Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Möller och Turan till breddelitläger

Felix Möller

Felix Möller

Slutet av november och början av december är traditionellt en tid för Bosö-sammandragningar för åldersklasserna 15, 16 och 17.  Idag lade SvFF ut de 66 namnen på spelare som kallats till 17-åringarnas samling mellan den 4 och 7 december. Två ÖSKare, Felix Möller och Mirza Turan finns med bland de uttagna tillsammans med bland annat ÖSKs föredetting Alex Berger som numera representerar IFK Norrköping. Inga andra spelare från örebrodistriktet är uttagna.

I brist på annat att göra har Bloggen ”roat sig med” att titta lite närmare på fördelningen av de uttagna.

Det sägs ofta, att ungdomar som är födda tidigt på året har en fördel i dessa sammanhang. Studerar man åldersfördelningen bland de uttagna ser man att 45 stycken är födda under det första halvåret, men bara 21 under det andra. Fördelat per kvartal blir siffrorna Q1 25, Q2 20, Q3 12 och Q4 9. En klar övervikt för spelare födda relativt tidigt på året med andra ord. Vilket väl om inte annat föranleder ett hedersomnämnande till Mirza Turan som är yngst av alla uttagna, född som han är i mitten av december.

En annan intressant fråga är från vilka klubbar dessa ungdomar kommer. AIK (7) har (av någon anledning) flest uttagna spelare. Djurgården och Elfsborg har fem uttagna och Häcken och Kalmar fyra. Väldigt slående blir statistiken då man fördelar spelarna på resp. klubbs serietillhörighet. Hela 50 spelare av de 66 uttagna kommer från allsvenska klubbar, elva kommer från superettan och bara fem från klubbar längre ner i seriesystemet.

Det är väl så, antar jag, att för 17-årsgruppen har förbundskapten och medhjälpare förlorat överblicken över hela åldersgruppen. För 15-åringarna har man i alla fall elitlägret i Halland att gå på, 16-åringarna spelar distriktscupen, men för 17-åringarna återstår det egentligen bara pojkallsvenskan när de vill hålla ett öga på talangerna.” Det här är väl en anledning till att ingen av de duktiga ungdomarna i klubbar som till exempel Karlslund och Forward finns med så ofta i de här uttagningarna.

SvFF: Decemberläger för P17

Mirza Turan

Mirza Turan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.