Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Händelsefattigt mot Gefle

Robert Åhman Persson tar plats på mittfältet.

Robert Åhman Persson tar plats på mittfältet.


ÖSK förlorade på tisdagskvällen med 0-1 mot Gefle i en händelsefattig U21-match på Behrn Arena. För ÖSKs del verkar matchen mest av allt ha handlat om att låta några av sina tidigare skadade spelare få så mycket speltid som möjligt. På den punkten lyckades man rätt bra. Ilir Berisha och Boris Lumbana var båda på plan matchtiden ut och Robert Åhman Persson steg inte av förrän efter 75 minuter.

Shpetim Hasani och Christoffer Wiktorsson har visserligen inte varit skadade, men bedömdes må bra av att få spela en hel match. För Wiktorssons del handlade det nog också om att testa honom som vänsterback i Axéns spelsystem.

Av seniorspelarna var det Robert Åhman Persson som stod för den bästa insatsen. Ständigt i rörelse och väldigt engagerad. Passningsspelet var dock inte alltid hundraprocentigt. Tidvis fick man dessutom intrycket att han faktiskt tog lite för stor plats på mittfältet, vilket gick ut över hans kollega Anton Westerlund.

Ilir Berisha gjorde en efter omständigheterna godkänd insats. Han läser spelet bra och bryter klokt, men saknar fortfarande en del av dynamiken i sitt spel. Han var dessutom aktiv även i motståndarnas straffområde och nickade (över) några gånger vid fasta situationer. För Shpetim Hasani däremot såg det rätt trögt ut. Han hade svårt att komma åt bollen och i princip inget samspel alls med sin anfallspartner Christer Lipovac.

Matchen var som sagt extremt chansfattig och jag har inte noterat mer än en klar målchans för ÖSKs del. Det var Christer Lipovac som tidigt i matchen sköt ett hårt skott som dock tog i ribban. I övrigt fick man inte till det anfallsmässigt och hade väl egentligen ingenting som besvärade Gefles målvakt. Gefle skapade i och för sig inte heller något, men fick i alla fall med sig ett mål efter ett ströanfall i den 70:e minuten. En anfallare kom loss på ÖSKs högerkant, spelade snett inåt bakåt och Dardan Mustafa kunde placera sitt skott utom räckhåll för Ludwig Bergström. ÖSKs backlinje skötte sig baklängesmålet till trots bra medan mittfältet var starkast centralt. Boris Lumbana såg mestadels obekväm ut på en ovan position medan Lukman Murad som vanligt blandade bra aktioner med onödiga bolltapp.

Hemmalagets tränare hade nog haft vissa problem med att pussla ihop ett lag utifrån de spelare han hade till sitt förfogande. Detta fick till konsekvens, att Boris Lumbana hamnade som högerbräddare i en 4-4-2 uppställning. I övrigt bjöd väl laguppställningen inte på några större överraskningar. Carl Ekstrand Hamrén spelade som förväntat stabilt och brytningssäkert bredvid Ilir Berisha i mittförsvaret. Dessutom har han blivit lite ”elakare”, vilket sällan är fel för en mittback. Anton Westerlund hamnade som sagt tidvis i en Åhman-formad skugga på mittfältet och Christer Lipovac såg bollsvulten ut bredvid Shpetim Hasani.

Efter ungefär en knapp timmes spel byttes Felix Möller och Mirza Turan medan Lukman Murad och Anton Westerlund gick av. Jag tyckte att båda 97:orna klarar sig riktigt bra även på den här nivån. Båda är ju bolltrygga och passningssäkra samt höll inte i bollen längre än nödvändigt, vilket gjorde att ÖSK-spelet fick lite bättre fart när de kommit in.

Christoffer Wiktorssons 90 minuter som vänsterback gav väl egentligen inte svar på den egentliga frågan för hans del – hur klarar han de defensiva uppgifterna? I den här matchen alldeles utmärkt, men det berodde nog mer på motståndet än på honom. Offensivt har han helt klart mer att ge än tillgängliga alternativ på vänsterkanten tack vare bra inlägg och en säker fot för fasta situationer.

Matchfakta: ÖSK U21 – Gefle IF 0-1 (0-0)
70. 0-1 Dardan Mustafa

Laguppställning: Ludwig Bergström – Hugo Eriksson, Ilir Berisha, Carl Ekstrand Hamrén, Christoffer Wiktorsson – Boris Lumbana (k), Anton Westerlund (55), Robert Åhman Persson (75), Lukman Murad (55) – Shpetim Hasani, Christer Lipovac
Ersättare: 95. Marcus Elmersson (mv), Felix Möller (55), Mirza Turan (55), Amel Rastoder (75), Edwin Ahlnäs, Jonathan Lundberg och Joel Nilsson

I linje: Ilir Berisha och Carl Ekstrand Hamrén.

I linje: Ilir Berisha och Carl Ekstrand Hamrén.

1 kommentar – kommentera

Mats Jernberg

Tack för en bra matchrapport. Roligt att läsa när man sitter på landet utan möjlighet att se matchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.