Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Seger mot Täby

ÖSKs mittbackar fick jobba hårt för att freda det egna målet, då ÖSK mötte Täby FK.  Här får Oskar Ålgars och Carl Ekstrand Hamrén understöd av Mikael Loön.

ÖSKs mittbackar fick jobba hårt för att freda det egna målet, då ÖSK mötte Täby FK. Här får Oskar Ålgars och Carl Ekstrand Hamrén understöd av Mikael Loön.

ÖSKs U19-lag tog årets tredje serieseger men hade en betydligt tuffare uppgift än vad slutresultatet 4-2 mot Täby FK indikerar. Gästerna, som besegrade ÖSK både hemma och borta förra året, visade sig vara ett riktigt bra lag som pressade högt och med mycket energi matchen igenom.

ÖSK överraskade (i alla fall mig) genom att komma till spel med den jamaicanska landslagsspelaren Michael Seaton. Denne värvades ju i sista ögonblicket in som en tänkt uppbackning under Alhassan Kamaras frånvaro. Seaton är född 1996, vilket gör att han får spela i U19-laget, även om man förmodligen inte tänkte i de banorna då han togs in i truppen. Att han nu fick spela en timme indikerar nog, att man inte ser honom som en startspelare för måndagsmatchen borta mot Kalmar FF. En annan spelare på gränsen till A-laget är Jonathan Lundberg som också han deltog. Däremot saknades Felix Möller på grund av avstängning.

Täby inledde matchen med en intensiv hög press mot ÖSK, som hade svårt att få till något ordnat anfallsspel. Efter knappa 10 minuter tar gästerna ledningen genom en hård låg frispark vid ena stolpen. ÖSK kunde lyckligtvis kvittera bara två minuter senare. Ett inkast till en felvänd Jonathan Lundberg nere vid kortlinjen. Jonis klackpassar bollen till Mirza Turan som dyker upp mellan honom och målet. Mirza trär sedan in bollen vid bortre ur en rätt snäv vinkel. Ett mycket snyggt mål och om kombinationen inkast/klack/skott var avsiktlig (intränad) var den dessutom väldigt bra.

Innan halvleken var slut hade ÖSK (oförtjänt sett till spelet på planen) ökat på sin ledning till 3-1. Först är det Carl Ekstrand Hamrén som efter lite fotbollstennis i Täbys straffområde nickar in 2-1 på en nickpass från Oskar Ålgars. Det var efter en fast situation som det blev det lite rörigt framför Täbys mål och Carl kunde få bollen över mållinjen. Tyckte domarna, men inte Täbys spelare som protesterade högljutt.

ÖSKs tredje blev sedan Michael Seatons första i ÖSK-dressen. En djupledspassning från Mirza Turan tas emot av Seaton som vänder bort några försvarare innan han placerar ett lågt skott vid bortre. Det såg ju bra ut, men det var väl nästan det enda positiva han åstadkom. Han fick en hel del offside-avblåsningar mot sig och hade svårt att komma med i spelet (tyckte jag). Tidvis verkade det nästan som ÖSKarna var beordrade att försöka spela fram honom, men om/när passningen nådde fram så hände det inte så mycket mer.

ÖSK kunde alltså gå till halvtidsvilan med en inte helt förtjänt 3-1 ledning. Täby kom sedan ut till andra halvlek och var om möjligt ännu mer taggade. De skapar några bra chanser som dock ÖSKarna kan avvärja. Bland annat räddar Kalle Westdahl mot en fri anfallare. Mot spelets förlopp efter en dryg kvart in i halvleken nickar sedan Carl Ekstrand Hamrén in sitt andra mål för dagen. Den här gången på en hörna slagen av Andreas Klingström. En perfekt träff centralt i straffområdet. Täby gick dock inte ner sig på grund av det fjärde baklängesmålet. ”Energi” ropade de till varandra och fortsatte att sätta tryck mot ÖSK över hela planen. Betalningen kom snabbt genom ett andra frisparksmål. Reduceringen gav dem den energi de behövde för att sätta ÖSK under hård press. Hemmalaget fick verkligen ta i för att rida ut anstormningen. Men med ungefär 10 minuter kvar tröttnade eller kanske resignerade Täby och under avslutningen av matchen lugnade det ner sig.

En bra insats och ett resultat som Björn Cervin efter matchen tyckte var något smickrande. ”De låste oss högt hela tiden, var väldigt aggressiva och hade ett väldigt bra försvarsspel över hela banan. Vi tvingades spela långt och de spelade långt mot sina två skickliga anfallare. På sätt och vis var det som en seniormatch”, tyckte Björn. Positivt för ÖSKs del var att man klarade av att hantera en match där man hela tiden sattes under hård press. Mittbacksparet var mycket stabilt och faktum är att Täbys båda mål kom efter fasta situation, medan de inte lyckades göra något ”riktigt” spelmål. Plus även till de hårt arbetande centrala mittfältarna Mirza Turan och Mikael Loön.

Täby FK: Kalle Andersson efter 4-2 förlust mot Örebro SK (Video)

Matchfakta:
09. 0-1 (frispark)
11. 1-1 Mirza Turan (Jonathan Lundberg)
19. 2-1 Carl Ekstrand Hamrén (Oskar Ålgars)
33. 3-1 Michael Seaton (Mirza Turan)
62. 4-1 Carl Ekstrand Hamrén (hörna, Andreas Klingström)
65. 4-2 (frispark)

Laguppställning: Karl Westdahl – Edwin Ahlnäs (ht), Oskar Ålgars (k), Carl Ekstrand Hamrén, Andreas Klingström – Michel Yanez Hernandez, Mikael Loön, Mirza Turan, Hampus Lind (69) – Jonathan Lundberg (75), Michael Seaton (61)
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Johan Sjögren (ht), Carl Jägerhill (61), Albin Ödberg (69), Tim Bergström (75) och Henning Nordvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.