Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Vinst i med- och motvind

Ida Lindell höll nollan och Sabina Håkansson (2), Hanna Åbom och Sara Sandberg gjordes ÖSKs mål i seriefinalen mot Väserås BK 30.

Ida Lindell höll nollan och Sabina Håkansson (2), Hanna Åbom och Sara Sandberg gjordes ÖSKs mål i seriefinalen mot Väserås BK 30.

Seriefinal, ettan mot tvåan, mälardalsderby, revanschmöte osv. Det fanns en hel del i potten då ÖSK Söder och Västerås BK 30 möttes på Grönpepparparkens IP.

Det blåste rätt ordentligt på GPP den här eftermiddagen – i planens längdriktning dessutom. Frågan var hur detta skulle påverka match och spel. Mycket, skulle det visa sig. Gästerna från Västerås BK30 vann lotten och valde att starta med vinden i ryggen. Något som förmodligen inte gjorde ÖSKarna väldigt besvikna. De hade nämligen tänkt starta på den sidan även om det var de som vunnit slantsingligen.

Men jag undrar vad Söders tränare Niclas Collgård tänkte efter de första 10 minuterna. BK30 inledde starkt och hemmalaget fick knappt bollen över halva planen – i alla fall inte under organiserade former. Motståndarna satte Ida Lindell i hemmamålet under konstant press. Med skicklighet, mod (vid utrusningarna) och en del tur höll hon dock hemmamålet fritt från påhälsningar. Närmast var väl BK30 med en hård frispark som tog i ribbans underkant. Den efterföljande nicken landade sedan i Idas säkra grepp.

Söder hade gjort en del förändringar i sin laguppställning, vilket kanske bidrog till att det blev lite väl oorganiserat till att börja med. Freja Olofsson spelade första halvlek som högerback, hennes plats på mittfältet tog Sabina Håkansson hand om och i anfallet tog Sara Sandberg plats vid sidan av Emma Tivemo. På sätt och vis ett mer offensivt uppställt lag än vi varit vana vid.

Men det tog en kvart i kraftig motvind innan alla var klara på hur de skulle hantera BK30. Då hade man i alla fall lyft upp spelet 20 – 30 meter och det var inte längre så att varje motståndaranfall avslutades med en målchans eller snudd på. Sista kvarten är det sedan Söder som trots motvinden skapar de bästa chanserna. I den 38 minuten ger Hanna Åbom Söder ledningen. Freja Olofsson som startat försiktigt på den ovana backplatsen fyller på längs högerkanten. Hennes inspel når Hanna centralt i ett rätt fritt läge. Hanna får tid att sikta ordentligt och då blir det i allmänhet mål – så även denna gång. När halvleken spelats klart är det Söder som lite överraskande kan gå till halvtidsvilan med en 1-0 ledning att bygga vidare på.

Inför andra halvlek har Emma Tivemo gjort sitt för dagen. Hon har haft vissa skadekänningar och det var nog därför man nöjde sig med en halvlek för hemmes del. Coach Collgård flyttar upp Sabina Håkansson resp. Freja Olofsson ett snäpp till mera välbekanta positioner på planen. Hanna Holmgren Karlsson tar över den därmed vakanta platsen som högerback.

Med vinden i ryggen i andra halvlek blir det en helt annan matchbild. Redan efter tre minuter kan Sara Sandberg lägga ytterligare en sten på BK30s börda. Ett instick av Sabina mellan mitt- och ytterback gav henne fri lejd mot mål och hon rundade enkelt BK30s målvakt. Ett klassiskt Sara Sandberg-mål skulle man nog kunna säga. Sara imponerade som vanligt med sin löpstyrka och aggressivitet. Inte märktes det att hon missat det mesta av den senaste månaden på grund av sjukdom.

Söder behöll trycket efter Saras mål, medan BK30 inte fick någon ordning alls på sitt spel. Det påminde en hel del om hur det såg ut i första halvlek fast med ombytta roller och en stor skillnad. ÖSK Söder gjorde mål. Två halvlånga skott av Sabina Håkansson utom räckhåll för BK30s rätt korta målvakt. Det första i nätgavelns insida och det andra förrädiskt studsande någon meter före mållinjen. Mycket snygga – båda två. Efter det fjärde målet slår sedan Söder av på takten och låter BK30 spela lite boll också. Dock aldrig så mycket att det känns som att de är nära att kunna göra ett tröstmål.

På det hela taget en mycket väl genomförd match av Söder Dam. Bitvis årets bästa spel, tyckte jag som bara sett hemmamatcherna. Niclas Collgård höll med om det och ansåg efter matchen att speciellt spelet sista kvarten i den första och den första halvtimmen i andra var mycket bra. Att Söder var bra höll även BK30s tränare Andreas Tagesson med om.
– Vi har varit med i toppstriden men i dag hanterade Örebro allting bättre, säger han till vlt.se.

Bra insastser av alla i laget den här dagen, men i den mån extra plus skall delas ut går de till Ida Lindell, det säkra mittbacksparet Lisa Sundell & Stina Gävbo samt de hårt jobbande och evigt offensivlöpande Sara Sandberg och Sabina Håkansson.

Matchfakta:
38. 1-0 Hanna Åbom
48. 2-0 Sara Sandberg
66. 3-0 Sabina Håkansson
71. 4-0 Sabina Håkansson

Laguppställning: Ida Lindell (mv), Freja Olofsson, Lisa Sundell, Stina Gävbo, Sandra Johansson – Sejde Abrahamsson (70), Silvia Erkisi, Sabina Håkansson, Hanna Åbom (k, 75) – Sara Sandberg, Emma Tivemo (ht)
Ersättare: Cassandra Söder (mv), Hanna Holmgren Karlsson (ht), Sabina Forsberg (70), Klara Thorsén (75), Maya Pettersson och Anna Meijer

Publik: 187, vilket nog var en rekordnotering för ÖSK Söder Dam.
Utökat ”kiosk”sortiment: Varm korv med bröd.

Dagens glädjeämne vid sidan av: P18 IK (Visby) vann rätt överraskande sin match mot Enskede. Detta innebär att ÖSK Söders nästa (och sista) seriemotståndare reda säkrat sitt kontrakt för nästa år och inte kommer att behöva spela avslutningsmatchen med nedflyttningskniven över strupen.

NA: ÖSK gick på knock
Västerås BK 30: Förlust borta mot Örebro Söder med 4-0
Söder Dam: Stolthet, hjärta och passion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.