Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Vinst på annat sätt

Målskyttar mot Älvsjö: Emma Tivemo (2), Hanna Åbom och Sabina Håkansson.

Målskyttar mot Älvsjö: Emma Tivemo (2), Hanna Åbom och Sabina Håkansson.


ÖSK Söders damlag brukar normalt ha lite svårt att göra sig gällande under första halvlek (även om vi sett några snabba mål). I andra halvlek har sedan lagets (konditions)styrka i allmänhet förskjutit målbalansen till lagets fördel. I dagens match mot Älvsjö AIK var det precis tvärt om. Söderdamerna levererade en alldeles charmant första halvlek där målen ploppade in med jämna mellanrum och snygga var de dessutom. Men i andra halvlek stod sedan laget inte att känna igen (spelmässigt). I stället var det gästerna från Älvsjö som tryckte på och som till och med gjorde matchen spännande igen.

Fast till slut blev det ändå Söders Emma Tivemo som gjorde det sista kanske matchavgörande målet. Och visst hade man väl i alla fall sett en antydan till en slutforcering från Söders sida medan det ungdomliga motståndarlaget mattades. Så kanske blev det trots allt en typisk Söderseger även om den var påtagligt fördröjd.

Matchvinnare för ÖSK Söder blev Emma Tivemo, som verkar ha funnit storformen så här fram på höstkanten. Emma gjorde både det viktiga första målet och det segersäkrande sista. Båda två hårda skott från distans. Det första kom dessutom väldigt oväntat. Lite som Marcus Podes andra mot AIK härförleden. Ett hårt oväntat långskott med en perfekt bana över en chanslös målvakt som fann nätet någonstans i närheten av det bortre krysset.

Emmas mål kompletterades sedan av Sabina Håkansson som kom fri på ett instick och avslutade säkert. Matchens tredje gjordes av Hanna Åbom på ett sätt som påminde en hel del om matchens första. Ett väl avvägt långskott som dalar i mål utom räckhåll för målvakten. Utöver de tre målen hade Söder dessutom ytterligare några chanser där skotten med eller utan hjälp gick över eller bredvid.  Läget under kontroll således, som det brukar heta på fotbollsspråk.

Problemet med lägen under kontroll är att kontroll är ett lättflyktigt tillstånd. Det var väl ungefär så det var i den här matchen. Söders spelmässiga övertag förbyttes i en kampbetonad tillställning där passningarna inte längre hittade rätt adress och där andrabollarna vanns av motståndarna lite väl ofta. En straffspark efter en knapp timmes spel gav Älvsjö mer energi och ytterligare en reducering med ca. 10 minuter kvar då de snyggt passade sig igen om ÖSK-försvaret gjorde det hela till en nervös tillställning för både hemma- och bortasupportrar. Fast då hade nog redan Älvsjö börjat tröttna lite. ÖSK hade dessutom bytt in Sara Sandberg, som börjat matchen på bänken efter att ha varit krasslig i veckan. Saras löpningar ställer ju alltid till problem för motståndarna och det var hennes passning till Emma Tivemo, som gav det skottläge som behövdes för det fjärde målet.

Även om det hackade en hel del i andra halvlek så var den första en av de bättre jag sett laget prestera i år. Emma Tivemo har plötsligt börjat skjuta från distans och vilket tillslag hon visat sig ha. Plus även till det bakre försvaret med Ida Lindell bakom en säker backlinje. Saga Magnusson i mittbackslåset bredvid Lisa Sundell går framåt för varje match som går. Saga, även hon inte helt kurant, spelade bara första halvlek och att det blev darrigare i andra halvlek berodde nog till en del på att det blev omkastningar i backlinjen, när hon skulle ersättas.

Tack vare segern gick ÖSK Söder uppe i (en förmodligen tillfällig) serieledning. Västerås BK 30 tar tillbaka ledningen vid vinst över Forsby i morgon – en match de bör vinna. Fast i den här serien går ingen säker. I dag gick IFK Nyköping på en oväntad förlust mot Tyresö, som ligger på nedflyttningsplats. En förlust som innebär att Honkens lag tappat mark i toppstriden.

NA: ÖSK Söder upp i serietopp
Söderdam: Vinst mot Älvsjö AIK FF
Älvsjö AIK: Förlust mot Örebro

Matchfakta:
08. 1-0 Emma Tivemo (Stina Gävbo)
24. 2-0  Sabina Håkansson (Stina Gävbo)
35. 3-0 Hanna Åbom (Freja Olofsson)
58. 3-1 straff
80. 3-2
85. 4-2 Emma Tivemo (Sara Sandberg)

Laguppställning: Ida Lindell – Hanna Holmgren Karlsson, Saga Magnuson (ht), Lisa Sundell, Stina Gävbo – Sejde Abrahamsson, Ida Scherling, Freja Olofsson, Hanna Åbom (k) – Sabina Håkansson (58), Emma Tivemo (87)
Ersättare: Sofia Andersson Gustafsson (mv), Camilla Erkisi (ht), Sara Sandberg (58), Sabina Forsberg (87), Klara Thorsén, Sandra Johansson, Sara Hjelm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.