK föryngrade laget och bytte in tre 97-or och en 99:a. Senare byttes ytterligare två ungdomar in och ÖSK avslutade alltså matchen med vad som närmast var ett juniorlag kompletterat med Christoffer Wiktorsson. Efter Seatons ledningmål hade AIK redan före halvtidspausen gjort 1-1 och kunde sedan en bit i den andra halvleken även öka på till 2-1. Med ungefär fem minuter tilldömdes ÖSK en straffspark efter det att Michael Seaton blivit fälld bakifrån. Efter en hel del diskussioner vid straffpunkten om vem som skulle få lägga straffen blev det Jonathan Lundberg som visade sig ha den starkaste viljan av de potentiella straffläggarna. Det blir väl lite extra press i ett sådant läge, men Jonis gjorde det bra. Han slog bollen åt det håll som målvakten inte slängde sig åt. Tyvärr kunde AIK sedan efter lite slappt försvarsspel från ÖSKs sida återta ledningen med bara några minuter kvar.

Trots förlusten tyckte jag att ÖSK gjorde en riktigt bra match. Helt jämnt så länge Nordmark och Mensah styrde på mittfältet och bitvis riktigt bra passningsspel när ungdomarna byttes in. Christoffer Wiktorsson var som vanligt i de här sammanhangen ett pålitligt ankare i mittförsvaret (om man undantar en vansinnespassning till en AIKare). Andreas Klingström hade det tidvis lite besvärligt mot AIKs flinke och lurige högerkantsspelare Niklas Eliasson, men klarade uppgiften bra utifrån förutsättningarna. Det var säkert lärorikt. Sebastian Ring hann med att spela på tre olika positioner innan matchen var slut. Han började som vänsterbräddare, flyttade in centralt i andra halvlek för att avsluta som vänsterback. Han var bra speciellt i första halvlek, tyckte Björn Cervin som coachade den här matchen eftersom Axel Kjäll var iväg och utbildade sig. Björn var på det hela taget nöjd med lagets prestation även om matchen fick ett lite snöpligt slut för ÖSKs del med det sena vinstmålet för AIK just efter det att ÖSK kvitterat. Av målvaktsvalet att döma blir det Kalle Westdahl som får åka med till Göteborg på söndag om Jacob Rinne inte hinner komma igång igen.

Matchfakta:
04. 1-0 Michael Seaton (Anton Westerlund)
11. 1-1
59. 1-2
85. 2-2 Jonathan Lundberg (straff)
88. 2-3

Laguppställning: Karl Westdahl – Anton Westerlund (ht), Carl Ekstrand Hamrén (ht), Christoffer Wiktorsson (k), Andreas Klingström (81) – Mirza Turan (72), Daniel Nordmark (ht), Samuel Mensah (ht), Sebastian Ring – Michael Seaton, Jonathan Lundberg
Ersättare: Gustaf Franck (mv), Johan Sjögren (ht), Felix Möller (ht), Mikael Loön (ht), Almin Masic (ht), Viktor Franssila (72) och William Gunnarsson (81)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.