Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Söder Dam: Storvinst i hemmapremiären

ÖSK Söders målgörare mot Fanna BK: Sabina Håkansson, Freja Olofsson, Hanna Åbom och Sara Sandberg.

ÖSK Söders målgörare mot Fanna BK: Sabina Håkansson, Freja Olofsson, Hanna Åbom och Sara Sandberg.

Allt är inte alltid som det ser ut. Hemmapremiär har man normalt inte den 1 juni om man spelar fotboll. Men för ÖSK Söders damlag var det första div 1-matchen på den nya hemmaplanen Grönpepparparkens IP, där ÖSK Söder nu slagit ner sina bopålar. Storvinst, jovisst. Vinner man med 5-1 så vinner man stort, men om sanningen skall fram hade det lika gärna kunnat bli 2-2.

Att det skulle bli en jämn och oviss match såg man dock inte så mycket av till att börja med. ÖSK Söder behövde inte mer än 54 sekunder för att ta ledningen. Sara Sandberg är på plats vid bortre stolpen och bredsidar in en passning från Hanna Åbom. I den 13:e minuten gör sedan Hanna 2-0. ”Nu gör hon mål”, förutspådde maken Gabriel på ”läktar”plats och visst gjorde hon det. Frispelad av Freja Olofsson kommer hon fri till vänster och gör givetvis inget misstag när hon placerar bollen vid bortre.

Sedan kom det på något sätt grus i maskineriet. Det hade kanske gått lite för lätt till att börja med och Fanna är inte ett lag som lägger av bara för att man hamnar i ett 2-0 underläge efter en kvart. Gästerna åt sig successivt in mer och mer i matchen, fyllde på med folk i anfallen och var allmänt besvärliga. Betalt får de också med 10 minuter kvar av första halvlek. Ett högt skott från vänsterkanten dalar ner mot Söders mål. Ida Lindell får händerna på den, men kan inte förhindra att den tar mark bakom mållinjen. Mot slutet av halvleken är Söder ordenligt tillbakapressade i samband med att Fanna får några hörnor som Söder inte kan rensa bort, men något mål blev det ändå inte.

”Vi slappnade av, sprang en och en och försökte göra allt själva”, förklarade Niclas Collgård och tillade att det blev en allvarlig diskussion i halvtid. En hårtork och två byten i halvtid gjorde nog sitt till och Söder kom ut som ett starkare lag i andra halvlek. Precis som i den första så tog Fanna dock för sig mer och mer och det var nog främst ett uppoffrande spel av Söders backlinje suveränt anförda av lagkapten Ståhlberg som gjorde att ledningen kunde bibehållas. Efter hand började dock intensiteten i anfallsvågorna att mattas och Söders konstant löpande anfallare fick mer material att arbeta med. ”Det är en styrka att vi springer slut på dem även om vi inte spelar så bra fotboll. Efter 70 minuter var de slut”, tyckte coach Collgård efter matchen.

Jag tyckte nog att Fanna höll ut upp mot de 80:e, men när sedan dammluckorna brast så brast de ordentligt. Den evigt löpande Sabina Håkansson fick till slut betalt för allt sitt slit när hon i den 81:a minuten kan öka på ledningen till 3-1. På en smart passning från Hanna Åbom kan Sabina ta sig före en av Fannas mittbackar och ensam med målvakten göra det så viktiga tredje målet. Söder avslutar sedan matchen med ytterligare två mål. Först följer Hanna Åbom med sitt 4-1 mål det klassiska receptet med ett hårt högt skott ur nästan ingen vinkel alls. Målskyttet avslutas av Freja Olofsson med ett riktigt kanonskott som hittar in i mål i närheten av ena krysset. Det är nästan (ja, inte bara nästan) så man tycker synd om den duktiga Ronja Andersson i Fannas mål. Knappt en tvärhand hög och född 1999 gör hon en riktigt bra match, men när hennes lagkamrater inte orkar längre går det inte att stå emot Söders slutforcering.

Även om spelet inte alltid var så bra så blev ju resultatet bra till slut. I försvarsarbetet gjorde Ida Lindell som vanligt en riktigt bra match – synd bara att det inte blev en hållen nolla för hennes del, men det långskott som gav matchen sin spänning kom helt enkelt in lite för högt. Det var i princip omöjligt för Fanna att få en boll förbi Marie Ståhlberg i backlinjen som dessutom hade bra hjälp av en rejält spelande Lisa Sundin Sundell. Den senare verkar man kunna placera nästan var som helst i backlinje och på mittfält – hon gör alltid bra ifrån sig.

Freja Olofsson gjorde en riktigt bra match både defensivt och offensivt centralt på mittfältet. ”Hon visar att nu är hon en seniorspelare”, tyckte Niclas efter matchen om 16-åringen. Anfallarna inklusive Hanna Åbom var som vanligt produktiva. Sara Sandberg fortsatte sin fina svit med minst ett mål i varje match (det borde nog ha blivit något till idag), Hanna Åbom kan känna sig mycket nöjd med sin dag som resulterade i två mål och två målgivande passningar. Sabina Håkansson slet kopiöst och fick göra det viktiga 3-1 målet. Coach Collgård som lyckades väcka laget under halvtidspausen skall väl även han få ett plus.

Matchfakta: ÖSK Söder – Fanna BK 5-1
01. 1-0 Sara Sandberg (Hanna Åbom)
13. 2-0 Hanna Åbom (Freja Olofsson)
36. 2-1 Lovisa Bodin
81. 3-1 Sabina Håkansson (Hanna Åbom)
88. 4-1 Hanna Åbom (Ida Scherling)
90. 5-1 Freja Olofsson

Laguppställning: Ida Lindell – Lisa Sundell, Marie Ståhlberg (k), Stina Gävbo, Sandra Johansson (46) – Emma Tivemo (46), Joline Jakobsson (78), Freja Olofsson, Hanna Åbom – Sabina Håkansson, Sara Sandberg
Ersättare: Cassandra Söder (mv), Maya Pettersson (46), Sabina Forsberg (46), Ida Scherling (78), Anna Meijer och Sophie Sörqvist

Tack vare segern behåller söderdamerna sin delade andraplats i serien tre poäng efter serieledarna från Nyköping.

Söder Dam: Viktigt vinst i nya hemmaborgen!
UNT: Storförlust för Fanna
lokalsport.nu: Förlust trots bra spel!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

1 kommentar – kommentera

Johan Sundell

Lisa Sundell får heta Lisa Sundin lite väl många gånger nu ! ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.