Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Ett mål betyder så mycket

ÖSK Söder stod upp bra mot IFK Kalmar i dagens kvalmatch på GPP IP.

ÖSK Söder stod upp bra mot IFK Kalmar i dagens kvalmatch på GPP IP.


Efter den något besvärande 0-8 förlusten mot IFK Kalmar förra helgen i kvalomgång 1 var det idag dags för ÖSK Söder att visa, om man lärt sig något i Kalmar. Jodå, en hel del skulle det visa sig. Lag och tränare hade tagit med sig en hel del hem, förutom den försmädliga målskillnaden. Hemma på GPP IP är söderdamerna obesegrade även efter dagens kvalmatch.

Niclas Collgård stuvade om en hel del i sitt lag jämfört med den första kalmarmatchen och hur det sett ut under säsongen. Sabina Håkansson fick ta en nyskapad roll som balansspelare framför fyrbackslinjen, där Freja Olfosson ersatte den knäskadade Camilla Erkisi. Joline Jakobsson tog Frejas plats på det inre mittfältet – Jolines första match från start efter det att hon gått skadad under större delen av hösten. Omgrupperingen innebar dock att det bara blev en spelare över för anfallet – Emma Tivemo fick ta hand om den lite otacksamma uppgiften i den första halvleken och Sara Sandberg i den andra.

De taktiska omdispositionerna, hemmaplanen (?) och den starka gruppen visade sig också ge önskat resultat. Av Kalmars överlägsenhet från den första matchen syntes inte ett spår. ÖSK Söder matchade sina motståndare steg för steg, boll för boll. Den första halvleken var jämn med få målchanser för något av lagen. Söder fick se en nick på hörna nickas bort på mållinjen. Kalmar hade några chanser som Ida Lindell i Söders mål tog hand om på ett förtjänstfullt sett.

Andra halvleken gick sedan rätt klart i ÖSK Söders favör. Hanna Åbom som haft stora problem med ett hårt checkande kalmarförsvar i första halvlek rev upp stora hål i deras vänsterförsvar i den andra. Flera av hennes inspel hade – som det brukar heta – förtjänat ett bättre öde. Hade fotboll varit en bedömningssport borde Söder vid det här laget ha lett klart på poäng.

Men nu är ju fotboll inte det utan det är bara målen som räknas. Därför var det inte så muntert när Kalmars speciella målskytt Linnea Johansson trots Söders övertag kunde komma loss på vänsterkanten och pricka in ett ledningsmål med bara 10 minuter kvar av speltiden. Söder vek dock inte ner sig trots bakslaget utan fortsatte sitt positiva spel. En boll från Sandra Johansson rensades av kalmarförsvaret, men inte bättre än att den hamnade framför fötterna på Hanna Åbom. Hanna såg (antar jag) att Kalmars målvakt kommit lite väl långt ut och hennes skott bågar sig över målvakten och in i mål. Snyggt och behärskat, även om det inte var någon genomtänkt anfallskombination som ledde fram till situationen. (Men det är det ju strängt taget rätt sällan).

Målet hade givetvis ingen betydelse för utgången av kvalspelet. Men det visade för Söders unga trupp att de kan hålla jämnt med ett så pass bra lag som IFK Kalmar ändå är – både spel- och målmässigt. Eventuella minnen från den hemska förlusten i Kalmar kan nu sorteras bort. I stället kommer minnet av en väl genomförd match mot ett riktigt bra lag att vara vad som spelarna kommer ihåg av den här säsongen – och så seriesegern förstås. Dessutom är ju laget fortfarande obesegrade hemma på Grönpepparparkens IP – vilket säkert känns bra på alla sätt. Tjejerna vet nu vad som krävs för att kunna vara med och på allvar utmana om en plats i Elitettan. Något som säkert är väldigt bra att ha med sig under vinter- och försäsongsträning.

Bra idag var givetvis först och främst alla. Men jag fastnade ändå för Sabina Håkanssons spel som balansspelare, det superstabila mittbacksparet Lisa Sundell och Stina Gävbo samt målskytten Hanna Åbom. Men som sagt – bra kämpat av alla i laget.

Matchfakta:
81. 0-1 Linnéa Johansson
88. 1-1 Hanna Åbom

Laguppställning: Ida Lindell – Freja Olofsson, Lisa Sundell, Stina Gävbo, Sandra Johansson – Sabina Håkansson – Sara Sandberg, Joline Jakobsson, Sejde Abrahamsson, Hanna Åbom (k) – Emma Tivemo
Ersättare: Cassandra Söder (mv), Amanda Nordenby, Silvia Erkisi, Hanna Holmgren Karlsson, Maya Pettersson, Anna Meijer och Klara Thorsén

NA: ÖSK Söder visade moral
IFK Kalmar: Oavgjort i Örebro – IFK Kalmar är klart för spel i Elitettan
24Kalmar.se: Walfridsson: “Det blir en intensiv resa hem”
ÖSK Söder Dam: Obesegrade på GPP IP 2014

Grattis till avancemanget IFK Kalmar. Nästa år kan det vara ÖSK Söders tur att jubla.

Grattis till avancemanget IFK Kalmar. Nästa år kan det vara ÖSK Söders tur att jubla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.