Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Söder Dam: Säker trepoängare mot Smedby

Poängmakare för Söder Dam. Hanna Åbom, Ida Lindell och tvåmålsskytten Sara Sandberg.

Poängmakare för Söder Dam. Hanna Åbom, Ida Lindell och tvåmålsskytten Sara Sandberg.

”Gör man tre mål skall man ta poäng” skrev jag förra veckan, efter det att Söderdamerna förorat med 4-3. Idag gjorde de ytterligare tre mot Smedby AIS, men med en stor skillnad – de släppte inte in något bakåt. ”Vi hade släppt in åtta mål på fyra matcher och det tyckte vi som trupp inte var ok. Så vi bestämde oss för att bygga bakifrån”, förklarade coach Collgård efter matchen. Och visst såg försvarsspelet mycket bättre ut idag då man grupperade sig lite längre ned i försvarspositionerna. Förra veckan blev backlinjen över- och genomspelad lite väl ofta av Enskede. Idag ”läckte” det inte alls lika mycket, även om Ida Lindell fick några tillfällen att visa sin gamla klubb hur duktig hon är en mot en.

Faktum är att hennes räddning mot en anfallare i den 10:e minuten mycket väl kan ha varit vad som indirekt vann matchen för Söder. Minuten efter gör nämligen Sara Sandberg 1-0 till Söder fint framspelad av Hanna Åbom. Zlatanvarning på den passningen tyckte Saras pappa som stod bättre placerad än Bloggens utsände.

Just kombinationen Hanna Åbom-Sara Sandberg ser allt giftigare ut för var match som går. Radarvarning på dem, tycker Bloggen. Det var ju Hanna som spelade fram Sara även till det tredje målet i den 59:e minuten. Smedby hade stora problem i sitt högerförsvar och där läckte det betänkligt. Kan ju även ha berott på att dit sökte sig Hanna och Sara rätt ofta. Även det andra målet i början av andra halvlek kom till på den kanten. Fast då var det en fin passning från Sabina Håkansson som snittade upp Smedbys försvar och gav Hanna möjligheten att skära in mot mål och sedan trä in bollen via bortre stolpen. I halvtid stod det alltså ”bara” 1-0 och tankarna sökte sig osökt till förra helgens traumatiska upplevelse då en 1-0 ledning snabbt men mindre lustigt omvandlades till ett 2-1 underläge i början av andra halvlek. Den här gången var det i stället hemmalaget som satte sin accent på matchen.

 

Tvånollmålet gav förvisso en viss arbetsro, men eftersom Smedby är ett hårt arbetande och fysiskt lag med flera riktigt duktiga spelare, så det var inte förrän trean kom som trepoängaren började kännas trolig. Ida Scherling slår en lång passning från sin högerbacksposition till Hanna Åbom på vänsterkanten. Hanna spelar fram Sara som kopierar Hannas 2-0 mål. Efter 3-0 målet hade Söder ytterligare några riktigt bra chanser – bland annat en träff i stolpen och en i ribban.

Ida Lindell och hennes backlinje höll sedan sin nolla intakt matchen ut. En backlinje som dessutom innehöll en div 1-debutant (från start). Lisa Sundell skadade sig i veckan och hennes plats i mittlåset gick till lagkapten Ståhlberg. Det är ju nästan en oskriven lag i Sverige, att lagkaptenen skall vara en av mittbackarna och då passade det ju bra att flytta in Marie i mitten när det uppstod en lucka där. Maries plats till höger togs av Saga Magnusson, som alltså gjorde sin debut i representationslaget. Sagas match fick tyvärr avbrytas i förtid efter det att hon fått en smäll mot handen och fick lova att uppsöka USÖ för en kontroll. Vi får hoppas att allt visade sig vara ok.

Niclas Collgård var mycket nöjd med hur hans lag genomfört matchen. Det förstår jag. Söder Dam hade en bra målvakt med en stabil backlinje framför sig. Ett mittfält där man centralt lät en 97:a och en 98:a ta hand om grovjobbet. Inga problem alls – varken Joline Jakobsson eller Freja Olofsson vek ner sig mot äldre och mer rutinerade motståndare. Sara Sandberg och Sabina Håkansson på topp löpte båda kopiöst mycket och utmanade hela tiden gästernas försvarslinje. Som grädde på moset har laget sedan Hanna Åbom som nog (nästan) skulle platsa i KIF Örebro i den form hon visar upp för tillfället. Bra överallt liksom, skulle man väl kunna sammanfatta dagens prestation.

Matchfakta.
11. 1-0 Sara Sandberg (Hanna Åbom)
50. 2-0 Hanna Åbom (Sabina Håkansson)
63. 3-0 Sara Sandberg (Hanna Åbom, hockeyassist Ida Scherling)

Laguppställning: Ida Lindell – Saga Magnuson (58), Marie Ståhlberg (k), Stina Gävbo, Sandra Johansson – Emma Tivemo (63), Joline Jakobsson, Freja Olofsson, Hanna Åbom – Sara Sandberg, Sabina Håkansson (75)
Ersättare: Ida Scherling (58), Sabina Forsberg (63), Sophie Sörqvist (75), Isa Olofsson Lindberg, Camilla Erkisi och Vendela Ekstrand Hamrén

Söder Dam: Tillbakastuds direkt
Smedby AIS: Förlust mot Örebro SK Söder

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.