Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

DM: Sköllerkross

ÖSKs officiella målgörarrfoto efter DM-matchen mot Skölersta IF. Saknas på fotot gör tvåmålsskytten Mohammed Saeid, som enligt uppgift fastnade i duschen.

ÖSKs officiella målgörarrfoto efter DM-matchen mot Skölersta IF. Saknas på fotot gör tvåmålsskytten Mohammed Saeid, som enligt uppgift fastnade i duschen.

Gårdagens DM-match på Sköllervallen mellan en allsvensk ÖSK-uppställning och div 6-laget Sköllersta IF (tvåa i sin serie) tog på sätt och vis redan slut efter en kvart. Då gav Daniel Gustavsson ÖSK ledningen med 4-3 då han centralt fångade upp en genomskärande passning från Nordin Gerzic. DG kom fri mot målvakten som han rundade.  Sköllersta hade alltså inlett matchen med att ta sina bonusstraffar. Det behövdes fyra stycken innan tävlingsreglementets tre bonusmål hade uppnåtts. Ludwig Bergström i ÖSK-målet chansade rätt på en av dem. De tre som gick in var han chanslös på. Därefter var Ludwig i princip arbetslös resten av matchen. Han fick agera bollfördelare i backlinjen vid några tillfällen och hade väl ett allvarligt menat skott i den andra halvleken att ta hand om. Men i övrigt var det lugnt.

Matchen slutade till sist med en ÖSK-seger med hela 17-3, så det finns väl ingen större anledning att försöka skildra matchen på någon utförligare detaljnivå.  ÖSK gick för fullt under de första 30-35 minuterna och hade då tagit sig fram till en ledning med 7-3. Därefter tyckte jag att tempot gick ner en del, men eftersom Sköllersta också tappade i tempo/blev tröttare så fortsatte målen att rulla in. I halvtid stod det 9-3 och vid full tid hade ÖSKarna gjort ytterligare åtta. Målskörden i andra halvlek borde kanske ha varit ännu högre, men ÖSKarna missade lite väl mycket i avslutslägena i andra halvlek. Dessutom gjorde hemmalagets i halvtid inbytte målvakt några riktigt bra räddningar.

Positivast från matchen var väl att ÖSKarna den här gången verkligen ansträngde sig. Det har inte alltid varit fallet i den här cupen ens när ÖSK kommit med starka lag. Utöver finalförlusten för några år sedan på Sköllervallen minns Bloggen ännu med fasa 0-5 på Idrottsparken i Kumla och den försmädliga 3-4 förlusten mot SMÅ på Tingstadsvallen. Bland annat.

Den här gången hade Alexander Axén förmodligen hotat sina spelare med att det var en plats i startelvan vid den allsvenska omstarten mot IFK Norrköping som stod på spel eller så var det helt enkelt så att man tyckte att det var väldigt roligt att spela match igen på Sköllervallens fina gräsmatta. Allra bäst verkade de två yttrarna Ahmed Yasin och Daniel Gustavsson att trivas. I Axéns spelsystem får de vara yttrar igen och ta sina löpningar längsmed sidlinjerna, vilket båda verkar att uppskatta. Speciellt DG gjorde det bra matchen igenom med fyra mål och dessutom någon eller några målgivande passningar. Ahmed började matchen starkt med flera väl avvägda inspel. Senare ville även han komma med i målprotokollet och han tillhörde väl de som sumpade en hel del målchasner innan han ”fick” sitt mål. Utöver yttrarna gjorde Kalle Holmberg, som var både rörlig, målfarlig och assistkung en bra match. Nordin Gerzic i en typisk quarterback-position styrde upp spelet på ett bra sätt. När han blir 35 kan man kanske jämföra honom med Pirlo om han fortsätter att utvecklas i den rollen.

Enligt ÖSKs hemsida fördelade sig målskyttet på följande sätt: Daniel Gustavsson (4), Marcus Pode (3), Kalle Holmberg (3), Patrik Haginge (2), Mohammed Saeid (2), Ahmed Yasin, Boris Lumbana och Daniel Björnquist. Matchens snyggaste mål var nog Patrik Haginges vänsterkanon i bortre krysset.  Marcus Pode gjorde som sagt tre mål, men jag tycker fortfarande att han ser trög och orörlig ut.

Jag hade trott att ÖSK skulle byta in en hel del spelare inför andra halvlek för att inte riskera onödigt mycket på det lite regnhala underlaget. Men så blev det inte alls. ÖSK var helt klart ute efter att ge sina spelare en ordentlig genomkörare och utnyttjade inte ens alla sina avbytare. De enda spelarna som fick avsluta matchen i förtid var Magnus Wikström, Nordin Gerzic och Mohammed Saeid. Kvar outnyttjade på bänken satt utöver reservmålvakter Marcus Elmersson samt Carl Ekstrand Hamrén och Shpetim Hasani. Ja, Carl värmde nästan hela andra halvleken, men fick inte någon speltid. Nu tog man det säkert extra lugnt med juniorerna som redan spelat två matcher under den gångna veckan och nog får spela i U21 på måndag igen. Men varför man tar med Shpetim till matchen och inte ger honom någon speltid är oklart. Pode behövde säkert en 90-minutare, men ändå.

Laguppställning: Ludwig Bergström – Patrik Haginge, Magnus Wikström (k, 61), Christoffer Wiktorsson, Daniel Björnkvist (k efter Wikström) – Ahmed Yasin, Nordin Gerzic (61), Mohammed Saeid (71), Daniel Gustafsson – Karl Holmberg, Marcus Pode
Avbytare: Marcus Elmersson (mv), Hugo Eriksson (61), Boris Lumbana (61), Christer Lipovac (71), Carl Ekstrand Hamrén, Shpetim Hasani

Detta bildspel kräver JavaScript.

Målkavalkad (viss osäkerhet på framspelarna):
04. 1-3 Holmberg (Gerzic)
07. 2-3 Pode (Haginge)
11. 3-3 Saeid (Yasin)
15. 3-4 DG (Saeid)
19. 3-5 Holmberg (Wiktorsson?)
26. 3-6 Pode (DG)
31. 3-7 Haginge (Yasin)
38. 3-8 Holmberg
42. 3-9 DG (Holmberg)
49. 3-10 Saeid
59. 3-11 DG (Holmberg)
66. 3-12 Pode (Holmberg)
67. 3-13 Haginge (Holmberg
73. 3-14 Yasin (Lumbana)
80. 3-15 DG (Holmberg)
83. 3-16 Björnqvist
86. 3-17 Lumbana (Lipovac)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.