Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Seger mot BP

ÖSK hade gjort om årets sista U21-match till testmatch, där sex av startelvans elva spelare kom från andra klubbar än ÖSK. A-truppen bidrog den här gången med en stark mittfältstrio – vilket är bra att ha i den här typen av matcher. Dessutom deltog några spelare från U19-truppen och mot slutet även Felix Möller från U17.

Provspelarna.
Lite vågat kanske att ställa en 98:a i målet i en U21-match kan man tycka. Men Douglas Bjäresten från AFK Linköping skötte sig riktigt bra. Den här typen av motstånd är ju inte vad en sextonåring i normala fall ställs inför. Den unge östgöten visade inga som helst tecken på nervositet utan spelade matchen igenom med stort självförtroende. Dessutom fick han mot slutet av matchen möjlighet att göra något riktigt svettiga räddningar. Om ÖSK kan locka över honom från Linköping är det inte så mycket att fundera över, tycker jag. Nu är ju spelare i den åldern i allmänhet inte så ”lättrörliga”. Det finns ett antal praktiska detaljer som måste ordnas som boende, skola etc. På det hela taget är det väl troligare att han hamnar i IFK Norrköping eller hos Åtvidaberg.

Matchens andra 98:a, Junior wa Kamana från Ludvika FK, började som högerbräddare i första halvlek och gjorde inte så värst mycket väsen av sig. I andra halvlek flyttades han upp som anfallare – en plats han verkade trivas bättre på. Eller så var det så, att vid det laget hade den värsta nervositeten lagt sig. Framspelningar till Adam Molins båda mål blev till slut ett riktigt bra facit från andra halvlek för hans del. Som spelartyp betraktat, tyckte jag att han påminde en hel del om James Frempong i den åldern.

David Hasler (-96) från Syrianska Kerburan spelade vänsterback i första halvlek och som vänsterbräddare i andra. Bra offensivt men jag tyckte att han släppte fram sina motståndare lite väl enkelt vid några tillfällen. Axel Kjäll verkade rätt nöjd med honom efter matchen, så det var kanske något jag missade. Jag tycker dock inte att det finns någon anledning att ta hit honom för ett år med U19.

Adam Molin (-96) bor redan i Örebro och har i år etablerat sig på allvar i Karlslund, där han nyligen valdes till årets spelare. Adam spelade första halvlek i anfallet och fick väl inte så mycket uträttat. I andra då han och Junior wa Kamana bytt plats gick det bättre (för båda två). Adam gjorde två riktigt fina mål, båda gånger framspelad av Kamana.

Matchens första mål gjordes av mittbacken William Olausson (-90), som klockrent nickade in en hörna från Mohammed Saeid i början av den andra halvleken. Senare höll han på att nicka in ytterligare en hörna. Kanske något av en specialitet, även om han hos Piteå främst utmärkt sig som säker straffskytt. Defensivt tyckte jag inte att mittbackarna hade så mycket att göra att det gick att utvärdera deras defensiva kvaliteter. Han såg dock rejäl och stabil ut.

Frågan är dock hur långt det skulle räcka mot etablerade allsvenska anfallare. Den här matchen gav inget svar på den frågan. Om ÖSK är intresserade får de nog lov att ta hit honom och låta honom träna med A-truppen en tid. Olausson har redan passerat talangåldern, så här gäller frågan om han snabbt kan lyfta sig till allsvensk nivå eller ej. Dessutom är givetvis vad som händer med årets alla mittbackar en fråga som måste besvaras innan man eventuellt börjar fundera på Olausson.

Anfallaren Ibrahim Alushaj (-85) från Motala AIF är väl egentligen lite väl gammal för att förekomma i sådana här sammanhang med tanke på att han inte kommit längre än till div 1. I Motala har han dock gjort det fantastiskt bra med 21 mål (inga straffar) och 11 assist på 20 spelade matcher. Det är ju fantastiskt bra av en div 1-spelare – den typen av prestation ser man normalt bara i lägre serier när någon överkvalificerad spelare dyker upp. Jag tyckte att han gjorde bra ifrån sig – speciellt i första halvlek. Han rörde sig väldigt smidigt, var vän med bollen och inte rädd för det fysiska spelet. Dessutom tog han några bra avslut från distans. Men åldern gör nog att han inte är aktuell för ÖSKs del. Däremot skulle han säkert kunna ta steget upp till Superettan och göra bra ifrån sig där.

ÖSKarna i matchen gjorde ungefär vad som kunde förväntas av dem. Med ett starkt mittfält fick hammalaget ett bra grepp om matchen. Samuel Mensah, som spelade innermittfält i första och som högerback i andra halvlek, såg väldigt spelsugen ut och verkade ha lämnat sommarens skadebekymmer bakom sig.

Matchfakta:
48. 1-0 William Olausson (Mohammed Saeid, hörna)
69. 2-0 Adam Molin (Junior Kamana)
73. 3-0 Adam Molin (Junior Kamana)

Startelva: Douglas Bjäresten – Anton Westerlund (ht), William Olausson, Carl Ekstrand Hamrén, David Hasler – Junior Kamana, Sam Mensah (62), Boris Lumbana (k, 79), Mohammed Saeid – Ibrahim Alushaj, Adam Molin (79)
Ersättare: Marcus Elmersson (mv), Sebastian Ring (ht), Hugo Eriksson (62), Felix Möller (79), Christer Lipovac (79)

Brommapojkarna hade sex spelare från A-truppen med i sin startelvan. Serge-Junior Martinsson Ngouali (26 allsvenska matcher i år), Pontus Åsbrink (20) och Viktor Söderström (13) var väl de mest namnkunniga. Dessutom ingick fyra spelare från U19 samt den provspelande 97:an Jamaal Raage från Västerås SK.

ÖSK: Axel Kjäll om U21-matchen och provspelarna (video)
Brommapojkarna: Förlust för U21 i årets sista match
NA: Provspelaren dubbel målskytt
NA: Se alla ÖSK:s provspelare (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.