Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: AIK-kross

Kalle Holmberg med sex mål på två matcher mot AIK vet hur man sätter skräck i dem på Behrn Arena.

Kalle Holmberg med sex mål på två matcher mot AIK vet hur man sätter skräck i dem på Behrn Arena.


Ett starkt lag från ÖSK hade inga problem att besegra ett hopplockat lag från AIK med hela 10-1 efter 5-0 i halvtid. Allteftersom matchen framskred så var de enda spännande frågorna om AIK skulle lyckas göra något mål (det gjorde man) och om ÖSK skulle hinna få till ett tvåsiffrigt resultat (det gjorde man också). AIKs mål gjordes av Gabriel Ferreya, nyfövärvet från Boca Juniors, vid ställningen 6-0. Just då – under den första delen av andra halvlek – såg det ett tag ut som om AIK möjligen skulle kunna vara på väg in i matchen eller i alla fall bjuda på ett motstånd värt namnet. Men så blev det inte. Efter det att Mohammed Saeid gjort sitt andra och ÖSKs sjunde mål för kvällen försvann motståndskraften och ÖSK hann göra de tre till som behövdes för att nå 10 innan matchen var slut.

I första hand en riktigt rutten prestation av ett splittrat motståndarlag får man väl säga. AIK kom till spel med fem spelare från sin A-trupp. Utöver nyförvärvet Ferreya spelade man talangen Noah Sonko Sundberg (lagkamrat med Christer Lipovac i U18-landslaget), hemflyttade Kwame Karikari som återkommit till AIK efter ett år i Turkiet, den före detta falkenbergstalangen Niclas Eliasson samt mittfältaren Anton Salteros. A-lagsspelarna hade man sedan kompletterat med 5 bänkspelare från Vasalund samt en U19-spelare från de egna leden. Jag kan inte låta bli att undra över varför inte hellre lät några spelare från den egna U19-truppen komplettera laget en sådan här match, då ÖSK kunde bjuda på ett riktigt kvalificerat motstånd.

ÖSK med en för tillfället helt skadefri trupp kunde för en gångs skull ställa upp med ett riktigt slagkraftigt lag. En av nycklarna till framgången i den här matchen var ÖSKs starka centrala mittfält med Ayanda Nkili och Mohammed Saeid som verkligen käkade upp AIKs dito. Ändå var det där som AIK spelade två av sina mest rutinerade spelare – Salteros och argentinaren Ferreya. Medan AIK hade en hel del ”hål” i sin laguppställning ställde ÖSK upp med ett riktigt gediget lag. I startuppställningen var det bara mittbacken Carl Ekstrand Hamrén, Sebastian Ring (vänsterbräddare) och Felix Möller (högerbräddare) som inte prövats i Allsvenskan. Alla tre skötte sig för övrigt utmärkt.

Intressant var valet av ytterbackar med Mensah till höger och Wiktorsson till vänster. Något som väl indikerar att ÖSKs tränare i första hand ser Wiktorsson som ytterback och inte mittback och att Mensah – med tanke på hur många potentiella mittfältare ÖSK i dagsläget förfogar över – i första hand ses som ytterback. Båda skötte sig för övrigt bra. Defensivt hade de inte så mycket att stå i och offensivt fyllde de på bra. Wiktorsson blev till och med målgörare och Mensah fick betalat för sitt löpande efter kanten med en assistpoäng till ett av Saeids mål.

William Atashkadeh var tillbaka efter sin senaste skada och spelade hela andra halvlek. Jag tyckte att han såg ut att vara i bra form. Han rörde sig som han brukar med bra bollkontroll och ett ”lurigt steg”. Nästan omöjlig att ta bollen av för det förvisso klena motståndet. Han orkade hela halvleken och hann med att göra både mål och assist samt missa en nick mot i princip öppet mål. Om han nu klarar av att hålla sig skadefri under resten av säsongen så kommer ÖSK att ha ett intressant anfallsalternativ.

Kalle Holmberg gjorde fyra mål och borde nog ha gjort några till. Även om målskörden var mycket bra den här gången visar han fortfarande prov på de saker som gör att han har haft svårt att ta en plats på plan sedan Alexander Axén tagit över (Crespos och Podes form har givetvis också gjort sitt till att han hamnat på bänken). Kalle har, tycker jag, fortfarande väldigt svårt att hålla kvar bollen i laget. Det blir fortfarande alltför många onödiga bolltapp beroende på slarvigt passningsspel och på att han har svårt att hävda sig fysiskt – det är inte så svårt att knuffa undan honom.

ÖSK: U21: 10-1 mot AIK
NA: Tvåsiffrigt efter Kalles fyrverkeri

Matchfakta:
12. 1-0 Karl Holmberg (Felix Möller, passning i djupled))
16. 2-0 Mohammed Saeid (I trängt läge andraboll efter det att Kalle Holmberg skjutit på målvakten))
18. 3-0 Karl Holmberg (misslyckas med en passning mot Wiktorsson, träffar motspelare, får tillbaka bollen, avancerar några steg i i plan och skjuter hårt pressat vid bortre).
30. 4-0 Christer Lipovac (lång rak genomskärande passning från Nkili till Lipovac, centralt)
45. 5-0 Christoffer Wiktorsson (efter motlägg med målvakten)
50. 6-0 Karl Holmberg (Bra passning från Ring på vänsterkanten. Kalle tar emot snyggt och dribblar några spelare innan han skjuter från straffområdesgränsen)
67. 6-1 Ferreya (liten prydlig lobb över Rinne, bra bollkontroll)
75. 7-1 Mohammed Saeid (Mensah tar fin löpning längs kanten, passar snett inåt bakåt mot Saeid som kommer i djupet. Bredsidad i mål).
77. 8-1 Karl Holmberg (Inspel från Atashkadeh. Kalle får bollen mot kroppen, men lyckas ändå får kontroll över den).
83. 9-1 Ayanda Nkili (straff efter att Kalle Holmberg blivit fälld)
89. 10-1 William Atashkadeh (Holmberg frispelar Atashkadeh)

Laguppställning: Jacob Rinne – Samuel Mensah (84), Ilir Berisha (ht), Carl Ekstrand Hamrén, Christoffer Wiktorsson (65) – Felix Möller (ht), Ayanda Nkili, Mohammed Saeid, Sebastian Ring (65) – Kalle Holmberg, Christer Lipovac (76)
Ersättare: Marcus Elmersson (mv), William Atashkadeh (ht), Anton Westerlund (ht), Almin Masic (65), Hugo Eriksson (65), Mirza Turan (76), Andreas Klingström (84)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.