Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ligacupen: Dubbla finaler för ÖSK

Både ÖSK U17 och U19 tog sig till söndagens finaler i Ligacupen. Men de gjorde det på helt olika sätt.

I en spelmässigt jämn första halvlek var det ÖSKs U17-lag som gjorde målen. Halmstad saknade inte chanser, bland annat nickade Almin Masic bort en boll på mållinjen. Halvtidsledningen med 2-0 kändes väl inte helt välförtjänt eller i alla fall något mål för stort. Men när sedan Alex Hahne nickade in en friskpark från Almin Masic några minuter in i andra halvlek såg det ändå ut att kunna bli bli en rätt säker väg till finalen, trots allt. Men så blev det inte alls.

HBK gav aldrig upp utan jobbade sig successivt in i matchen. Hemmalaget hade tidvis riktigt svårt att hävda sig mot fysiskt överlägsna motståndare. ÖSK-målvakten Gustaf Franck gjorde en mycket stark insats i målet och räddade sitt lag vid flera tillfällen. I mittförsvaret hade ÖSKs lagkapten Alex Hahne, utmärkt assisterad av Gabriel Fernsten, en hård kamp med Halmstads kraftfulla anfallare. En kamp i vilken Alex stod som segrare, även om det kostade ett gult kort. Två snabba HBK-mål när det var ungefär en kvart kvar att spela gav sedan matchavslutningen väldigt mycket nerv. Det blev en målchans i princip varje anfall – åt båda hållen. HBK som gått ned på en trebacklinje tryckte på ordentligt, medan ÖSKs anfallare som fick större ytor att operera på missade några riktigt bra chanser att slutgiltigt avgöra matchen. (Även Halmstad hade en riktigt duktig målvakt).

ÖSKs matchcoach Bernhard Nilsson var efter matchen mycket glad och nöjd över lagets insats. Alla skötte sig jättebra, tyckte han och de gjorde de ju också. Bloggen vill dock ändå nämna Gustaf Franck i målet vars räddningar helt klart blev matchavgörande. Alex Hahne var en jätte i försvaret och hade bra kontroll på HBKs anfallare. Viktor Walldén, vars framspelningar öppnade för båda ÖSK-målen i den första halvlek och som tvingade fram den frispark som föregick det tredje målet, hade bitvis lekstuga med Halmstads vänsterförsvar.

ÖSK: U17 är klara för final i Ligacupen

Matchfakta:
23. 1-0 Marcus Karlsson (Viktor Walldén)
25. 2-0 Ebrima Jaithe (Viktor Walldén)
48. 3-0 Alex Hahne (Almin Masic, frispark)
73. 3-1
77. 3-2

Laguppställning: Gustaf Franck – Martin Trinh, Alex Hahne (k), Gabriel Fernsten, Oscar Sandberg – Viktor Walldén, Oliver Kåhed (80), Kevin Johansson, Almin Masic – Ebrima Jaiteh (80), Marcus Karlsson
Ersättare: Adam Nilsson (mv), Jonathan Aronsson (80), Albin Zidaric (80), Adem Greku, Adam Leijon, Hampus Lundgren och Lukas Hjort


För det äldre U19-laget blev det en helt annan matchbild. Elfsborg dominerade inledningsvis matchbilden totalt. Första målet kom redan efter 13 minuter (inspel från kanten och direktskott i trakten av krysset) och frågan var hur många mål ytterligare de skulle hinna göra innan halvtidspausen. Rätt överraskande blev svaret på den frågan ”inga”. Även om de fortfarande kontrollerade spelet som mestadels utspelade sig på ÖSKs planhalva kom Elfsborg egentligen inte till några vassa målchanser. ÖSK täppte till bra centralt, men skapade i princip ingenting framåt.

Andra halvlek började som den första slutade. Elfsborg dominerade spelmässigt utan att skapa så mycket och ÖSK försvarade sig bra utan att skapa några målchanser alls. Efterhand som halvleken gick tog dock ÖSK över mer och mer av spelet och det var nästan rättvist då Lukman Murad kvitterade med en knapp kvart kvar att spela. Lukman fick ett framspelning från Albin Ödberg, kunde ta sig förbi några motståndare och in i straffområdet. Ett lågt skott senare är det plötsligt match igen (om uttrycket tillåts). Efter kvitteringen försökte Elfsborg sätta lite fart på sitt anfallsspel igen, men lyckades inget vidare med det. Det var i stället ÖSK som hade de bästa chanserna att avgöra på ordinarie matchtid utan att dock få till det.

Semifinalen fick alltså avgöras genom straffsparksläggning. När ÖSKs Michel Yanez missade den andra straffen (ja, eller snarare så var det Elfsborgs målvakt som räddade) såg det inte så ljust ut. Elfsborgs fjärde straff blev dock riktigt svag och slogs långt utanför mål. När de sedan missade även den femte (slogs högt över) innebar det att ÖSK blivit finalklara. På sätt och vis en revansch för 5-2 nederlaget i ligacupsemifinalen förra året i klass U17. Många av spelarna i både ÖSK och Elfsborg spelade ju den matchen också.

Björn Cervin var (av naturliga skäl) mest nöjd med hur de defensiva lagkomponenterna fungerat under matchen. En stabil backlinje och hårt arbetande centrala mittfältare höll oss kvar i matchen, tyckte han. Anfallsmässigt hamnar plussen hos främst Jonathan Lundberg och Felix Möller.

ÖSK: U19 klara för final i ligacupen
IF Elfsborg: Elfsborg föll i semin av ligacupen

Matchfakta:
13. 1-0
78. 1-1 Lukman Murad (Albin Ödberg)

Straffläggning:
1-0 Jonathan Lundberg (ena hörnet, målvakten hinner inte ner)
1-1
1-1 Michel Yanez (målvakten räddade, lite för nära och lite för löst)
1-2
2-2 Lukman Murad (målvakten har handen på bollen man kan inte hålla den)
3-2
3-3 Henning Nordvall (under målvakten)
3-3 Utanför målet
4-3 Albin Ödberg (lurar målvakten ordentligt)
4-3 Elfsborgs lagkapten slår den högt över mål

Laguppställning: Karl Westdahl – Michel Yanez, Oskar Ålgars (k), Carl Ekstrand Hamrén, Andreas Klingström (72) – William Gunnarsson (64), Mikael Loön, Albin Ödberg, Lukman Murad – Jonathan Lundberg (ut 82, in 91), Felix Möller (91)
Ersättare:
Harald Detlofsson (mv), Hampus Lind (64), Henning Nordvall (72), Carl Jägerhill (82), Adem Greku och Tim Bergström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.