Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Målrik förlust i Solna

Hampus Lind firade återkomsten till ÖSK efter en ettårig Laxå-exeil genom att göra två mål på AIK och dessutom tvinga fram det tredje.,

Hampus Lind firade återkomsten till ÖSK efter en ettårig Laxå-exil genom att göra två mål på AIK och dessutom tvinga fram det tredje.

U21-matchen mot AIK som spelades idag på eftermiddagen återspeglade väl på sätt och vis varför dessa matcher inte alltid blir så lyckade. Medan AIK kom med ett lag som i princip enbart bestod av spelare från deras A-trupp hade ÖSK valt att behålla motsvarande spelare på hemmaplan och skickade i stället en orutinerad trupp till Skytteholms IP. Av ÖSKs spelare var det bara Christer Lipovac som prövat på spel i allsvenskan och inte ens han har speciellt många sådana minuter på sitt CV.

Om jag såg (och gissade) rätt startade ÖSK med följande lag: Douglas Bjäresten – Michel Yanez, Erik Brandt, Carl Ekstrand Hamrén, Hugo Eriksson – Hampus Lind, Anton Westerlund (k), Mikael Loön, Sebastian Ring – Christer Lipovac, Jonathan Lundberg.
Avbytare: Gustaf Frank (mv), Marcus Karlsson, Alex Hahne och Tim Bergström

Såvitt jag kunde se gjorde ÖSK inga byten i matchen. Men AIKs web-TV sändning fungerade inte under de sista 10 minuterna så det är möjligt att man bytte in några friska ben mot slutet av matchen. Rätt snabbt blev det uppenbart att AIKs Niclas Eliasson blev en lite väl tuff uppgift för ÖSKs orutinerade högerback Michel Yanez. Axel Kjäll lät då Hugo Eriksson ta den platsen, Sebastian Ring drogs tillbaka som vänsterback, Hampus Lind flyttade över som vänsterbräddare och Michel tog motsvarande mittfältsplats till höger. På så sätt fick man en stabilare försvarsuppställning med två vana ytterbackar.

AIK rivstartade matchen med ett mål redan efter 3 minuter och ett andramål efter 9 minuter.  3-0 blev det efter en halvtimme och 4-0 några minuter före halvlekens slut. Gemensamt för samtliga baklängesmål i första halvlek var att ÖSK hade haft svårt att rensa bollarna från det egna straffområdet. Det första målet tillkom efter en trång situation någon meter framför mål. De följande två kom direkt efter hörna. ÖSK skapade däremot i princip ingenting under den första halvleken. Ett hårt långskott av Jonathan Lundberg är det enda jag kommer ihåg, men det skottet gick rakt i famnen på Kyriakos Stamatopoulos i AIK-målet.

Andra halvleken blev sedan betydligt bättre sedd med ÖSK-ögon. Gästerna täppte till på mittfältet genom att dra tillbaka Christer Lipovac från hans anfallsposition, så att man fick ett tätare femmannamittfält. Dessutom tyckte jag, att ÖSKarna uppträdde betydligt tuffare och pressade AIKarna på ett effektivare sätt under andra halvlek. En del av respekten hade väl försvunnit. Redan i inledningen av halvleken blev det 4-1 efter det att ett skott av Hampus Lind ”tvingat fram” ett självmål av en AIK-back. AIK gjorde sedan två mål till kring den 70:e matchminuten innan ÖSK avslutade med ytterligare två. Ett mönsteranfall i den 78:e minuten gav ÖSK deras andra mål. Hugo Eriksson kommer upp längs högerkanten och slår in bollen mellan målvakt och backlinje. Vid bortre dyker den evighetslöpande Hampus Lind upp och kan skyffla in bollen i ett öppet mål. Några minuter senare gör ÖSK sitt tredje mål. Vid det här laget hade web-TV sändningen börjat krångla, men jag tyckte att det var Christer Lipovac (Hampus igen, tydligen), som kom igenom centralt.

Även om det blev en förlust kunde ÖSKs unga trupp resa hem en erfarenhet rikare. De fick känna på vad som krävs för att kunna hävda sig i en allsvensk miljö och dessutom i andra halvlek se, att när man gör saker på rätt sätt så är gapet kanske ändå inte så stort. Om AIK fick ut något av matchen förutom de tre poängen i U21-tabellen är mer tveksamt.

Tillägg: Medan jag skrev detta så hann ÖSK lägga ut en del uppgifter om matchen. Det tredje målet gjordes visst också av Hampus Lind. Marcus Karlsson bytte sedan av Hampus efter 87 minuter.

ÖSK: Förlust mot ett meriterat AIK
AIK: Enkel seger för U21-laget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.