Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Söder Dam: Stark andra halvlek avgjorde.

Emma Tivemo, Sara Sandberg (2) och Camilla Erkisi var ÖSK Söders målgörare mot Boo FF.

Emma Tivemo, Sara Sandberg (2) och Camilla Erkisi var ÖSK Söders målgörare mot Boo FF.


Två gånger i underläge, men ändå seger till slut. Andra halvleken verkar vara söderdamernas favorithalvlek. ÖSK Söders damlag visade som vanligt prov på god lagmoral när de två gånger om hämtade upp underlägen innan de satte in sitt slutryck.

Med några vakanser i laget satsade ÖSK Söders tränare Niclas Collgård ungt och gav både Klara Thorsén (centralt mittfält) och Hanna Holmgren Karlsson (ytterback) deras första div 1-matcher från start. Vilket innebar att drygt halva startelvan i den här matchen var 17 år eller yngre.

Boo FF, med ryggen mot nedflyttningsstrecket, har väl inte direkt glänst i årets serie. Höststarten har varit tung för deras del. Det kom till spel med ett lag som nog matchade ÖSK Söder åldersmässigt. Spelmässigt såg de tidvis riktigt prydliga ut med ett effektivt och rörligt kortpassningsspel. Bollskickliga, men ofta lite klena i närkamperna.

Första halvlek var jämn med en hel del chanser för båda lagen. Framför ÖSKs mål rörde det ihop sig efter fasta situationer vid några tillfällen och dessutom fick Ida Lindell i ÖSK-målet en möjlighet att vid något tillfälle att visa hur duktig hon är en mot en. Boo som oftast anföll på ÖSKs högerkant var inte ofarliga. Ett av dessa anfall avslutades med ett hårt skott som via den bortre stolpen gav gästerna ledningen.

Det var dock ÖSK som skapade flest chanser. Sara Sandberg var hela tiden ett hot mot backlinje och målvakt och var flera gånger nära att få bollen över linjen. Lisa Sundell var dessutom en halvmeter från att göra årets mål, då hon direktskarvade en andraboll på volley efter en hörna. Tyvärr gick hennes hårda skottet över.

Inte så mycket att säga om Boos mål, men Söder borde nog ha fått in minst ett. Boos glädje över ledningsmålet grumlades förmodligen av att de redan under den första halvleken tvingades till två oplanerade byten. Efter 35 minuter fick deras lagkapten ledas av plan efter att ha trampat snett i Söders straffområde och någon minut före halvtidsvilan mer eller mindre knockades en av deras försvarare efter att ha stått i vägen för ett av Sara Sandbergs skott.

Efter ett mållöst men rätt hyfsat spel i första halvlek fick Söder sedan som vanligt bättre ordning på spelet i den andra. Det är en vältränad trupp som Niclas Collgård har till förfogande och det är väl därför som laget presterar så många bra andrahalvlekar. I den 52:a minuten byttes Emma Tivemo in och med sin första bolltouch hade hon kvitterat. Emma stod perfekt placerad för att nicka in en väl avvägd hörna från Hanna Åbom. Perfekt coachning eller tur beroende på hur man ser det. Fast i själva verket handlade det nog mer om Hannas fina hörnspark.

Målet gav Söder mer energi och de tog över mer och mer av spelet. I samband med att Emma Tivemo kom in tog Sabina Håkansson över en av platserna på det centrala mittfältet och frågan är om det egentligen inte där hon borde spela. Mitt i Söders press gör sedan Boo 1-2 på ett av sina fåtaliga anfall. Lite av ett handbollsmål där de rullar upp Söders försvar tills en av dem får ett skottläge. Boos ledning blir dock inte långvarig. Redan två minuter senare kvitterar Sara Sandberg. Saga Magnusson slår en utsökt passning djupt nere i ÖSKs försvarsregioner och Sara springer lätt ifrån backlinjen. Rakt framifrån hade hon inga problem med att hitta rätt.

Med ett andra kvitteringsmål i ryggen ökar Söder press ytterligare. Både Hanna Åbom och Sara Sandberg skapar några bra chanser utan att ha centimetrarna på sin sida. Sara har bland annat en lobb som Boos målvakt kan göra en fingertoppsuppbromsning på. Hanna skapar oreda på vänsterkanten när hon driver in och skapar skottlägen. Tio minuter sednare kommer så det efterlängtade ledningsmålet. Hanna Åbom slår ett hårt inspel efter marken mellan målvakt och utespelare. Camilla Erkisi håller sig framme vid bortre och föser bollen i mål. Kul för Camilla som några minuter tidigare fått ett nickmål på ett av Hannas inlägg bortdömt för offside. Två minuter senare beseglar sedan Sara Boos öde genom att göra 4-2. Hon kommer längs kanten, passerar målvakten och kan enkelt maka in bollen i öppet mål. (Osäker på passningsläggaren till det målet).

Till slut blev det alltså en komfortabel seger mot en överraskande bra motståndare (med tanke på deras tabelläge). Som vanligt en stabil och orädd insats av Ida Lindell i Söders mål. Åt målen kunde hon inget göra. Backlinjen såg stabil ut med säkra mittbackar och alltid pålitliga Stina Gävbo, som hann med att spela både vänster-, höger- och mittback under matchen. Debuterande Hanna Holmgren Karlsson hade till att börja med en del problem i positionsspelet, när Boo kom med sina snabba anfall längs kanten. Efter ett kantbyte med Stina Gävbo såg det sedan successivt allt bättre ut och i andra halvlek hade hon i princip stängt på sin kant.

Joline Jakobsson tog ett stort ansvar på mittfältet i Freja Olofssons frånvaro även om Niclas Collgård tyckte att hon kanske sprang lite väl mycket i första halvlek – vilket fick negativa konsekvenser i den andra. Sett över hela säsongen har Joline gjort stora framsteg, främst i det defensiva arbetet. – hon måste vara fruktansvärt jobbig att möta. Offensivt höll gav vanligt trion Hanna Åbom, Sabina Håkansson och Sara Sandberg motståndarförsvaret fullt upp. Något som till sist betalade sig när försvararna inte längre orkade lika mycket. Sara Sandberg, som väl haft en liten formsvacka, var på nytt mycket alert och sprang hela tiden på möjliga och ibland omöjliga bollar.

Matchfakta:
22. 0-1
52. 1-1 Emma Tivemo (Hanna Åbom, hörna)
71. 1-2
73. 2-2 Sara Sandberg (Saga Magnusson)
82. 3-2 Camilla Erkisi (Hanna Åbom, inlägg)
84. 4-2 Sara Sandberg (?)

Laguppställning: Ida Lindell (mv) – Hanna Holmgren Karlsson, Saga Magnuson (86), Lisa Sundell, Stina Gävbo – Sabina Forsberg (57), Joline Jakobsson, Klara Thorsén (51), Hanna Åbom (k) – Sabina Håkansson, Sara Sandberg
Ersättare: Cassandra Söder (mv), Emma Tivemo (51), Camilla Erkisi (57), Maya Pettersson (86), Sara Hjelm och Anna Meijer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.