Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ligacupen: Guld och silver till ÖSK

ÖSK U17 - Ligacupsmästare 2015

ÖSK U17 – Ligacupsmästare 2015


Inför ligacupens slutspel med semi- och finaler kunde man i ÖSK-lägret glädja sig över att två av lagen tagit sig hela vägen till slutspel. Efter lördagens semifinaler hade den vägen blivit ännu lite längre – både U17 och U19 hade nått fram till final.

Inför söndagens finaler trodde jag att ÖSK U19 nog borde ha de bästa möjligheterna att gå hela vägen. Laget med en stomme från ÖSKs framgångsrika 97-or har hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet och vet hur man vinner täta matcher. För det yngre laget hade jag inte lika stora förhoppningar. Främst därför att laget i mångt och mycket är ett hopplock av spelare från många olika klubbar och matchmiljöer. Inte ens alla ÖSKarna tillhörde samma trupp förra året och till dessa har anslutit värmlänningar, västgötar, KIF-fostrade Kevin Johansson och Gustaf Franck samt ett knippe talangfulla 99-or från IK Sturehov.

U17 gick på knock.
Men det är ju inte alltid det går som man tänkt sig. U17 dominerade sin match mot ett starkt lag från Brommapojkarna. Stockholmarna må ha vunnit sin semifinal med 7-1 (förlorare Helsingborg). Mot ÖSK blev det nästan omvända siffror då hemmalaget vann med 5-2. Ett frejdigt spel i kombination med mål i rätt lägen gjorde att ÖSK kunde dra ifrån i första halvlek och sedan bygga ut sin ledning i den andra.

Två trötta lag i U19-finalen.
För U19 gick det inte lika bra. I en jämn match mellan två lag som såg rätt sega ut var det Hammarby som hade det mesta av initiativet. ÖSK kunde visserligen genom en snabb kvittering täppa igen efter gästernas inledande ledningsmål, men när Hammarby sedan på en rörig situation efter hörna kunde ta ledningen igen fanns inte kraften från ÖSKs sida att komma ikapp igen. Detta trots att Hammarby fick en spelare utvisad med 20 minuter kvar av matchen. ÖSK tog visserligen över som spelförande lag och skapade en del målchanser, som dock inte var klockrena.

Tuff matchning av ungdomseliten.
Det här med trötta spelare, tycker jag förtjänar en egen kommentar. Semifinallagen i de tre klasserna har spelat fem tävlingsmatcher inom loppet av två veckor. Det blir i princip en tuff cupmatch var tredje dag under den perioden. Det är för många matcher på den korta tiden. Ojust både för spelare och för tränarna som skall förbereda sina lag på bästa möjliga sätt. För ÖSKs del blev belastningen dessutom extra tung eftersom alla tre lagen var med fram till kvartsfinalen och de två äldre lagen tog sig hela vägen till final. Möjligheten att avlasta trupperna genom att låna in spelare ”underifrån” fanns alltså inte i samma omfattning för ÖSK som för klubbar med färre lag i slutspelet. Så om en del spelare såg lite slaka ut var det inte så konstigt. Konstigt var det däremot att så många fortfarande såg fräscha ut med spänst i både ben och tanke.

Stark centrallinje i U17.
U17-laget lever i hög grad på sin starka centrallinje. Man har flera duktiga målvakter med stänk av landslagsklass. I semifinalen räddade Gustaf Franck laget vid flera tillfällen och i dagens final var han utbytt mot Harald Detlofsson. Alex Hahne är väldigt stabil i mittförsvaret (så länge han kan hålla sitt humör under kontroll) och i de hör två matcherna har han haft utmärkt hjälp av Gabriel Fernsten, som väl måste ha gjort sina bästa två matcher för ÖSK. På mittfältet jobbar Kevin Johansson alltid hårt i maskinrummet med bra driv i steget och en inte oäven bollkontroll. Som en typisk tvåvägsspelare driver han både på sitt lag framåt och tätar upp efter andras misstag. Längst fram hittar man sedan ett klassiskt anfallspar med långe atletiske Ebrimah Jaithe tillsammans med hyperaktive Marcus Karlsson.

