Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Wifi till Svensk Elitfotbollsarenor

Idag har man kunnat läsa, att föreningen Svensk Elitfotboll lägger en beställning hos Telia med flera om installation och drift av Wifi-system på samtliga arenor som utnyttjas av lagen i Allsvenskan och Superettan.

Det rör sig om ett sjuårigt ramavtal, som innebär att tio arenor kommer att installera systemet innan slutet av 2015 och de resterande 22 arenorna skall vara klara senast år 2017. Den första installationen kommer att sek på Swedbank Stadion i Malmö. Det totala ordervärdet på affären sägs vara mellan 130-150 miljoner kronor. (Initialt skriver Telia förhoppningsfullt i sitt pressmeddelande).

Tanken är av allt att döma att man i fortsättningen skall sitta och titta på sin telefon i stället för direkt på matchen. Det kan ju i och för sig vara bra om man fått en dålig plats med skymd sikt. Jag har dock en känsla av att direktupplevelsen i de flesta fall övertrumfar den digitala.

Jag undrar för övrigt om man tänkt sig att tillhandahålla denna internetuppkoppling gratis för publiken eller om man tänkt sig att kunna ta ut någon slags ersättning för servicen.  Installationen kommer ju trots allt att kosta en del. Närmare 700 tkr per arena och år om man slår ut ordersumman jämnt över 32 arenor och 7 år. Nu blir det väl så att installations- och driftskostnaderna kommer att variera en hel del beroende på hur stor den publik är som skall betjänas.

Bloggen är inte helt övertygad om att det rör sig om klokt satsade pengar.

Telia: Telia levererar framtidens arenateknik till Allsvenskan och Superettan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.