Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Korken ur i andra

Jonathan Lundberg och Felix Möller låg bakom ÖSKs ledningsmål.

Jonathan Lundberg och Felix Möller låg bakom ÖSKs ledningsmål.


ÖSK med en stark laguppställning mot tabellens bottenlag IFK Luleå – det borde väl vara en relativt lätt uppgift. Det tyckte kanske ÖSKarna som till att börja med verkade att ta det lite för lätt på uppgiften. I första halvlek var det nämligen inte så mycket som stämde anfallsmässigt för hemmalaget. Gästerna från Norrbotten visade upp ett disciplinerat lågt försvarssystem med en balansspelare mellan försvars- och mittfältsfyrorna. På topp jagade en ensam anfallare. Centralt var det stopp för ÖSKs försök att hitta instick bakom backlinjen. Anfallen hamnade i stället hos ytterbackarna som försökte lyra in förhoppningsbollar mot Luleås straffområde. Det blev med andra ord en rätt enahanda och chansfattig första halvlek.

I andra halvlek skruvade Björn Cervin lite på sin uppställning och lät yttrarna bredda spelet mer än vad de gjorde i första halvlek. Det blev därför inte lika trångt för ÖSKs anfallare som fick bättre ytor att starta sina anfall från. Efter en kvart kom också resultatet genom årets radarpar Felix Möller och Jonathan Lundberg. Duon väggspelar sig genom ett trångt Luleåförsvar innan Jonathan kan göra ytterligare ett av sina futsalmål. Med en tvåfotare någon meter från mål (snäv vinkel dessutom) lurar han Luleås målvakt innan han trär in bollen vid bortre. Ett härligt tekniskt nummer (när det fungerar).

Efter ÖSKs mål kom sedan Luleås starkaste period då de faktiskt lyckades pressa tillbaka ÖSK ordentligt under en tiominutersperiod. Gästernas offensiv öppnade dock för ÖSKs anfallare och det var väl inte så oväntat att Felix Möller blev regissören till ÖSKs andra i den 75:e minuten. Han lurar en försvarare på vänsterkanten, avancerar mot kortlinjen och hittar den inbytte Carl Jägerhill med en passning. Carls skott från nära håll blockeras av målvakten, men Carl är påpassligt med och kan valla in returen vid främre stolpen.

Carl Jägerhill med bra fart under fötterna agerade sedan minuten senare framspelare till ÖSKs tredje. En aktion på högerkanten avslutas med en snett inåt-bakåt passning som ger Christer Lipovac ett bra skottläge. Jag tyckte i och för sig att det var Amel Rastoder som gjorde det målet, men i matchrapporten står det Lipovac. Att det var Christer som gjorde det fjärde råder det dock inga som helst tvivel om. Med 10 minuter kvar skaffar han sig ett bra skottläge utanför straffområdet och kan fastställa slutresultatet med ett hårt skott.

Efter en lite tveksam första halvlek blev det till slut en bra dag på jobbet när målen började trilla in i andra. Ett stabilt försvar som egentligen bara hamnade i besvärliga situationer vid några få tillfällen och då beroende på egna misstag. Marcus Elmersson som vanligt stabil och pålitlig i målet. Oscar Ålgars tog väl inte ett steg fel under hela matchen men väl väldigt många som var rätt. Tillsammans med Carl Ekstrand Hamrén bildar han ett mycket svåröppnat mittlås. Centralt på mittfältet växer Mirza Turan allt mer i rollen som mittfältsdynamo på U19-nivån. Ständigt i rörelse och snabb i både tanke och bolleverans. Felix Möller och Jonathan Lundberg som vanligt svåra att få grepp på för motståndarna. Carl Jägerhill gjorde ett rivigt inhopp när han väl blev inbytt.

Matchfakta:
61. 1-0 Jonathan Lundberg (Felix Möller)
75. 2-0 Carl Jägerhill (Felix Möller)
76. 3-0 Christer Lipovac (Carl Jägerhill)
80. 4-0 Carl Jägerhill

Laguppställning: Marcus Elmersson – Hugo Eriksson (78), Oskar Ålgars, Carl Ekstrand Hamrén, Andreas Klingström – Felix Möller (78), Anton Westerlund (78), Mirza Turan, Max Lindborg (65) – Christer Lipovac, Jonathan Lundberg (65)
Ersättare: Kalle Westdahl (mv), Carl Jägerhill (65), Amel Rastoder (65), Edvin Ahlnäs (78), Rikard Hallgren (in 78), Simon Glännestrand (in 78), Oskar Fardelin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.