Mackan och Ibo – klassiskt anfallspar.
Almin Masic har välförtjänt fått mycket uppmärksamhet för sin två mål i finalen. Han gjorde det viktiga ledningsmålet och sänkte väl sedan BPs förhoppningar i inledningen av andra med ett riktigt Pode-skott från halva halva. Men vi skall för den sakens skulle inte glömma bort den viktiga anfallsduon. Det var Ibo som stod för inspelningen till 1-0 målet och det var Marcus smarta bollsläpp som öppnade upp för Almins målskott. Marcus gjorde sedan 2-0 (med hjälp av ett BP-ben). Det fjärde målet var ett typexempel på hur Marcus på egen hand skapar målchanser. Han kämpade till sig bollen i ett utsiktslöst läge ute vid sidlinjen, kom med fart efter kanten och slog en perfekt passning mellan målvakt och backlinje till Ibo, som väl i princip bara hade att sätta foten till för att det skulle bli 4-0. Men det gäller ju att vara där också. Ibo gjorde sedan mer eller mindre på egen hand 5-1 efter att ha fått en passning omringad av BP-försvarare vid straffområdeslinje. På något underligt sätt krånglade han sig fri och hann både sikta och skjuta förbi en chanslös BP-målvakt.

Den starka centrallinjen har sedan kompletterats med bra spelare på övriga positioner. Speciellt backlinjen med Oscar Sandberg till höger (från ÖSKs regionala lag) och Martin Trinh till vänster (00:a från Sturehov) skötte sig alldeles ypperligt. Viktor Walldén låg bakom samtliga ÖSKs tre mål igår.

U19 – näst bäst i Sverige.
Om man av naturliga skäl var väldigt glada hos U17 var minerna inte lika positiva hos U19. Ett rätt oturlig ledningsmål för Hammarby och en resultatlös slutforcering bidrog säkert till att man för stunden glömde bort sin egen prestation. I ligacupen spelar lag från landets bästa ungdomsakademier. 52 lag startade tävlingen och ÖSKarna slutade 2:a, knappt om än inte orättvis besegrade av Hammarby. Förra året gick 97:orna till semifinal i ligacupens U17-klass med förlorade den matchen med 5-2. I år slog man ut Elfsborg i semifinalen och var nära att tvinga fram ett straffavgörande i finalen. Riktigt bra, även om silvermedaljerna vid prisutdelningen nog kändes väldigt lätta.

Plus för insatserna i U19-finalen till det superstabila mittbackparet Oskar Ålgars och Carl Ekstrand Hamrén, till den outtröttlige Mikael Loön på mittfältet och till frejdige högerbacken Michel Yanez Hernandez. Micha som är under omskolning från mittback till ytterback går från klarhet till klarhet. Anfallsduon Felix Möller och Jonathan Lundberg tillhörde väl dem som tidvis såg lite slitna ut. Utöver den tuffa matchningen deltog de ju även på SvFF:s breddelitläger från måndag till torsdag under finalveckan.


Matchfakta U17.
Brommapojkarna: U17 silvermedaljörer i Ligacupen
Tipselit: Örebro vann U17 välförtjänt!

16. 1-0 Almin Masic
32. 2-0 (Marcus Karlsson)
48. 3-0 Almin Masic
52. 4-0 Ebrima Jaiteh (Marcus Karlsson)
57. 4-1 Joel Asoro
62. 5-1 Ebrima Jaiteh
72. Utv. Michel Rosencrantz Montero (BP)
76. 5-2 Badawi Mohamed

Laguppställning: Harald Detlofsson – Martin Trinh, Alex Hahne (k), Gabriel Fernsten, Oscar Sandberg – Viktor Walldén (ht), Viktor Franssila (61), Kevin Johansson (73), Almin Masic – Marcus Karlsson (57), Ebrima Jaiteh
Ersättare: Adam Nilsson (mv), Albin Zidaric (in ht, ut 71), Adam Leijon (57), Jonathan Aronsson (61), Adem Greku (71), Oliver Kåhed (73), Lukas Hjort


Matchfakta U19.
ÖSK: Förlust mot Bajen i finalen
Hammarby: Wasserman: Stort fotbollskunnande i U19-gruppen
Tipselit: Hammarby tog hem tungviktsklassen

19. 0-1 Cesar Weilid
21. 1-1 Felix Möller (Hampus Lind)
53. 1-2 Sebastian Hjerpebo
68. Utv. Viktor Garcia (Hammarby)

Laguppställning: Karl Westdahl – Michel Yanez Hernandez, Oskar Ålgars (k), Carl Ekstrand Hamrén, Andreas Klingström (61) – Hampus Lind (61), Mikael Loön, Mirza Turan (61), Lukman Murad (72) – Jonathan Lundberg, Felix Möller
Ersättare: Harald Detlofsson (mv), Henning Nordvall (61), Albin Ödberg(61), Carl Jägerhill (61), William Gunnarsson (72) och Tim Bergström

1 kommentar – kommentera

Mats Jernberg

Jag är stolt över ÖSK satsning på ungdomar. Nu har man nästan (U21 återstår) återhämtat det man förlorade under Sixtens tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.