Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Gråtrist mot Gefle

ÖSK mötte igår kväll Gefle i årets andra U21-match. Tyvärr blev det en rätt händelsefattig tillställning där inget av lagen förmådde att oroa sina motståndare speciellt ofta. Gefle har lagt upp en video på sin hemsida med matchens ”höjdpunkter” och den säger väl en hel del om den påvra fotboll som de båda lagen åstadkom.

Gefle IF: U21: Örebro SK – Gefle IF

Efter 90 minuter stod Gefle som segrare med siffrorna 2-0. Ett smickrande resultat för gästrikarna – mer logiskt hade nog 0-0 varit. Matchens första mål kom redan efter 10 minuter på straff efter det att Ayanda Nkili försökt stoppa ett inlägg med armen. Helt onödigt men det var väl en reflex från hans sida. Mål blev det hur som helst när Gelfes Dardan Mustafi slog bollen lågt invid ena stolpen. ÖSKs målvakt Gustav Franck gick åt rätt håll men hann inte ner för att kunna stoppa den välslagna straffen.

Matchens andra mål kom efter knappa 70 minuter. Återigen är det Dardan Mustafi, en spelare som ÖSKarna hade en hel del besvär med, som håller sig framme. På något sätt tar han sig fram mellan ÖSks två mittbackar och trots ett modigt räddningsförsök från Francks sida hinner han få en fot på bollen och rulla in den i mål.

Nu var det väl inte baklängesmålen i sig som var ÖSKs problem i den här matchen utan att man själva skapade väldigt lite. Axel Kjäll tyckte efter matchen, att det blev lite väl mycket handbollskaraktär över ÖSKs anfall. Samuel Mensah på det centrala mittfältet var väldigt duktig på att göra sig spelbar, de flesta anfall passerade genom honom, men det saknades genombrottsförmåga mot ett motståndarförvar som var välorganiserat och samlat. Defensivt och som bollvinnare tyckte jag att Mensah fungerade riktigt bra, men som bollfördelande (och stillastående) spelfördelare gick det sämre för honom.

Det största intresset för ÖSKs del i den här matchen var nog inte resultatet utan hur provspelande James Alabi skulle klara av sina uppgifter. Inte något vidare, tyckte Bloggens utsände. Visserligen var förutsättningarna givetvis rätt besvärliga. Han spelade med ett nytt inte helt samspelt lag, han kände inte sina lagkamrater och de kände inte till honom och hans egenskaper. Dessutom var nog underlaget helt nytt för hans del. Men ändå. Han fungerade rätt bra som targetspelare, medan det fanns brister i hans försök till genombrott. Bollar mot kroppen behandlade han lika säkert som Mirza Jelecak, men när bollarna sedan kom ner på marken blev det svårare. Hans bollkontroll var inte tillräckligt bra för att han skulle kunna skarva den vidare men en eller högst två bolltouchar utan det blev en hel del snirklande innan han fick iväg bollen till nästa adress. Det tog för lång tid helt enkelt och bollkontrollen verkar inte tillräckligt bra för att han skall kunna hota ett allsvenskt försvar på ett meningsfullt sätt.

Axel Kjäll var rätt besviken efter matchen och tyckte att laget inte spelade som de borde ha gjort. För långsamt, omständligt och inte de bollar bakom Gefles backlinje som man ville se för att kunna testa Alabi som avslutare. Positivt tyckte han att det var att för första gången se Gustav Franck i ett ÖSK-mål och han tyckte även att Almin Masic som är på väg tillbaka efter en skada gjorde ett piggt inhopp. Trion Loön, Masic och Lind spelade bara 30 minuter var, men det var inte för att de var dåliga eller blev skadade, utan för att man ville spara dem inför ligacupsmatchen i kväll.

Jag tyckte för egen del att även vänsterkanten med Christoffer Wiktorsson och Sebastian Ring fungerade rätt bra. Ring är ju precis som sin storebror bollsäker och smålurig och Wiktorsson är egentligen lite för bra för att förekomma i de här sammanhangen. Att ÖSK väljer att låta honom spela vänsterback snarare än mittback i den här matcherna beror, berättade Axel vid ett tidigare tillfälle, på att man tycker att han får en bättre genomkörare med avseende på matchempo etc. som vänsterback än vad han får i den mer statiska positionen som mittback.

Bloggen tror alltså, att Alabi gör sin sista träning med ÖSK idag. ÖSK koncentrerar sig under resten av veckan på Elfsborgsmatchen och får sedan ta sig an problemet med en ersättare för Kamara efter den matchen. Jag såg för övrigt den senare på läktaren i går. Han haltade rätt ordentligt på ena benet och verkar vara långt från en come-back.

ÖSK: Förlust med 2-0 mot Gefle
Gefle IF: Mustafa sänkte Örebro SK
NA: Provspelaren mållös i U21-mötet

Matchfakta:
10. 0-1 Dardan Mustafa (straff)
68. 0-2 Dardan Mustafa (genombrott)

Laguppställning: Gustav Franck – Hugo Eriksson (82), Ayanda Nkili (ht), Carl Ekstrand Hamrén, Christoffer Wiktorsson (k) – Mikael Loön (31), Anton Westerlund, Samuel Mensah, Sebastian Ring – Christer Lipovac, James Alabi
Avbytare: Karl Westdahl (mv), Almin Masic (in 31, ut 58), Erik Brandt (ht), Hampus Lindén (58), Jonathan Lundberg (82), Felix Möller och Michel Yanez

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.