Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: AIK var för bra

Martin Springfeldt såg med sina två mål mot AIK till att hyfsa förlustsiffrorna.

Martin Springfeldt såg med sina två mål mot AIK till att hyfsa förlustsiffrorna.

ÖSKs U19-lag tog emot AIK i en mitt-på-dagen-match på skärtorsdagen. Det blev en målrik tillställning som när röken skingrats gav AIK vinsten med som det brukar heta tennissiffrorna 6-3. Gästerna inledde starkast och under den första kvarten utsatte de ÖSKs försvarsregioner för en veritabel belägring. Hemmalaget hade väldigt svårt att få grepp om sina motståndare som skapade ett antal kvalificerade chanser – både genom instick centralt och genom att komma med fart längs kanterna. Det blir dock inga mål trots ett flertal klara chanser.

Helt mot spelbilden gjorde i stället Martin Springfeldt 1-0 till ÖSK efter lagets första ”riktiga” anfall. Simon Glännestrand erövrade bollen vid mittlinjen och passade Christer Lipovac. Denna spelar fram Martin Springfeldt centralt. Martin med bra fart under fötterna håller försvararna bakom sig och ger sitt lag ledningen. Inte alls rättvis med tanke på hur spelet sett ut inledningsvis.

ÖSKs ledning blev dock kortvarig. Det tar bara fyra minuter innan det står 1-1 efter att AIK lyckats med ett instick centralt. Tio minuter senare kan AIK ta ledningen med 1-2. Ett missförstånd mellan Filip Rinne och Anton Westerlund ute vid straffområdesgränsen ger en motståndare möjlighet att snappa upp bollen och ohotad ge sitt lag ledningen. Med några minuter kvar av första halvlek kan AIKarna sedan öka på till 1-3. En helt fri spelare i ÖSKs straffområde får tid på sig att både ta emot och sikta in sig innan han placerar sitt skott utom räckhåll för Filip Rinne.

Andra halvlek inleds med betydligt bättre spel från ÖSKs sida och man är flera gånger nära att reducera AIKs ledning. Men närmare än nära kommer de inte (just då). I stället ökar AIK på till 1-4 efter 10 minuters spel. En frispark från halva halva slås in mot mål och vid bortre kan en AIKare nicka bollen i mål. Efter en dryg timmes spel ökar AIK på till 1-5 med en viss hjälp av försvarande ÖSKare. Andreas Klingström avvärjer ett av de där besvärliga inspelen mellan backlinje och målvakt. Dock inte bättre än att bollen tar i insidan av stolpen och studsar i mål. Lite oturligt för Andreas, som dock får trösta sig med att om han inte ingripit hade det nog blivit mål ändå, eftersom det fanns fria motståndare bakom honom.

När det då såg som mörkast ut kom ÖSK faktiskt med en lite minispurt. Först gör Martin Springfeldt 2-5, framspelad av Lukman Murad, med ett skott från ungefär straffområdesgränsen. Två minuter senare nickar Christer Lipovac in 3-5 i ett trängt läge vid bortre. Inspelet stod Hugo Eriksson för. Där kändes faktiskt AIK lite skakade, men bara i någon minut. Bara någon minut senare är det nämligen dags för ytterligare ett missförstånd mellan Filip Rinne och en ÖSK-försvarare – Oskar Ålgars den här gången. Resultatet blev en fri motståndare och ett sjätte baklängesmål.

Målrikt blev det som sagt och inte någon bra dag för hemmalagets defensiva spel. ÖSKs mittfält hade väldigt svårt att fånga upp motståndarnas offensiv och när AIKarna kom med sina mittfältare rättvända mot ÖSKs backlinje brast det både här och där. Flera fina räddningar av Filip Rinne, dåligt skytte och en hel del offsidespringande från AIK-anfallarnas sida gjorde dock att inte segersiffrorna blev större. För ÖSKs del får man väl säga, att de tidvis var bra när man hade bollen under kontroll, men sällan när motståndarna hade den. Av AIKs sex mål tillkom två efter missförstånd i ÖSK-försvaret och ett tredje var självmål. Utöver målen hade AIK dessutom två skott i ribban (ett av dessa efter en fin räddning av Filip Rinne) och ett antal möjligheter där de inte fick till något bra avslut. ÖSKarna missade väl också några målchanser, men inte alls lika många.

Amel Rastoder kämpade hårt mot övermakten på mittfältet.

Amel Rastoder kämpade hårt mot övermakten på mittfältet.

Det finns ingen anledning att dela ut några pluspoäng till ÖSKarna efter den här matchen, men jag vill ändå nämna Amel Rastoder som stod för en rejäl portion hårt arbete på mittfältet. Amel började matchen som högerbräddare men flyttades in centralt efter ca. 20 minuter. Då tog Christer Lipovac steget upp i anfallet medan Martin Springfeldt tog över efter Amel på högerkanten. En uppställning som på många sätt kändes mer naturlig.

Matchfakta:
19. 1-0 Martin Springfeldt (Christer Lipovac)
23. 1-1
32. 1-2
41. 1-3
55. 1-4
63. 1-5
68. 2-5 Martin Springfeldt (Lukman Murad)
70. 3-5 Christer Lipovac (Hugo Eriksson)
71. 3-6

Laguppställning: Filip Rinne – Hugo Eriksson, Anton Westerlund (k), Oskar Ålgars, Andreas Klingström – Amel Rastoder, Christer Lipovac, Joel Nilsson, Lukman Murad – Simon Glännestrand (59), Martin Springfeldt
Avbytare: Joakim Brunnberg (mv), Jonathan Lundberg (59), Mirza Turan (78), Edwin Ahlnäs, Oscar Fardelin

ÖSK-försvaret pressades hårt matchen igenom.

ÖSK-försvaret pressades hårt matchen igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.