Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Futsal-DM: Lång matchs väg till semifinal

Futsal-DM har i år bjudit på en hel del överraskningar. Bland annat slog ett uppstickarlag från Garphyttan ut fjolårsfinalisterna från IFK Kumla i damernas första kvartsfinal. Att Garphyttan, som kvalade in till slutspelet via en förstaplats i div 2, var så bra kom nog som en överraskning för de flesta.

Nästan lika överraskade blev nog ÖSK Söder Dam, som mötte hårt motstånd från IK Sturehov, vilka vunnit den andra div 2-gruppen. Efter lite ömsesidigt trevande under de första fem minuterna var det Sturehov som fick bäst grepp om matchförloppet och kunde skapa några riktigt bra chanser. Dessa förvaltades dock mindre bra (alltså vid sidan av målet). Söder fick lite bättre kontroll mot slutet av första halvlek utan att förmå skapa några direkt heta målchanser. Att det i halvtid stod 0-0 vittnar rättvisande om att det på det hela taget hade varit en chansfattig första halvlek.

I andra halvlek tog Söder för sig på ett bättre sätt och redan efter två minuter kom en belöning i form av ett mål av Sabina Håkansson. Sabina fick en boll på foten en halv meter framför mål, vände upp och slog in den bredvid målvakten. Två minuter senare kvitterade dock Sturehov lite oväntat (och onödigt). En lös frispark från typ halva plan lyras in mot Söders mål där den får en touch på vägen mot nätmaskorna.

Resten av perioden domineras sedan av Söder som dock inte lyckas få in ett matchavgörande andra mål. Sturehov fick vid det här laget nästan uteslutande inrikta sig på att försvara mål och målvakt.

Oavgjort vid full tid innebar förlängning tills dess något av lagen gjort mål. Båda hade dessutom med sig tre utdömda frisparkar in i förlängningen. Vid en fjärde omvandlas bestraffningen till en sk. långstraff. Det är inte så lätt att göra mål på dessa heller, men ändå.

Efter en 5-6 minuters spel in i förlängningen började Sturehov dra på sig rätt onödiga avblåsningar. Förmodligen var det tröttheten som gjorde sig gällande för på några korta minuter fick Söder inte mindre än 4 stycken långstraffar. De tre första missades, men när Emma Tivemo fick ta hand om den fjärde straffen var Sturehovs duktiga målvakt chanslös. Emma dunkade in straffen obarmhärtigt och halvhögt och säkrade därmed sitt lags avancemang till semifinalen mot Garphyttan på tisdag förmiddag.

ÖSK Söder kom till spel med tre hela utefemmor av vilka en (så när som på Sabina Forsberg) fick se hela matchen från bänkplats. Allteftersom matchen gick förlitade sig coach Collgård alltmer på sina lite äldre spelare och det var nog det som gjorde att initiativet successivt gled över till ÖSK Söder. Frida Bremer var Söders bästa spelare i första halvlek, men mattades efterhand. I stället var det Silvia Erkisi och Lisa Sundell som tog tag i taktpinnen och drev på sitt lag. Cassandra Söder i mål skall även hon ha beröm för en stabil och säker insats.

Matchfakta (2*12 effektiva minuter):
14. 1-0 Sabina Håkansson
16. 1-1 Malin Johansson
34. 2-1 Emma Tivemo (långstraff)

Matchtrupp: Cassandra Söder, Klara Thorsén, Lova Händel, Sabina Håkansson, Sara Sandberg, Lisa Sundell, Silvia Erkisi, Frida Bremer, Emma Tivemo, Sabina Forsberg, Hanna Holmgren Karlsson, Anna Meijer och Amanda Nordenby.

ÖSK Söder Dam: Vidare i DM…

2 kommentarer – kommentera

Anonym

”En lös frispark från halva plan”?
Borde inte målvakten tagit den då om den var lös?

Ficedula hypoleuca

Nja, den ändrade ju riktning efter touchen. Det är sådant som händer i futsal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.